30 / 04 / 2024

Carrefoursa'nın 2010 hedefi 100 yeni süpermarket!

Carrefoursa'nın 2010 hedefi 100 yeni süpermarket!

Sabancı Holding Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer, "2010'da 2 hipermarket, 100 süpermarket açacağız" dedi



Haluk Dinçer, 2010 yılı için iddialı planlar yaptıklarını belirterek, "2 hipermarket, 100 süpermarket açacağız. 110 milyon lira yatırım yapacağız" dedi. Sabancı Center'de düzenlenen basın toplantısında, Carrefoursa'nın 2010 yılı yatırım ve istihdam planları açıklandı.

Toplantıda, sözlerine Elazığ depremine ilişkin üzüntülerini dile getirerek başlayan Dinçer, ekonomide en kötü günlerin geride kaldığını, ama dünyanın henüz "düzlüğe çıkamadığını", global büyümenin kesintiye uğrama
riskinin hala sürdüğünü ifade etti. ABD'den gelen makro verilerin beklenenden daha kötü olduğunu, Avrupa'da
krizin sorumlusu AB olmamasına rağmen bütçe açığı ve cari dengesi bozuk ülkelerin ciddi sıkıntı yarattığını söyleyen Dinçer, Türkiye'de ise özel tüketimin geçen yılın ikinci çeyreğinden itibaren hızla toparlandığını, ancak uygulanan mali tedbirlerin kaldırılması sonrasında bu toparlanmanın bir türlü ivme kazanamadığını kaydetti.

Dinçer, büyümenin devam ettiğini, ama hızının çok zayıf olduğunu, iç ve dış talepte zayıflığın sürmesi nedeniyle yüksek işsizlik oranlarının halen devam ettiğini, tüketici güven endeksinin arzu edilen 100'ün üstü seviyelere
gelemediğini aktardı. "Bütün bunlar, iş yaptığımız ortamın ne kadar zorlu olduğunu ortayakoyuyor" diyen Dinçer, bu tablo içinde gurur verici olanın, organize perakende sektörü olduğunu ve sektörün kriz yılında da yatırımlarını kesmeyerek, gelişmenin lokomotifi olduğunu söyledi.

Haluk Dinçer, "Geçen yıl, her biri 50 ile 100 milyon dolar yatırım demek olan 26 alışveriş merkezi açıldı. Organize perakendeciler, geçen kriz yılında dahi satış alanlarını yüzde 15 artırdılar. On binlerce yeni istihdam yarattılar" diye konuştu. Modern perakende gelişmeden Türkiye'nin gelişemeyeceğini, organize perakendenin gelişiminin yüksek istihdam anlamına geldiğini vurgulayan Dinçer, Türkiye'nin en temel problemi işsizlikle mücadelede organize perakendenin son 5 yılda 450 bin istihdam yarattığını, çalışanların büyük bölümünün de lise mezunu ve iş bulma imkanı sınırlı 18-26 yaş arası gençlerden oluştuğunu belirtti. Perakendenin büyümesinin Türkiye'de vergi tabanının gelişmesi ve kayıt dışılığın azalması anlamına geldiğini ifade eden Dinçer, ancak organize perakendedeki tüm gelişmelere rağmen Türkiye'de gıda harcamalarının yüzde 80'inin kayıt dışı olduğunu kaydetti.

Haluk Dinçer, perakende sektörünün Türkiye ekonomisinde önemli bir yer tuttuğunu, sektörün büyüklüğünün halihazırda 208 milyar dolar olarak tahmin edildiğini aktararak, bundan daha önemlisinin ise son yıllarda yeni gelişmekte olan perakendenin gelişme potansiyeli olduğunu vurguladı.

"PERAKENDEYİ ANA BÜYÜME ALANLARINDAN BİRİ OLARAK BELİRLEDİK"
Dinçer, "Genç, büyüyen bir nüfusumuz var. Kişi başına düşen harcanabilir gelirimiz hızla yükseliyor. Kentleşme oranı hızla yükseliyor. İşte bu sebeplerden dolayı Sabancı olarak perakendeyi portföyümüzdeki ana iş kollarından biri ve büyüme alanı olarak belirledik" diye konuştu. Carrefoursa marketlerinden yılda yaklaşık 90 milyon müşteriye hizmet verildiğini, modern perakendeciliğin Türkiye'de geleceğine inandıklarını aktaran
Dinçer, "Carrefoursa tarihindeki en fazla açılışı 4 tane hipermarket ve 54 tane süpermarket olmak üzere 2009'da yaptı. Geçen yıl açılışlarda rekor kırdık ve toplam 26 hipermarket ve 160 süpermarkete ulaştık. Kriz yılında toplam 130 milyon lira yatırım yaptık. Ekonomiye katkımızı sürdürdük. Ciromuzu artırdık. Güçlü bilanço ve nakit pozisyonumuz koruduk. 650 kişiyi iş sahibi yaptık ve toplam çalışan sayımızı 7 bin 800'e yükselttik" şeklinde konuştu. Yatırımların büyüme,istihdam, iç tüketimde canlanma anlamına geldiğine işaret eden Dinçer, şöyle devam etti:

"Carrefoursa olarak biz de 2010 için iddialı planlar yapıyoruz. Bu sene17. yılımızı kutluyoruz. 2 hipermarket,  100 süpermarket açacağız. 110 milyon lira yatırım yapacağız. 1000 kişilik yeni istihdam yaratacağız. Büyüme planlarımız organik temelli ama satın almalara da açığız. Gelecek yıllarda istihdamımız, yatırımlarımız katlanarak büyüyecek. Çünkü Sabancı olarak perakendeye dönemsel şokların ötesinde stratejik ve uzun vadeli olarak bakıyoruz." Dinçer, konuşmasının sonunda bu yılın başından itibaren Carrefoursa Türkiye Genel Müdürlüğü görevine Jacobo Caller'ın başladığını belirterek, Caller'le çalışmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti.
Caller de konuşmasında, Carrefour olarak Türkiye'ye çok inandıklarını ve Türkiye'nin her yerine yayılmaya çalıştıklarını kaydederek, "Carrefour'un Türkiye'de 3 önceliği yatırım, istihdam ve hizmet. Çünkü Carrefour uzun vadede Türkiye'ye inanıyor, güveniyor ve bu nedenle krize rağmen yatırımlarımıza 2009'da devam ettik" dedi.

Yatırımlarını 2010 yılında da çok güçlü olarak sürdürmeye devam edeceklerini bildiren Caller, 2009 yılında Türk üreticisinin ürünlerini Fransa, İspanya, İtalya ve Rusya'ya ihraç etmeye başladıklarını, 2010 yılında ise Orta
Doğu pazarını da ihraç yapılan yerler arasına ekleyeceklerini ifade etti. Caller, bir soru üzerine 2010 yılı cirosu konusunda tam bir rakam vermenin mümkün olmadığını, çünkü ekonomide bir belirsizlik durumunun var olduğunu belirterek, "Ama 2010 yılında 2009'dan daha fazla büyüyeceğiz" dedi.

IMF ANLAŞMASI
"Türkiye'nin IMF'yle anlaşma yapmayacağı belli oldu. Bu, ekonomiyi nasıl etkiler?" şeklindeki soruyu yanıtlayan Haluk Dinçerşu, şöyle dedi: "IMF ile anlaşma yapılmamasının Türkiye'ye olan etkilerinin son derece sınırlı olacağını, hatta hiç olmayacağını düşünüyorum. Çünkü IMF'yle görüşmeler uzun süre önce başladı. Bu süreçte başarılı bir beklenti yönetimi yapıldı. Ve Anlaşma imzalanmamasına rağmen bu, başarılı bir sanal çıpa görevi gördü. Ayrıca Türkiye'nin herhangi bir kredibilite sorunu yoktur. Hatta kredi notları yükselmiştir. IMF anlaşmaları, ülkelere bütçe disiplini sağlamak için baz oluşturuyor. Türkiye'de bütçe disiplini açısından da sorun görmüyorum. Ancak Türkiye'nin daha hızlı büyümeye ihtiyacı var ve ciddi açıkları var. Türkiye'de girişimcilerin fonlanması, istihdamın çözülmesi için dış finansmana ihtiyaç var. Bu IMF'den olur, IMF dışındaki kaynaklardan olur. Eminim Hükümet bunun hakkında bir planlama yapıyordur."

Dinçer, 2010 yılında daha fazla mağaza açılacak olmasına rağmen yatırım miktarının 2009'dan daha düşük olmasını öngörmelerinin sebebine yönelik bir soru üzerine de geçen yıl açılan marketlerin mülklerinin de Carrefoursa'ya ait olduğunu, bunun daha fazla bir maliyet oluşturduğunu, bu yıl ise ağırlıklı olarak kiralama yoluna gideceklerini belirtti.
AA

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Carrefoursa 110 milyon lira yatırım yapacak
Sabancı Holding Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer, Carrefoursa'nın 2010 yılında 110 milyon TL yatırım yaparak 2 hipermarket, 100 süpermarket açacağını söyledi
Yeni mağazalar aracılığıyla en az 1000 yeni istihdam sağlayacaklarını dile getiren Dinçer, büyüme planlarının organik temelli olduğunu belirterek, "Ancak satın almalara da açığız. Gelecek yıllarda istihdamımız, yatırımlarımız katlanarak büyüyecek. Grup olarak perakendeye dönemsel şokların ötesinde stratejik ve uzun vadeli olarak bakıyoruz" dedi.
Geçen yıl 130 milyon TL yatırım yapan Carrefoursa'nın bu yıl daha az yatırımla daha fazla mağaza açmasıyla ilgili olarak, "Geçen yıl açılan marketlerin mülkleri  Carrefoursa'ya aitti. Bu yılsa ağırlıklı olarak kiralama yoluna gidilecek" diye konuştu. Carrefoursa Türkiye'nin yeni Genel Müdürü Jacobo Caller de geçen yıl Türk üreticilerinin ürünlerinin Fransa, İspanya, İtalya ve Rusya'ya ihraç etmeye başladıklarını bu yılda Ortadoğu'da pazarlara ihraç başlatacaklarını anlattı. Ciroya ilişkin bir rakam vermeyen Caller, "Ekonomide belirsizlik durumu var ama 2010'da geçen yıldan daha fazla büyüyeceğiz" dedi.
Milliyet

'100 yeni mağaza açıp bin kişiyi işe alacağız'
Perakendeyi ana işkollarından ve stratejik büyüme alanlarından biri olarak gören Sabancı Grubu, krize rağmen bu alanda büyümesini sürdürüyor.

Kriz yılında 130 milyon lira ile tarihinin en büyük yatırımını yapan Carrefoursa, 4 hipermarket ve 54 süpermarket açarak 650 kişiyi iş sahibi yaptı. Sabancı Holding Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer, Carrefoursa'nın bu yıl için 110 milyon liralık yatırımla 100 yeni mağaza açacağını ve bin kişiye istihdam sağlayacağını açıkladı. Carrefoursa'nın 2009 sonuçlarını ve 2010 beklentilerini duyurmak amacıyla Carrefoursa'nın yeni Genel Müdürü Jacobo Caller'in katılımıyla bir basın toplantısı düzenleyen Haluk Dinçer, ülkenin geleceğine güvendikleri için yatırımlarına devam edeceklerini söyledi. Modern perakende gelişmeden, Türkiye'nin de gelişemeyeceğini savunan Dinçer, organize perakende sektörünün performansının kriz ortamına rağmen gurur verici olduğunu ifade etti. Sektörün kriz yılında da yatırımlarını kesmediğini ve gelişmenin lokomotifi olduğunu anlatan Dinçer, geçen yıl her biri 50 ile 100 milyon dolar yatırım demek olan 26 alışveriş merkezinin açıldığını ve on binlerce yeni istihdam oluşturduklarını belirtti.

Perakende sektörünün Türkiye ekonomisi içerisinde çok önemli bir yer tuttuğuna işaret eden Dinçer, halihazırda sektörün büyüklüğünün 208 milyar dolarak tahmin edildiğini ve Sabancı Holding'in perakendeyi ana işkollarından biri ve büyüme alanı olarak belirlediğini vurgulayarak, "Genç, büyüyen bir nüfusumuz var. Kişi başına düşen harcanabilir gelirimiz ve kentleşme oranı hızla yükseliyor. İşte bu sebeplerden dolayı Sabancı olarak perakendeyi portföyümüzdeki ana işkollarından biri ve büyüme alanı olarak belirledik. Carrefoursa ile bu sektörün iddialı ve öncü oyuncusuyuz. " diye konuştu.

Bu yıla ilişkin değerlendirme yaparken, "2010'da fırtına dindi; ancak henüz güneş açmadı, parçalı bulutlu hava sürüyor." diyen Dinçer'e göre Türkiye ekonomisinde yüzde 4 büyüme bekleniyor. Bu gelişmekte olan bir ülke için düşük. Türkiye'nin gelişmiş ülkelerle arayı kapatması için yüzde 7-8 büyümelere ihtiyacı var. Sabancı Holding Perakende Grup Başkanı, büyüme planlarının organik temelli olduğunu ancak satın almalara da açık olduklarını söyledi. Dinçer, organize perakendedeki tüm gelişmelere rağmen Türkiye'de gıda harcamalarının yüzde 80'inin kayıt dışı olduğunu kaydetti. Dinçer, Türkiye'nin IMF'yle anlaşma yapmayacak olmasının ekonomi üzerinde önemli bir etkisinin olmayacağını söyledi.

Carrefoursa'nın yeni Genel Müdürü Jacobo Caller ise, Carrefoursa olarak Türkiye'ye güvendiklerini ve pazar olarak büyük bir potansiyel gördüklerini belirtti. Carrefoursa ve Carrefoursa Expres markalarıyla tüm Türkiye'de Edirne'den Van'a toplam 42 ilde hizmet verdiklerine dikkat çeken Caller, "Türkiye bizim uzun vadeli düşündüğümüz ve lider oyuncular arasında yer aldığımız bir pazar olarak önemini koruyacak." dedi. Carrefoursa'nın Türk üreticilerin ürünlerini Avrupa pazarlarına ihraç ettiklerini ve 2009'da 70 milyon Euro'luk bir ihracat gerçekleştiğini belirtti.
Mustafa Yağmurlu / Zaman

110 milyon liraya, 2 hiper, 100 süpermarket açacak, 1000 kişiye yeni iş kapısı olacak
Carrefoursa'nın 2010 yılı için iddialı planları bulunduğunu açıklayan Sabancı Holding Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer, toplam 110 milyon liralık yatırımla 2 hipermarket ve 100 süpermarket açacaklarını belirtti.

Carrefoursa Genel Müdürü Jacabo Caller ise, geçen yıl Türkiye'den ihracat başladıklarını belirtirken, "Türkiye'de 3 önceliğimiz yatırım, istihdam ve hizmet. Çünkü Carrefour uzun vadede Türkiye'ye inanıyor, güveniyor" dedi.

2009'da rekor kırdık
Carrefoursa Genel Müdürü Jacabo Caller ile birlikte bir toplantı düzenleyerek Carrefoursa'nın 2010 yılı yatırım ve istihdam planları açıklayan Dinçer, "Genç, büyüyen bir nüfusumuz var. Kişi başına düşen harcanabilir gelirimiz hızla yükseliyor. Kentleşme oranı hızla yükseliyor. İşte bu sebeplerden dolayı Sabancı olarak perakendeyi portföyümüzdeki ana iş kollarından biri ve büyüme alanı olarak belirledik" diye konuştu. Carrefoursa marketlerinden yılda yaklaşık 90 milyon müşteriye hizmet verildiğini, modern perakendeciliğin Türkiye'de geleceğine inandıklarını aktaran Dinçer, şunları söyledi: "Carrefoursa tarihindeki en fazla açılışı 4 tane hipermarket ve 54 tane süpermarket olmak üzere 2009'da yaptı. Geçen yıl açılışlarda rekor kırdık ve toplam 26 hipermarket ve 160 süpermarkete ulaştık. Kriz yılında toplam 130 milyon lira yatırım yaptık. Ekonomiye katkımızı sürdürdük. Ciromuzu artırdık. Güçlü bilanço ve nakit pozisyonumuz koruduk. 650 kişiyi iş sahibi yaptık ve toplam çalışan sayımızı 7 bin 800'e yükselttik."

1000 kişiye istihdam
Yatırımların büyüme,istihdam, iç tüketimde canlanma anlamına geldiğini vurgulayan Dinçer,  "Biz de 2010 için iddialı planlar yapıyoruz" dedi. Dinçer, bu planları şöyle anlattı: "Bu yıl 17'nci yılımızı kutluyoruz. 2 hipermarket, 100 süpermarket açacağız. 110 milyon lira yatırım yapacağız. 1000 kişilik yeni istihdam yaratacağız. Gelecek yıllarda istihdamımız, yatırımlarımız katlanarak büyüyecek. Çünkü Sabancı olarak perakendeye dönemsel şokların ötesinde stratejik ve uzun vadeli olarak bakıyoruz."

70 milyon Euro ihracat
Carrefoursa Genel Müdürü Jacabo Caller ise, Türkiye'ye çok inandıklarını kaydederek, "Carrefour'un Türkiye'de 3 önceliği yatırım, istihdam ve hizmet. Çünkü Carrefour uzun vadede Türkiye'ye inanıyor. Bu nedenle krize rağmen yatırımlarımıza 2009'da devam ettik" dedi. Türk üreticisinin ürünlerini Fransa, İspanya, İtalya ve Rusya'ya ihraç etmeye başladıklarını belirten Caller, "2009'da ihracattan 70 milyon Euro gelir elde ettik. Tekstil ve gıda dışı ürünlerin yanı sıra bu yılın hazirandan itibaren gıda ürünleri de Türkiye'den ihraç edilecek. Hedefte Orta Doğu ülkeleri var" dedi.

Organize perakende gelişiyor yine de kayıtdışı yüzde 80

ZORLU ekonomik koşullara karşın organize perakende sektörünün geçen yıl her biri 50 ile 100 milyon dolarlık yatırım gerektiren 26 alışveriş merkezi açarak, onbinlerce yeni istihdam yarattığını vugrulayan Haluk Dinçer, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu yıl da sektörün yüzde 20 büyümesini ve 30 yeni alışveriş merkezi açılmasının bekleniyor. Organize perakendedeki tüm gelişmelere rağmen Türkiye'de gıda harcamalarının yüzde 80'ini kayıtdışı oluşturuyor. Sektörün büyüklüğü halihazırda 208 milyar dolar olarak tahmin ediliyor."
Hürriyet

Carrefoursa'dan 2010'da 110 milyon lira yatırım 
Sabancı Holding Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer, 2010 yılı için iddialı planlar yaptıklarını belirterek "2 hipermarket, 100 süpermarket açacağız.

110 milyon lira yatırım yapacağız" dedi. Yatırımların büyüme, istihdam, iç tüketimde canlanma anlamına geldiğine işaret eden Dinçer "Carrefoursa olarak biz de 2010 için iddialı planlar yapıyoruz. 1000 kişilik yeni istihdam yaratacağız" diye konuştu. Dinçer, bu yılın başından itibaren Carrefoursa Türkiye Genel Müdürlüğü görevine Jacobo Caller'ın başladığını belirtti. Caller da, Türkiye'ye çok inandıklarını söyledi.
Star


Geri Dön