28 / 12 / 2024

Çankaya'daki 30-40 yıllık yapılar hızla yenilenmeli!

Çankaya'daki 30-40 yıllık yapılar hızla yenilenmeli!

Başkente değer katan konut projelerine imza atan isimler, Çankaya'daki 30-40 yıllık yıpranmış yapıların hızla yenilenmesi gerektiğini ifade ediyor. Onur Öngün, "Ankara'nın 30-40 yıllık klasik binalardan kurtulması gerekiyor" dedi.



Yeni konut projeleri başkent Ankara'nın değerine değer katarken, nüfusun önemli bölümünü barındıran ve Çankaya'da yoğunlaşan çoğu 30-40 yıllık 3-4 katlı eski yapılar özellikle son 10 yıldır aynı fiyat aralığında kaldı. Kavaklıdere, Tunalı, Cinnah, Gaziosmanpaşa gibi Ankara'nın en eski ve nezih semtlerinde yoğunlaşan bu yapıların fiyatları son 5 yıldan beri neredeyse hiç değişmedi. Yıllardan beri genellikle 200-250 bin lira bandında alıcı bulan bu konutlar, son birkaç yıldan beri ise sakinlerinin yeni lokasyonlardaki proje konut ve plazalara yönelmesiyle bırakın değer artışını değer kaybı bile yaşamaya başladı. 


'Tüm eski semtler yenilenmeli'


Çayyolu'nun Beytepe ile bütünleştiği yerde inşa ettikleri Allora Beytepe projesiyle dikkati çeken MFZ Grup'un ortaklarından Muhanver Gözüm ise yıllarca yönetim merkezlerine yakın noktalarda oturan ve konutlarının değeri düzenli artan kişilerin, kentteki coğrafi gelişimle kurulan yeni ve modern semtler nedeniyle değer kaybına uğradıklarını kaydetti. Başta Çankaya olmak üzere Ankara'nın tüm eski semtlerinde kentsel yenileme çalışmalarının ertelenecek bir yanı kalmadığına işaret eden Muhanver Gözüm, "Çankaya'da ömrünü tamamladıkları her halinden belli olan yapıların, bölgenin dokusunu bozmadan yıkılarak yenilenmesi gerekiyor" diye konuştu. Elit Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Mert Yıldızhan da "Yeni bir mühendislik ve mimari anlayışla baştan yapılacak Ankara'yı en çok eski semtlerin isteyeceğini düşünüyorum" şeklinde konuştu. 


'Bunlardan acilen kurtulmak lazım'


Ankara'da gayrimenkul sektörüne yön veren firmalardan Onursal AŞ'nın Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öngün, bu sorunun en az 500 bin kişiyi doğrudan ilgilendiren çok önemli bir sorun olduğunun altını çizdi. Çankaya nüfusunun son verilere göre 913 bin olduğunu, bu nüfusun yarıdan fazlasının söz konusu semtlerde oturduğunu vurgulayan Öngün, "Ankara'nın kentsel yapı anlamında övgüyle anlatılan bir başkent olması için mimari özelliği olmayan, çoğunda alt yapı sorunları nedeniyle yaşam konforu çok çok azalmış, hatta metruklaşmış 30-40 yıllık klasik binalardan kurtulması gerekiyor" dedi. 


Sabah Ankara


Geri Dön