01 / 05 / 2024

Carrefoursa, Migros ve A101 satış masasında!

Carrefoursa, Migros ve A101 satış masasında!

Perakendenin iki devinin satış masasında olduğunu siz de duymuşsunuzdur. Carrefoursa ve Migros'un satışıyla ilgili kulisler aslında uzun süredir hareketli



Daha önce Carrefoursa ile İngiliz perakende devi Tesco’nun ilgilendiği kamuoyuna yansıdı. Kulislere göre, Türkiye’den çıkmak isteyen Fransızlar, Carrefoursa’daki hisselerini önce Sabancı Holding’e devredecek, Sabancı da bu operasyonun ardından Tesco’ya satıp perakendeden çıkacakmış. Bilindiği üzere Carrefoursa'da halen Fransız perakende devi Carrefour’un yüzde 58.2, Sabancı Holding’in ise yüzde 38.8 payı var. Şirketin yüzde 2.2 hissesi ise İMKB’de işlem görüyor.

Tesco, Carrefoursa’nın taliplilerinden sadece biri... Öğrendiğimize göre Carrefoursa’da bugünlerde Suudi Arabistanlı MAF (Majid Al Futtaim) Holding bir adım öne geçmiş. Hem Fransızların hem de Sabancı Holding’in hisselerini almak isteyen MAF, aslında Carrefour’a yabancı değil. Suudi Arabistan, Yemen, Katar gibi ülkelerde Carrefour’un master franchisee’si...

Gelelim Migros’la ilgili duyumlarımıza... Bilindiği üzere Koç Holding, 2008 yılında Migros’un çoğunluk hissesini 3.3 milyar dolara Londra merkezli yatırım fonu BC Partners’a satmıştı. Fonun karını realize etme zamanı geldiği için Migros’ta satış söylentileri arttı. Migros’un taliplileri arasında Anadolu Grubu’nun da adı geçiyor. Öğrendiğimize göre Anadolu Grubu, Migros’u alırsa ismini değiştirecekmiş. Daha çok üst gelir grubunun tercih ettiği bir perakende zinciri olan Migros’u orta kesimle de daha çok buluşturmak için bu operasyonu yapmak istiyormuş.

Migros’la Ülker’in de ciddiyetle ilgilendiği kulağımıza gelen duyumlar arasında. Ülker, Migros markasını koruma niyetindeymiş ve pazarlıklara da sıkı sıkıya asılmış.

Perakendeyle ilgili satış söylentileri Carrefoursa ve Migros’la da sınırlı değil. Kiler marketleri ile discount zinciri A101 de görücüye çıkmış. A101, halen 100’e yakın yeni market açmak için çalışmalarını sürdürüyor. Sahiplerinin bir taraftan da şirketi satma planları yaptığı konuşuluyor.

Para


Geri Dön