28 / 04 / 2024

Canikli: AVM'ler için saat ve gün sınırlaması söz konusu değil

Canikli: AVM'ler için saat ve gün sınırlaması söz konusu değil

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, "AVM'lerde bir çalışma saati sınırlaması ya da çalışma günü sınırlaması söz konusu değildir, olmayacaktır" diyerek tartışmalara son noktayı koydu.



Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, AVM'lerde çalışma saati ya da çalışma günü sınırlamasının söz konusu olmadığını belirterek, "Oyun başladıktan sonra kuralların değiştirilmesine yönelik bir düzenleme yapmamız kesinlikle söz konusu değil. Bu alanda çok ciddi AVM ve perakende zincir yatırımları var. Yatırımlara karar verilirken mevcut olan şartların aleyhlerine olacak şekilde geriye götürülmesi kesinlikle söz konusu değildir" dedi.


Canikli, Bakanlık Konferans Salonu'nda, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı ile ilgili basın toplantısı düzenledi.


Konunun çok fazla tarafı ilgilendirdiği için bu konuda bir düzenleme yapmanın kolay olmadığını dile getiren Canikli, konuya ilişkin bugüne kadar birçok yasa tasarısı hazırlandığını ancak hayata geçirilemediğini hatırlattı.


Canikli, yasa tasarısıyla fabrika satış mağazaları, "outlet" mağazalar, ürünlerdeki etiket bilgileri gibi düzenlemelerin yapıldığını hatırlattı.


TBMM'de uzun süren çalışmaların ardından yasa tasarısının komisyondan geçtiğini anımsatan Canikli, "Birçok ilgili kesim tarafından bu tasarının da akıbetinin öncekiler gibi olacağı kanaatleri vardı ancak dün 18,5 saat süren görüşmelerin ardından, (çalışmalar) komisyonda tamamlandı" ifadesini kullandı.


Perakende ticaretin ekonomi açısından çok önemli bir alan olduğuna dikkati çeken Canikli, "202-203 milyar dolar ciroya sahip bir sektörün kuralsız kalması, regüle edilmemesi gerçek anlamda bir boşluktur. Dolayısıyla son derece önemli bir alanın ülkemizde kurallara bağlanmaması son derece büyük bir eksikliktir. Dün 'beyaz duman' çıkana kadar çalışmalara ara vermeyeceğimizi ifade ettik ve bu çalışmayı tamamladık" diye konuştu.


Yaptıkları düzenleme ile bazı kavramların ilk defa yasal tanıma kavuşturulduğunu belirten Canikli,  "AVM gibi, zincir mağaza gibi kavramlar tanımlanıyor. Ortak bir tanım olmadığı zaman da hukuki ihtilaflar ortaya çıkabiliyor. (Tasarının ) en kısa zamanda genel kurulda yasalaştırılmasını hedefliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.


Canikli, söz konusu kanun tasarısı ile fabrika satış mağazaları, "outlet", ürünlerdeki etiket bilgileri, kampanyalı satışlar gibi konularda düzenlemelerin yapıldığını hatırlattı.


 AVM'lerde ortak kullanım alanlarının oluşturulmasının zorunlu hale getirileceğini ifade eden Canikli, "Oluşturulmadığı takdirde cezai müeyyideler var. Oluşturmayanlar, bunlarla karşı karşıya kalabilecek" diye konuştu.


AVM'lerin toplam alanının yüzde 5'inin esnaf ve sanatkarlara ayrılacağını anımsatan Canikli, "Esnafımızı bu yoğun acımasız, güçlü rekabet karşısında piyasaya sürmemiz gerekiyor. Esnafların bu alanlara girmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.


Yasa tasarısıyla oto galerilerine ilişkin de düzenlemelerin yapıldığını vurgulayan Canikli, "Belirli binaların altında dizi dizi oto galericileri bu faaliyetlerini yapmakta. Bunlarla ilgili dramatik hadiseler oluyor. Önümüzdeki günlerde bunların da yönetmeliğini çıkararak, tam olarak regüle etmiş olacağız" dedi.


- Soru-cevap


Canikli, AVM'lerin haftasonları kapatılıp kapatılmayacağına yönelik soruları yanıtlarken, "Böyle bir önerinin kabul edilmesi kesinlikle söz konusu değil, uygulanması da mümkün değil zaten" dedi.


 AVM'lerin kapanmasıyla ticaretin esnafa kayacağı yönündeki değerlendirmelerin doğru olmadığını dile getiren Canikli, perakende ticaretin ya da AVM'ler toplam ticaretinin yüzde 30'unun pazar günkü cirolardan oluştuğuna dikkati çekti. AVM'lerin sadece ticaretin yapıldığı yerler olmadığını vurgulayan Canikli, AVM'lerin bir yaşam biçimi haline geldiğini belirtti. 


Yüzde 30’luk cironun 60 milyar dolara karşılık geldiğine değinen Canikli, bu miktarın küçük esnafa, bakkala, kasaba kaymayacağını, kayışın çok küçük oranlarda kalacağını söyledi.


Bir çok yerde AVM'lerin bölge ülkelerden gelen binlerce, onbinlerce insanların uğrak yerleri haline geldiğine işaret eden Canikli, şöyle konuştu:


"İnsanlar pazar günleri bütün sosyal aktivitelerini AVM'lerde geçiriyorlar. Dolayısıyla böyle bir yasağın uygulanması, böyle bir yasak kesinlikle söz konusu olamaz. Milli gelirde, ticarette ciddi düşüşe yol açar ve bu esnafa da kaymaz. Böyle bir önerinin hayata geçirilmesi söz konusu değil, gündemimizde de yok. AVM'lerde bir çalışma saati sınırlaması ya da çalışma günü sınırlaması söz konusu değildir, olmayacaktır. Bu tür bir algı ya da tartışma Türkiye'nin güvenli yatırım ortamı imajına da zarar verme potansiyeli taşımaktadır. Bu tür tartışmaların kaynağı kesinlikle hükümetimiz, bakanlığımız, biz değiliz."


Canikli, düzenlemenin tüm tarafların bütün taleplerini yerine getirmediğini ancak küçük işletmeleri korumaya yönelik hükümler içerdiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:


 "Oyun başladıktan sonra kuralların değiştirilmesine yönelik bir düzenleme yapmamız kesinlikle söz konusu değil. Bu alanda çok ciddi AVM ve perakende zincir yatırımları var. Yatırımlara karar verilirken mevcut olan şartların aleyhlerine olacak şekilde geriye götürülmesi kesinlikle söz konusu değildir."


AA




Geri Dön