Çapa bir depreme daha dayanamaz!
İstanbul’da yaşanan depremden sonra birçok bina incelemeye alındı. Yapılan deprem risk analizlerine göre İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi’nin (Çapa Hastanesi) büyük tehlike içerdiği bildirildi...
Altı yıl önce, İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Rasim Temür, Barış Yıldızlar, Erdem Damcı, Namık Kemal Öztorun tarafından hazırlanan rapor, binaların ‘hasta’ olduğu gerçeğini ortaya çıkarmıştı. Binalar üzerinde kısıtlı zaman ve bina sayısının fazla olmasından dolayı ‘Hızlı Durum Tespit (DURTES)’ yöntemi kullanılarak analiz gerçekleştirilmişti.
Hürriyet’ten Mesude Erşan’ın haberine göre, tıp fakültesinin Çapa yerleşkesinde bulunan 102 binanın, 43’ü hastane,10’u okul, 2’si yemekhane ve biri kütüphane olmak üzere incelendi. İnceleme sonuçlarına göre, 56 binadan 17’sinin ‘çok yüksek riskli’, 33’ünün ‘yüksek riskli’, 2’sinin ‘orta riskli’, birinin ‘düşük riskli’, 3’ünün ise ‘minimum riskli’ olduğu saptandı.
Yerinde dönüştürülemedi
İstanbul Üniversitesi 8 yıl önce İtalyan firma Progen’e 5 milyon lira ödeyerek, Çapa yerleşkesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin yerinde yapılanması için bir proje başlatmıştı. Hastanelerin yerinde yeniden yapılmasına imkan veren projeyi Progen inşa etmişti. 2014’te TOKİ ile imzalanan protokolde İstanbul Üniversitesi’nin Avcılar Firuzköy’deki arazisine karşılık olarak TOKİ hastaneleri yapacaktı. Protokolle ilgili hazırlıklar tamamlanmasına rağmen İstanbul Tıp Fakültesi’nin yerinde yenilenmesi projesi gerçekleşmedi. İstanbul Tıp Fakültesi’nde proje ertelendi ve yaklaşık iki yıl önce bütün kampüsün Hasdal’a taşınması söz konusu oldu. Fakat taşınmaya yönelik adımlar atılmadı. Diş Hekimliği Fakültesi için verilen boşaltılma kararından sonra, hastanenin öğrenci kantini, kolonlarındaki çatlama sebebi ile mühürlendi. Kütüphane ve temel bilimler binaları için de boşaltılma kararı verildi.
Hızlı ve uygun şekilde yerinde yapılanabilir
İSTANBUL Tabip Odası Başkanı ve İstanbul Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Pınar Saip: “Çapa yerleşkesinin yerinde yapılanması için 2012’de 5 milyon dolar harcanarak avan projesi çıkarıldı, öğretim üyeleri aylarca hangi binanın nasıl taşınacağı konusunda detaylı analizler ve toplantılar yaptı. Ancak maalesef hiçbiri hayata geçirilmedi. Bu konuyla ilgili tek bir çivi bile çakılmadı. Bugüne kadar İstanbul Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi çoktan yenilenebilir, depreme dayanıklı binalar yapılabilir ve şu anda sorunsuz sağlık hizmeti ve eğitim yapabilir durumda olabilirdik. Burası ülkenin ulaşımı kolay, en nadide fakültelerinden birisi. Köprüler, binalar, havaalanları yapılıyor ama ülkenin yegane kurumu 20 yıldır yerinde yapılanamıyor. Hükümet, belediye ve halkımızı desteğe çağırıyoruz. Binalarımız hızlı ve uygun bir şekilde yerinde yapılanabilir. Var olan proje hayata geçirilirse en riskli binalardan başlanarak sırayla yıkım yapılıp çevre destek binalarda ve prefabrik yapılarda hizmet ve eğitim verilerek hastane yenilenebilir. Öğretim üyeleri ve öğrenciler gerekli özveriyi göstermeye hazır.” şeklinde ifadelerde bulundu.
Kentin içinde kolay ulaşılır bir nokta: ‘depremde güçlü şekilde hizmet verecek kurum’
Üniversiteye ait olan, ‘Yerinde Yeniden Yapılanma Çalışma Grubu’ üyesi ve aynı zamanda İstanbul Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi olan Prof. Dr. Zeynep Olcay Solakoğlu, “Şehir merkezinde tüm halkın kolayca ulaşabileceği, ikinci bir fikir alabileceği, ücretsiz bir şekilde kaliteli sağlık hizmeti alabileceği önemli bir kurum. Hazırlanan projede yapılacak binaların tek tek oda renklerine varana kadar ayrıntılı planlama yapılmıştı. Projeye göre ek kampusa taşınmadan iki aşamalı yerinde yapılanma mümkün. Kaydırmalarla, prefabrik yapılarla bu mümkün. Yeni bir ek projeye ihtiyaç da yok. Ancak maalesef bu konuda henüz hiçbir adım atılmadı ve plan da yok.
Vedakârlığa hazırız
Diş Hekimliği Fakültesi, temel bilimler binası ve öğrenci kütüphanesi tehlikeli olduğu için boşaltıldı. Diğer binaların durumu ise meçhul. İki yıl sonra henüz arsasının bile netleşmediği Hasdal’da yapılacak binalara ağırlıklı olarak taşınacağı, burada sadece poliklinik ve acillerin kalacağı söyleniyor.
İstanbul’un yüzleşeceği bir depremde burası güçlü bir şekilde sağlık hizmeti verecek bir kurum. Diyalizi, yoğun bakımı, yetkin yan dal uzmanıyla kentin içinde kolay ulaşılır bir noktada. Deprem gerçeğiyle bu kadar yüzleşmişken buranın da bir an önce yerinde yenilenmesi gerekiyor ki kamu hizmetini verebilsin. Çapa yerleşkesi bir an önce bir bütün olarak çalışacak şekilde planlanmalıdır. Otoparklarda konteyner prefabriklere ya da kış çadırlarına bazı hizmetler hemen aktarılabilir. Öğrencimiz, asistanımız, biz hazırız. İETT’nin Topkapı Garajı’nda da eğitim alanlarımız kurulabilir.” diye konuştu.
Veteriner fakültesi üç gün içinde boşaltılacak
İstanbul’da gerçekleşen 5.8 şiddetindeki depremden sonra zarar gören kolonların olduğu yönündeki söylentiler üzerine inceleme yapılan Avcılar’daki İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi binasının 3 gün içerisinde boşaltılması kararı alındı. Avcılar Belediyesi İmar Müdürlüğü’nce yapılan incelemelerde binanın bodrum katındaki kolonların demirlerinde korozyon ve burulma belirlendi.
Bu durumda kullanıma uygun bulunmayan binanın üç gün içerisinde boşaltılması için tutanak tutuldu. Cuma gününe kadar binanın boşaltılması talep edildi.