27 / 04 / 2024

Çanakkale depremi sonrası uzmanlardan flaş açıklama geldi: Ana şok niteliğinde!

Çanakkale depremi sonrası uzmanlardan flaş açıklama geldi: Ana şok niteliğinde!

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Dekanı ve ÇOMÜ Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tolga Bekler ve ÇOMÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süha Özden Çanakkale'de meydana gelen deprem ile ilgili çok önemli açıklamalar yaptı.



Dün yürekleri ağza getiren Çanakkale depreminden sonra uzmanlardan da açıklamalar peş peşe geldi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Dekanı ve ÇOMÜ Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tolga Bekler ve ÇOMÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süha Özden çevre illerden de hissedilen deprem ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. 

Prof. Dr. Tolga Bekler konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “4.6 büyüklüğünde meydana gelen bu deprem Biga Yarımadası’nın oldukça aktif sismotektoniği oldukça yoğun bir bölgesinde. Daha önce tarihsel dönemde büyük bir depremin yaşanmadığı bir yerde, mikro depremlerin kümelendiği bir bölgede oldu. Yaklaşık olarak 4 Şubat gününden 4.6 büyüklüğündeki depreme kadar büyüklüğü 0.8 ile 3.1 arasında değişen çok sayıda depremleri biz de gözlemliyorduk. Bu bölgede ciddi bir gerilmenin olduğu şüphesi bizde vardı.  Bu da yeni bir fayın üretebileceği veya yeni bir faylanmanın başladığıyla alakalı çalışmalara ışık tutacak niteliğe sahip. 4.6 büyüklüğündeki bir deprem özellikle de biz yer bilimciler için orta büyüklükte bir deprem hatta daha da küçük bir deprem. Bu nedenle yapısal hasar verecek nitelikleri taşımıyor. Ayrıca bunun dışında bu deprem ana şokuyla birlikte şu anda ciddi anlamda orada bir kırılmayı oluşturdu. Dolayısı ile de ne kendi alanında ne de çevresindeki herhangi bir fay veya faylara etki etmesi gibi bir durum söz konusu değil. Bu nedenle oldukça küçük dar bir alanda yaşanan deprem kümelenmesinin sonucu olarak deformasyona uğramış bir bölgeyi kapsayan bir depremle karşı karşıyayız” diye konuştu.

Çanakkale depremi sonrası uzmanlardan flaş açıklama geldi: Ana şok niteliğinde!

Prof. Dr. Süha Özden da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Dün saat 16.09’da Biga’nın batısında yaklaşık Dişbudak köyünün hemen güneyine tekabül eden bir bölgede 4.6 büyüklüğünde bir deprem yaşandı. Söz konusu bu bölgede yaklaşık olarak bir aylık bir sürede 150’yi geçen 2.0 ile 3.0 arasında değişen büyüklüklerde depremler meydana geliyor. Çok dağınık bir bölgede bu deprem dağılımları. Dün yaşanan deprem de bu dağınıklığın hemen hemen ortasında bir noktaya denk geliyor. Şimdi bu bölgede ülkemizin fay haritasından da hepimizin bildiği üzere bir aktif fay bulunmuyor. Hemen güneyinde Çan, Biga fay hattı, kuzeyinde ise Karabiga fay hattı bulunuyor. 

Bu bölgede haritalarda bulunan bir fay hattı yoktur. Böyle depremler özellikle şunu söylemek isterim ki, Türkiye coğrafyası içinde deprem kuşağı içinde yaşıyoruz. 5 büyüklüğüne kadar hemen her yerde deprem meydana gelebilir. Bu nedenle bunu geçmişte de hep beraber yaşadık. Konya'da da yaşadık, başka bölgelerde de yaşadık. Yani aktif tektonik ile ilişkili olmayan bölgelerde de bu büyüklüğe yakın depremlerin meydana geldiğini biliyoruz. Bugünden baktığımız zaman geçmiş bir aylık süre içerisinde öncü depremlerin meydana geldiğiniz görüyoruz. 

Çanakkale depremi sonrası uzmanlardan flaş açıklama geldi: Ana şok niteliğinde!

Bu nedenle dün meydana gelen deprem bir ana şok niteliğindeydi. Ve devamında da 3.8 ve 3.6 büyüklüğünde artçı depremler meydana geldi. Onun dışında da çok yoğun bir ‘after şok’ dağılımı yoktur. Ben de meydana gelen bu depremin bir münferit deprem olduğu kanısındayım, devamının olacağını tahmin etmiyorum fakat kesin bir ifade kullanmamak kaydıyla izlemekte yarar var. Bilimsel olarak depremi izleyeceğiz. En başta da söylemiş olduğum gibi bir münferit deprem olarak gözüküyor. Deprem hepimizi etkiliyor dün ben de yaşadım aynı depremi 15 saniye devam etti. Uzun sürdü. Bir sarsıntı yaşandığı zaman hepimiz bu anlamda korkuyoruz fakat söylediğim gibi bir yaşamış olduğumuz coğrafya bu anlamda kolay bir coğrafya değil, aktif faylar mevcut. Bu nedenle de bu aktif fayların arasında kalan bir bölge. Bu tür sarsıntılar her zaman her yerde yaşanabilir. Bu depremler eninde sonunda sona erecek” dedi.

 

Konut sitesi aidatları yüzde 50 arttı! Ankara'da aidatlar 10 bin TL'ye kadar yükseldi!

Fuzul GYO Fatih Oteli, Nevvinn Turizm'e 5 yıllığına kiraya verildi! 

Mart 2024 aile destek ödemelerini bekleyenler dikkat! Paralar hesaplara ne zaman yatırılacak? 


Geri Dön