01 / 05 / 2024

Çatılarda yanıcı madde tehlikesine dikkat!

Çatılarda yanıcı madde tehlikesine dikkat!

Ali Osman Özaydemir, "Son Haydarpaşa Tren Garı yangını örneğinde görüldüğü gibi kullanılan yanıcı melzemeler gözümüzün önünde yapıların yok olmasına neden oluyor. Uyarılarımıza rağmen çatı



Tarihi Haydarpaşa Tren Garı'nın çatısında meydana gelen yangın, çatı örtülerinde tehlikeyi de gündeme getirdi. Çatılarda kullanılan malzemelerin incelendiği taktirde büyük bir kısmının önemli miktarda yanıcı ya da kolay alev alabilen özelliğe sahip olduğunu kaydeden Tuğla ve Kiremit Sanayicileri Derneği (TUKDER) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Osman Özaydemir, "Son Haydarpaşa Tren Garı yangını örneğinde görüldüğü gibi kullanılan yanıcı melzemeler gözümüzün önünde yapıların yok olmasına neden oluyor. Uyarılarımıza rağmen çatılarda yangın tehlikesi devam ediyor" dedi. Özaydemir şöyle konuştu: "Yangın Yönetmeliği çatılarda yangın güvenliğini sağlayan direktifleri gerektiği şekilde içeriyor. Denetimsizlik sonucunda, çatılarda yanıcı, petrol türevlerinden üretilmiş çatı malzemeleri yangın yönetmeliğine göre aykırı bir durumu oluşturmaktadır."
Sabah Emlak

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler

Tarihi binalarda yangın yönetmeliğine özellikle dikkat edilmeli

Tarihi Haydarpaşa Tren Garı'nm çatısında meydana gelen yangın, çatı örtülerinde tehlikenin hala devam ettiğini gösteriyor. Çatılarda kullanılan malzemelerin incelendiği taktirde büyük bir kısmının önemli miktarda yamçı, ya da kolay alev alabilen özelliğe sahip olduğunu kaydeden Tuğla ve Kiremit Sanayicileri Derneği (TUKDER) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Osman Özaydemir, "Haydarpaşa Tren Garı yangınında görüldüğü gibi, kullanılan yanıcı malzemeler gözümüzün önünde yapıların yok olmasına neden oluyor. Uyarılarımıza rağmen çatılarda yangın tehlikesi devam ediyor" diye konuştu.
 
Tarihi binalar başta olmak üzere hiçbir binanın yok olmasını istemediklerini belirten Ozaydemir, yetkili kuruluşları göreve çağırarak bu konuda denetimlerin hızlandırılmasını talep ettiklerini söyledi. Ozaydemir konuyla ilgili olarak şu bilgileri verdi: "Yangın Yönetmeliği çatılarda yangın güvenliğini sağlayan direktifleri gerektiği şekilde içermektedir. Maalesef bu yönetmeliğe göre denetim yapması gereken kamu kuruluşları yeterli özeni göstermiyor ve çatılar hala çok büyük bir oranda yangın tehlikesi altında. Denetimsizlik sonucunda, çatılarda son derece yanıcı, petrol türevlerinden üretilmiş bitümlü çatı malzemeleri, özellikle de yine yanıcı olan ahşap çatı konstrüksiyonu ile birlikte kullanılmaktadır. Bu durum yangın yönetmeliğine aykırıdır. Yine yönetmeliklere göre, üreticiler tararından çatı malzemelerinin yamalık sınıflarının müşterilerine beyan edilmeleri bir zorunluluktur. Bu nedenle çatı konusunda inşaat yapacak ilgili kimse veya kuruluşların malzemelerin yamalık sınıflarına bakarak ve yönetmelik direktiflerine uyarak çatı malzemelerini seçmeleri gerekmektedir. Oysa bu önemli hususlar göz ardı edilmekte ve gelecekte büyük yangın tehlikelerinin oluşma riski artmaktadır. Zaten haberler takip edilirse, her ay çatı yangın haberlerinin arttığı görülmektedir. Yangın yönetmeliğinin bir an önce yetkili makamlarca dikkate alınması, gerekli denetimlerin yapılması durumunda, yangın riskinin en aza indirilmesi mümkün olabilir."
Hürriyet


Geri Dön