Çanakkale Eski Küçük Sanayi Alanı'nın yıkımına esnaflardan tepki!
Çanakkale Eski Küçük Sanayi Alanı Yenileme Projesi kapsamında iş yerleri yıkılan esnaflar kendilerine yer gösterilmediği ve zaman tanınmadığını öne sürerek duruma tepki gösterdi.
Çanakkale’de, ’Eski Küçük Sanayi Alanı Yenileme Projesi’ kapsamında iş yeri ve evlerin yıkımına başlandı. Kendilerine yer gösterilmediği ve zaman tanınmadığını öne süren esnaflar duruma tepki gösterdi. Çanakkale’de daha önce de iki iş yeri yıkılan berber, "Üçüncü iş yerim de yıkılıyor. Bu benim şanssızlığım mı" derken, bölgede bulunan bir ekmek fırınının işletmecileri ise iş yerini hiçbir şekilde boşaltmayacaklarını söyledi.
Çanakkale Belediyesinin Eski Küçük Sanayi Alanı Yenileme Projesi kapsamında, eski sanayi bölgesinde yıkıma başlandı. 2 Haziran tarihinde ihale süreci tamamlanan alanda ilk olarak içerisinde fırıncı, berber, büfe, marangoz ve mobilya ustalarının bulunduğu dükkanlara tahliye tebligatı gönderildi. Tebligatta esnafların 15 Haziran Çarşamba gününe kadar dükkanlarını tahliye etmesi gerektiği, aksi takdirde haklarında yasal işlem başlatılacağı belirtildi. Dün başlayan yıkımlar devam ederken, bölgede faaliyet gösteren ve iş yerlerini boşaltmayan bazı esnaflar, yıkım sürecini endişeli gözlerle izliyor. Kendilerine yer gösterilmediğini ve yeterli zaman tanınmadığını iddia eden esnaflar, muhatap bulamamaktan yakındı. Yıkım işi için sadece mülk sahipleriyle konuşulduğunu söyleyen esnaflar, belediye ile bu konuda bir görüşme gerçekleştiremediklerini iddia ettiler.
İKİ İŞ YERİ YIKILDI, ÜÇÜNCÜSÜ YIKILIYOR
Daha önceki iki iş yeri de benzer projeler kapsamında yıkıldıktan sonra üçüncü kez iş yeri açan ve yıkımla karşı karşıya kalan berber Fehmi Güneş, “38 seneden beri Çanakkale’de esnaflık yapıyorum. 38 seneden beri vergi mükellefiyim. Benim şanssızlığımdan mıdır nedir, bu üçüncü dükkan yıkılışı benim. Mağdurum tabi. Çanakkale Belediyemizden yardım istiyorum. İlk dükkanım, merkezde halin olduğu yerdi. 17 sene kaldım. Orası yıkıldı. Garajın içerisine geldim. 14 sene kaldım. Orası da yıkıldı. Buraya geldim, şansımdan mıdır nedir burası da yıkılıyor. Ben burasının yıkılacağını bilmiyordum. Belediyemize ruhsat almaya gittim, o zaman öğrendim yıkılacağını. Tam müşterimi alıştırıyorum, dükkan yıkılıyor. Buraya 10 bin lira masraf ettim. Ben şimdi bu masrafı kimden alacağım? Ne yapacağımı bilmiyorum, şaşkınım. Tebligatta ‘ayın 15’ine kadar çıkacaksın’ yazıyor. Ben nasıl çıkayım? Dün başladı yıkımlar” dedi.
“BİZE KİMSE SAHİP ÇIKMIYOR”
20 senedir aynı yerde taş fırın işletmeciliği yaptıklarını, kendilerine tebligatın ayın 7’sinde yapıldığını ve bir hafta içerisinde de iş yerlerini boşaltmalarının istendiğini söyleyen fırıncı Kemal Akıncı, “7 günde bir evi boşaltamazsın. Ruhsat alma şansın yok, mekan açma şansın yok. Bir mekan almak için 400 bin lira para lazım. Neden ruhsat verilmiyor, neden belediye, valilik konuşmuyor? Neden esnaf odaları yok? Biz esnaf odalarına aidat ödüyoruz. Sahip çıkan var mı? Hiç kimse çıkmıyor. Ben mağdurum. Ben buradan çıkmıyorum. Burada kentsel dönüşüm yok. Burada küçük sanayi yenileme projesi var. Oturuyoruz burada, ekmek çıkarıyoruz. Satışlarımız komple durdu. Satamıyoruz. Ama biz ekmek çıkarmaya devam ediyoruz. Mekan taşımak kolay mı? Benim yeni bir mekan yapacak durumum yok. Hırsızlık mı yapalım, dağa mı çıkalım” diye konuştu.
“HİÇ BİR ŞEKİLDE ÇIKMIYORUZ”
Kemal Akıncı’nın eşi Emine Akıncı ise “Belediyenin bize vermiş olduğu kapı gibi ruhsatımız var. Bu ruhsatı tamamıyla iptal edip, bizi sokağın ortasına koyuyorlar. Her türlü tezgahı düzenliyorlar. Dün de elektriklerimizi kestiler. Trafoyu kepçeyle vura vura kırdılar. Kessinler, yapabildikleri yere kadar yapsınlar. Ben çıkmayacağım. Ben çocuk okutuyorum. Hiçbir şekilde çıkmayı düşünmüyorum. 400 bin lira hava parasına verecek param yok benim. Biz hiçbir şekilde çıkmıyoruz. Çıkaran varsa buyursun gelsin. Kafamıza yıkarlarmış. Bu nedir ya? Biz esnafız. Bizimle kimse muhatap olmadı. Belediye başkanı çağırmadı” dedi.
TÜM HAK SAHİPLERİNDEN MUVAFAKATNAME ALINDI
Çanakkale Belediyesi, kent gelişimine paralel olarak, mevcut yerleşim alanlarının da yenilenmesi, daha nitelikli ve konforlu bir kentsel yaşam alanı oluşturmak için İsmetpaşa Mahallesi’nde Cuma Pazarı karşısındaki ‘Eski Küçük Sanayi Alanı’ içinde 1366-1367 adalarda yenileme projesi başlattı. Proje kapsamında, ilk etapta yapı adalarındaki hak sahiplerinin tamamı ile bir dizi görüşmeler yapıldı. Çeşitli alternatifler arasından en iyi proje yapılan görüşmeler ve yapılan oylama neticesinde seçildi. Çanakkale Belediyesi, kentsel yenileme alanındaki hak sahipleri ile 2015 yılı Ağustos ayı içerisinde proje üzerinde birebir görüşmeler yapılarak görüşmelerin görüntülü olarak kayıt altına alındığını, hak sahiplerinin talep ve beklentilerinin ayrıntılı olarak açıklandığı tutanakların karşılıklı olarak imzalandığını ve tüm hak sahiplerinin noterden muvafakatnamelerinin alındığını resmi internet sitesinden duyurmuştu.
Ayyıldız Gazetesi