24 / 11 / 2024

Çanakkale'de yaşam endeksi açıklandı!

Çanakkale'de yaşam endeksi açıklandı!

TUİK Balıkesir Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmada, illerin yaşam endeksi sıralamasında Çanakkale’nin yeri de açıklandı. Daha önceki verilerde, yaşam endeksinde 24. Sırada yer alan Çanakkale, Konut endeksinde 37.sırada yer alıyor.





Çanakkale’de fert başına düşen oda sayısı ise 1,5 olarak gerçekleşti. Çalışma hayatı endeksinde 35.sırada yer alan Çanakkale’de istihdam oranı yüzde 45, işsizlik oranı yüzde 6,1 olarak belirlendi. Ortalama günlük kazanç 58 TL olurken çalışanların yüzde 81,9’unun işinden memnun olduğu ortaya çıktı. Gelir ve servet endeksinde 43.sırada yer alan Çanakkale’de Kişi başına düşen tasarruf mevduatı 5 bin 232 TL, Orta ve üstü gelir grubundaki hanelerin oranı yüzde 31,4, Temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını beyan eden hanelerin oranı yüzde 46,2 olarak gerçekleşti.


Bireylerin genel sağlık durumu, sağlık altyapısı ve imkânlarının yeterliliği, sağlık hizmetlerinden memnuniyet açısından yaşam kalitesi ile doğrudan ilgili olan sağlık boyutu endeksinde Çanakkale 37.sırada yer aldı. Çanakkale’de Bebek ölüm hızı binde 7,5, Doğuşta beklenen yaşam süresi 77,7 yıl, Hekim başına düşen müracaat sayısı 5 bin 238, Sağlığından memnuniyet oranı yüzde 70,1, Kamunun sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranı yüzde 79,8 olarak gerçekleşti. Bireylerin topluma ve ekonomiye verimli bir şekilde katılması için gerekli bilgi, beceri ve yeterliliklerin sağlanmasında büyük öneme sahip eğitim boyutu endeksinde Çanakkale 8.sırada yer aldı. Çanakkale’de Okul öncesi eğitimde (3-5 yaş) net okullaşma oranı yüzde 41,7, TEOG sistemi yerleştirmeye esas puan ortalaması 319,4, YGS puan ortalaması 199,5, Fakülte veya yüksekokul mezunlarının oranı yüzde 15,2, Kamunun eğitim hizmetlerinden memnuniyet oranı yüzde 75,5.


Bireylerin mevcut ve gelecekteki sağlığına ve sürdürülebilir yaşamına doğrudan etkisi bulunan çevre boyutuna ilişkin endekste Çanakkale 23.sırada yer alırken, Km kareye düşen orman alanı yüzde 53,1, Atık hizmeti verilen nüfusun oranı yüzde 64,5, Sokaktan gelen gürültü problemi yaşayanların oranı yüzde 13,5, Belediyenin temizlik hizmetlerinden memnuniyet oranı yüzde 70,4 olarak gerçekleşti.

Bireylerin en temel ihtiyaçlardan biri olan ve diğer yaşamsal faaliyetlerini sürdürmeleri için ön koşul sayılabilecek güvenlik boyutu endeksinde Çanakkale 22.sırada yer aldı. Çanakkale’de Cinayet oranı (bir milyon kişide) 19,5, Ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası sayısı (bin kişide) 2,8, Gece yalnız yürürken kendini güvende hissedenlerin oranı yüzde 76,8, Kamunun asayiş hizmetlerinden memnuniyet oranı yüzde 87,1 olarak gerçekleşti. İnsanların yaşadıkları ilde yaşamını ilgilendiren konularda taleplerini, isteklerini duyurması ve yönetime katkı sağlaması açısından önemli bir boyut olan sivil katılımda Çanakkale 42.sırada yer alıyor. Mahalli idareler seçimlerine katılım oranı yüzde 90,7, Siyasi partilere üyelik oranı yüzde 18,5, Sendika/dernek faaliyetleri ile ilgili olanların oranı yüzde 6,4 olarak gerçekleşiyor. Altyapı hizmetlerine erişim endeksinde 28. sırada yer alan Çanakkale’de, İnternet abone sayısı (yüz kişide) 14,1, Kanalizasyon ve şebeke suyuna erişim oranı yüzde 65,8, Havalimanına erişim oranı (sefer/uzaklık) 855,3, Belediyenin toplu taşıma hizmetlerinden memnuniyet oranı yüzde 61,3 olarak gerçekleşti.


Güçlü toplumsal ilişkilere, çeşitli sosyal faaliyetlere sahip olma yoluyla bireylerin sağlık, çalışma hayatı gibi diğer yaşam boyutlarını da olumlu etkileyen sosyal yaşam endeksinde Çanakkale 21.sırada yer aldı. Çanakkale’de Sinema ve tiyatro seyirci sayısı (yüz kişide) 63,5, Bin kişi başına düşen alışveriş merkezi alanı 103,4 m², Sosyal ilişkilerinden memnuniyet oranı yüzde 87,5, Sosyal hayatından memnuniyet oranı yüzde 64,8 oldu. İnsanların yaşamlarının farklı zamanlarında ve alanlarında ortaya çıkan ihtiyaç ve isteklerinin karşılanmasından doğan tatmin düzeyini ifade eden yaşam memnuniyeti boyutunda Çanakkale 29.sırada yer aldı. Mutluluk düzeyi ise yüzde 63, 6 olarak belirlendi.


Hürriyet




Geri Dön