16 / 05 / 2024

Çankırı Yakınkent OSB'de çalışmalar devam ediyor!

Çankırı Yakınkent OSB'de çalışmalar devam ediyor!

İl Genel Meclisi'nin Şubat ayı birleşimlerinin 3. dün gerçekleştirildi. İl Genel Meclisi Başkanı Ruhi Şeker Başkanlığında gerçekleştirilen dünkü toplantıda Yakınkent Organize Sanayi Müdürü Ahmet Usta, meclis üyelerini çalışmalar hakkında bilgilendirdi.



21.11.2012 tarihinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca uygun görülen Merkez İlçe Tüney köyü ve Elpan İlçesi Büyükhacıbey ve Hisarcıkkayı köyleri arasında kalan 593 hektarlık alan için yer seçiminin kesinleştiğini belirterek sunumuna başlayan Usta "21.08.2013 tarihinde İmar planının kesinleşmesiyle hazırlatılan parselasyon planı Bakanlık tarafından onaylanmıştır. Bu tarihten sonra OSB miz arsa tahsislerine başlamıştır. 10.10.2013 tarihinde OSB mizin ilk yatırımcısı olan Sumitomo Rubber AKO Lastik San. ve Tic. AŞ ye yaklaşık 300 dönümlük arsa tahsisi gerçekleşmiştir. 14.11.2013 tarihinde Alpin Çorap firmasına yaklaşık 90 dönümlük arsa tahsisi yapılmıştır. 28.11.2013 tarihinde Altyapı proje ihalemiz yapılmıştır. 14.05.2014 tarihinde TEİAŞ tarafından yaptırılan 100 MVA lık trafo merkezi inşaatı başladı. 22.08.2014tarihinde 2. Etap kamulaştırma çalışmaları başlamıştır. 26.08.2014 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile Bölgemize BOTAŞ tarafından getirilecek olan doğalgaz ana iletim hattı yapım ihalesi tamamlanmıştır. 15.09.2014 tarihinde TEİAŞ tarafından gönderilen 25 MVA lık mobil trafo faaliyetine başladı. 29.12.2014 tarihinde Bölgemize su temini sağlayacak olan Koyunbaba Barajı su tutmaya başladı. 31.12.2014 tarihinde Altyapı Projelerimizin Bakanlıkça incelenmesi tamamlanmıştır. Anayasa Mahkemesinin İptal Kararına kadar OSB tarafından yürütülen ve daha sonra Çankırı İl Özel İdaresince yürütülen kamulaştırma çalışmaları 2 ayrı etapta yapılmaktadır. Öncelik OSB nin giriş yolu ve Sumitomo firmasının lastik üretim tesisini kapsayan 1. Etapa verilmiş olup alan olarak %89 luk kısmın kamulaştırması tamamlanmıştır. Nisan 2015 içerisinde mahkemelerin tamamlanmasıyla 1. Etabın kamulaştırmasının tamamlanmasını beklemekteyiz." dedi. 



OSB'nin son durumu hakkında da bilgi veren Usta, "Yol, su, kanalizasyon ve elektrik projelerini içeren Altyapı projelerinin Sanayi Bakanlığınca incelenmesi tamamlanmıştır. 1. Etap kamulaştırmanın bitmesiyle birlikte uygulama ihalesi Sanayi Bakanlığınca yapılacaktır. TEİAŞ tarafından yapılan 100 MVA lık trafo merkezi inşaatı devam etmekte olup, Mayıs 2015 tarihi itibariyle devreye girmesi beklenmektedir. OSB mize günlük 10.000 ton su imkanı sağlayacak olan Koyunbaba Barajı su tutmaya başlamıştır. 22 km lik iletim hattı çalışmaları DSİ tarafından yapılacak olup şu anda proje ve güzergah çalışmaları % 90 oranında tamamlanmıştır. BOTAŞ tarafından 26 km mesafeden getirilecek olan doğalgaz ana iletim hattı ihalesi yapılmış, yüklenici firma tarafından kamulaştırma ve inşaat çalışmaları başlamıştır. Doğalgazın OSB mizce kullanılabilmesini sağlayacak olan basınç düşürücü RMS-A istasyonun yapımı için Sanayi Bakanlığı 2005 yılından sonra ilk kez bir OSB ye doğalgaz için kredi verecektir. Karayolları ile Yönetim Kurulu Başkanlığımızın yaptığı görüşmeler sonucunda Çankırı - Anakara Karayolunda OSB Giriş Yolu için kavşak çalışması tamamlanmıştır. Tüney Köyü içerisinden geçen demiryolu hattının ve istasyonun yerinin Çankırı - Anakara Karayolunun hemen yanına taşınarak OSB mize daha yakın bir bölgeye getirilmesi ve yapılacak olan yeni istasyonla OSB mizin kullanımına uygun hale getirilmesi için T.C.D.D. tarafından proje çalışmaları başlatılmıştır." dedi. 



OSB'de 130 sanayi parselinin bulunduğunu ve Sumitomo Rubber Ako ile Alpin çorap fabrikasına yer tahsinin yapıldığını fabrikaların hızla büyüdüğü belirten Usta, 3 firma Çankırı Enerji, Ako Akü fabrikası ve Berilhan Medikal ile ön tahsis için işlemlerin tamamlandığını ifade etti. 




Karatekin Gazetesi



Geri Dön