27 / 11 / 2024

Çarpık otelleşme kârı azaltıyor!

Çarpık otelleşme kârı azaltıyor!

Otellerin birbirine yakın şekilde ardı ardına yükselmesi yatırımcıları zora soktu. Turizimcilerin “Çarpık otelleşme” adını verdiği bu düzen otellerin rekabetini arttırırken, kârını da düşürdü.




Otellerin birbirine yakın şekilde ardı ardına yükselmesi yatırımcıları zora soktu. Turizimcilerin “Çarpık otelleşme” adını verdiği bu düzen otellerin rekabetini arttırırken, kârını da düşürdü. Otel yatırımlarının hızlandığı dönemde, turist sayısı da düşünce birçok otel istediği doluluk oranlarına ulaşamadı.


SON dönemlerde özellikle büyükşehirlerde artan otel yatırımları farklı bir sıkıntıyı da ortaya çıkardı. Birbirlerine çok yakın olarak konumlanan oteller, rekabet edebilmek için fiyat kırmaya başladı. Otel sayısı artarken, turist sayısının aynı oranda yükselmemesi de diğer sorunlar arasında yer aldı. Hatta oteller çalıştıracak elemanı bile en yakınındaki rakip otelden almaya başladı. Bu tip yanaşık düzen otellerin sektörü zor durumda bıraktığını dile getiren Wyndham Grand İstanbul Kalamış Marina Hotel Genel Müdürü Mustafa Alparslan, “Yanlış yatırımlar, çarpık otelleşme ortaya çıkıyor. Bu düzenin önüne geçilmesi gerekiyor. Herkes 4-5 yıldızlı otel açmak istiyor. Ancak Madrid’teki 5 yıldızlı otel sayısı bizim 3’te 1’imiz kadar. Böyle olunca da ardı ardına yapılan yatırımlardan geri dönüş alınamıyor” dedi.  



AMORTİ SÜRESİ UZUYOR

Yanaşık düzen oteller yüzünden fiyatlarını da istenilen seviyelere çıkmadığını belirten Mustafa Alparslan, “Devlet bu konuda bir strateji ve politika oluşturmalı. Planlama konusunda zayıfız. Kaçak konaklama ve çarpık otelleşme başımıza bela olacak. Eskiden örneğin 10 yılda yatırımcısına geri dönen yatırım, 18 senelede ancak kendini amorti edecek” diye konuştu. Anadolu yakasına çok yatırım yapılmadığını ancak artış gözüktüğünü kaydeden Alparslan, “Anadolu yakasında son 2 yılda otel yatırımları arttı. 2016 sonuna kadar 18 otel daha açılması planlanıyor. Bunlar otel teşviki alan yatırım sayısı” diye konuştu. 



TURİZM BİLİNCİ GEREKİYOR

210 odası bulunan Wyndham Grand İstanbul Kalamış Marina Hotel’in 100 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirildiğini dile getiren Alparslan, oda fiyatlarının ortalama 120-130 Euro olduğunu söyledi. Wyndham Grand İstanbul Kalamış Marina Hotel’in Avrupa’da olması halinde tek gecelik oda fiyatlarının en az 180 Euro’dan satılabileceğini belirten Alparslan, “Doluluk da yüzde 80’in altına düşmez. İstanbul dünyada en çok ziyaret edilen beşinci destinasyon konumunda. Ancak gelirse ilk 10 arasında yokuz. Çok kişinin gelmesini sağlıyoruz ama gelire yansıtamıyoruz. Türkiye gelen turiste para harcatamıyoruz. Çünkü turist dışarı çıktığında korkuyor. Taksiye bindiğinde dolandırılma korkusu yaşıyor” dedi. Gelen misafirin pahalı ürün alacağı için dışarı çıkmadığını söyleyen Alparslan, “Halka turizm bilinci vermeliyiz. Turist otele giriyor şehre katkısı olmuyor. Artık şehir turizmi gerçeği var. Sanat etkinlikleri olmalı, organizasyonlar düzenlenmeli. Madrid’te yüzde 27 olan işsizilik, yüzde 11’e düştü. Bu turizm sayesinde oldu” ifadelerini kullandı.



YÜZDEWE 65'İ YABANCI

Wyndham markası ve Kalamış’taki Wyndham Grand Hotel hakkında da bilgi veren Mustafa Alparslan, “Wyndham Türkiye’deki faaliyet gösteren dünyanın en büyük otel zincirlerinden biri. Toplam 7670 oteli ve 700 bin odası bulunuyor. 16 farklı marka ile hizmet veriyor. Markanın Türkiye’de 38 oteli bulunuyor. Bu yıl sonu itibariyle hedefleri 50 otele ulaşmak. Kalamış’taki otelimizde en üst segment olan Wyndham Grand markasına sahip. Otel Kalamış’ta olduğu için güzel bir konuma sahip. Misafirlerimizin yüzde 65’i yabancı, yüzde 35‘i yerli. Otelde konaklayan müşterilerin yüzde 30’u tekrar otelimizi tercih etti. Bu çok iyi bir oran. Otelimizde 4 misafir katı ve farklı restoranlar bulunuyor. 3 bin 500 metrekare SPA alanı mevcut” dedi. Otel yatırımcısının turizm sektörüne 500 milyon dolar yatırım yaptığını belirten Alparslan, Avrupa yakasında 4 otelleri daha olduğunu söyledi.

 


Hürriyet 


Geri Dön