Çatıya baz istasyonu koyduran bina sahibine vergi sürprizi!
Maliye, mahalle ve sokak aralarındaki apartmanların çatılarına, boş arsa ve arazilere kurulan 40 bin baz istasyonunu mercek altına aldı
Maliye, mahalle ve sokak aralarındaki apartmanların çatılarına, boş arsa ve arazilere kurulan 40 bin baz istasyonunu mercek altına aldı. Baz istasyonlarından gelir elde eden kişi, apartman yönetimi ve kuruluşlardan elde ettikleri gelirleri beyan edip etmedikleri tespit edilecek. Beyanname vermeyenlere de ceza kesilecek.
BAZDAN 50 BİN $ ALAN VAR
Maliye Bakanlığı, baz istasyonları için mülk sahiplerine 8-50 bin dolar arasında ödeme yapıldığı duyumları üzerine inceleme başlattı. Maliye, Gelir İdaresi Başkanlığı'na, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan (BTK), "Türkiye'de nerede, ne kadar baz istasyonu var öğrenin" talimatı verdi. Gelir İdaresi, BTK'ya mektup yazarak Türkiye genelinde kurulu olan baz istasyonlarının dökümünü istedi. Edinilen bilgiye göre, bina yönetimi ve arazi sahipleri baz istasyonlarından yıllık 8 ile 50 bin dolar arasında gelir elde ediyor. Ve gelir için de beyanname verilmiyor. Edinilen bilgiye göre, Bakanlık, gelecek veriler ışığında baz istasyonları için vergi incelemesi başlatacak. BTK yetkilileri de, baz istasyonu kurduran bina ve arsa sahiplerine en az 5 bin dolar ödeme yapıldığını belirterek, "Genelde 5-10 bin lira arasında bir ödeme yapılıyor. Arazi ve arsalardaki büyük baz istasyonları için bu ücret daha yüksek oluyor" dedi.
Üç GSM şirketinin 40 bin istasyonu var
TÜRKİYE'DE 3 GSM operatörünün yaklaşık 40 bin baz istasyonu bulunuyor. Baz istasyonlarının sayısı 3. nesil teknolojilerle yaklaşık 7-8 kat artacak ve maliye ciddi gelir elde edecek. Gelir Vergisi Yasası'na göre, baz istasyonlarından gelir elde edenlerin Vergi Dairesi'ne beyanname vermesi gerekiyor. Apartman yönetimlerinin baz istasyonlarından gelir elde ettiğini saptanırsa, tahakkuk eden verginin bir katı oranında ceza veriliyor.
Stopajda gözler gerekçeli kararda
MALİYE, dar mükelleflerin menkul kıymet gelirleri ile ilgili stopaj uygulaması konusunda da Anayasa Mahkemesi'nin kararını bekliyor. Maliye Bakanı Şimşek, düzenlediği sohbet toplantısında, "Gerek stopaj düzenlemesi, gerekse vergi dilimleri için gerekçeli karar çıktıktan sonra gerekli düzenlemeleri yapacağız" dedi.
Sabah/Hazal Ateş
Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler
Maliye, baz istasyonu kiralarının peşine düştü
Maliye, ev veya apartmana kira karşılığı baz istasyonu kurdurup vergisini beyan etmeyenleri tespit edecek
Maliye, cep telefonu operatörlerinin kurduğu 41 bini aşkın baz istasyonundan kira alıp vergisini beyan etmeyenleri tespite başladı.
Baz istasyonu bilgileri için Gelir İdaresi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan (BTK) bilgi isteyen Maliye, gelecek bilgilerin ardından ev, arsa ya da arazisine baz istasyonu kurduranların gelirlerini beyan edip etmediklerine bakacak.
70 bin lira kazanan var
Operatörlerin ödediği baz istasyonu kira bedelleri bölgenin özelliğine göre 600 liradan başlıyor, 70 bin liraya kadar çıkıyor. İlk kurulumda daha yüksek bedeller ödenirken, daha sonraki yıllarda kira bedelleri aşağı doğru inebiliyor.
Türkiye'de 41 bini aşkın baz istasyonu var. Yıllık kira bedeli 10 bin liranın altında yer alan baz istasyonları toplamın yüzde 50'sini oluşturuyor. 30 bin lira ve üzerindeki dilim ise tepedeki yüzde 5'lik dilimde yer alıyor.
İstanbul'da Beyoğlu, Nişantaşı, Maslak gibi bölgeler Türkiye'de en pahalı kiraların ödendiği yerler olarak öne çıkıyor. Sektör temsilcileri baz istasyonu kiralarının emlak kiralarıyla paralellik gösterdiğini, en yüksek bedellerin de en değerli bölgelerde ödendiğini ifade ediyor.
Genellikle apartman ve bina çatılarına kurulan baz istasyonları binanın ortak giderleri için kullanılıyor. Karayolları ve Orman Bakanlığı arazileri de bu iş için kullanılırken, bunların dışında belediye tesisleri, cami, stadyum gibi noktalarda da kiralama yapılıyor.
Baz istasyonları cep operatörleri tarafından 1 yıllık kira kontratları üzerinden yapılıyor. Turkcell'in iştiraki GlobalKule, grup şirketinin yanı sıra Vodafone'la da bu iş için birlikte çalışıyor.
Milliyet
Apartmana kurulan baz istasyonuna vergi takibi
Gelir İdaresi, baz istasyonlarının kurulması karşılığında apartmanların, vatandaşların ve şirketlerin aldığı kira bedeline vergi takibi başlattı. Apartmanlar yıllık 8-50 bin dolar kira geliri sağlıyor
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, kamuoyunda sağlığa zararlı olup olmadığı konusunda tartışmalara neden olan baz istasyonlarını mercek altına aldı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan, Türkiye genelinde bulunan baz istasyonlarının adres bilgilerini isteyen Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, baz istasyonlarından elde edilen gelirleri inceleyecek. Binlerce vatandaşın vergi ödemesine neden olacak incelemenin ayrıntıları şöyle:
MALİYE BAKANI TALİMAT VERDİ
Kamuoyunda gündemden düşmeyen GSM operatörlerine ait baz istasyonları ile ilgili olarak Maliye Bakanlığı'na, birçok şikayet geldi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de bu şikayetler doğrultusunda, Gelir İdaresi Başkanlığı'na baz istasyonları konusunda bir çalışma yapılması talimatını verdi. Gelir İdaresi Başkanlığı da baz istasyonlarının kurulması karşılığında GSM operatörlerinden alınan paraların, devlete beyan edilip edilmediğini ve bu paraların vergisinin ödenip ödenmediğini belirlemek için ön çalışma başlattı. Bu çerçevede, Gelir İdaresi Başkanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan, Türkiye genelindeki baz istasyonlarının adres bilgilerini istedi.
OPERATÖRLERDEN DE BİLGİ İSTENECEK
Gelir İdaresi Başkanlığı, baz istasyonu incelemesi kapsamında, ikinci olarak da GSM operatörlerinden bilgi isteyerek, baz istasyonları için kimlere ve ne kadarlık ödeme yapıldığını tespit edecek. Toplanan bilgiler doğrultusunda, baz istasyonlarından gelir elde eden kişi ve kurumların, bu gelirleri beyan edip etmedikleri araştırılacak. Eğer beyan etmediği tespit edilirse de söz konusu gelirler konusunda vergi raporu hazırlanarak, kişi ve kurumlara vergi cezası kesilecek.
Baz istasyonlarından elde edilen gelirlerle ilgili yapılan inceleme, son beş yılı kapsayacak. Buna göre, 2004 yılından bu yana baz istasyonlarından elde edilen baz kira bedelleri beyan edilmemişse, gelir vergisi açısından vergi cezası kesilecek. Maliye Bakanlığı yetkilileri, baz istasyonu için ödenmesi gereken verginin, gecikme cezalarına göre değişeceğini belirterek, ancak en az elde edilen gelirin yüzde 25'lik kısmı kadar bir verginin söz konusu olabileceğini bildirdiler.
ÖNCE STOPAJA BAKILACAK
Maliye, baz istasyon gelirlerinin beyanının yanı sıra üç GSM şirketinin, baz istasyonları için stopaj kesintisi yapıp yapmadığını da tek tek araştıracak. Ayrıca gayrimenkulü üzerinde baz istasyonları bulunan kişilerin elde ettiği gelirin beyan sınırını aşıp aşmadığına bakılacak. Bir Maliye yetkilisi "Baz istasyonu gelirleri, kira geliri arasında sayılıyor ve bu çerçevede kira geliri sınırı üzerinde gelir elde edenlerin beyanname vermesi gerekiyor. Söz konusu rakam bu yıl 19 bin 800 lira. Bu durumda çok daireli apartmanlarda gelir paylaştırıldığı için her dairenin beyanname vermesi gerekmiyor. Ancak sınır aşılırsa beyan zorunlu" dedi.
40 bin baz istasyonu var
Ulaştırma Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye genelinde yaklaşık 40 bin baz istasyonu bulunuyor. Baz istasyonlarının kurulması için GSM şirketleri, apartmanlara veya baz istasyonun kurulduğu arsa sahiplerine 8 bin dolar ile 50 bin dolar arasında ücret ödüyor.
Selde giden defterler Maliye'de çıktı!
Bazı uyanık mükelleflerin, İstanbul'da geçtiğimiz günlerde yaşanan, can ve mal kaybına neden olan sel felaketini `kullanarak' vergi incelemesinden kaçmak istediği ortaya çıktı. Bir Maliye yetkilisi, olayı şöyle anlattı: "Sel felaketiyle ilgili mükelleflere tanıdığımız kolaylığı uzatmayı düşünürken, mahkemeden bir karar geldi. İstanbul'da faaliyet gösteren ve Türkiye'nin ilk 700 şirketi arasında yer alan bir firma, mahkemeden `Selde bütün defterlerim kayboldu' diye karar çıkartmış. Mahkeme de `defterler selde kayboldu' şeklinde karar vermiş. Ancak o defterler bizde. Çünkü bu şirket, daha önce vergi incelemesine alınmıştı. Durumla ilgili savcılığa başvurduk. Bu, hapis cezası gerektirebilecek bir suç."
Star/Hüseyin Özay
Çatıyı baz istasyonuna kiraya veren, vergi ödeyecek
Küresel ekonomik krizin etkisiyle vergi gelirleri azalan Maliye, rotayı baz istasyonlarına çevirdi. Binasının çatısına baz istasyonu kuran, GSM şirketlerine kiraya veren ev sahipleri ile apartman yönetimlerinden kira bedelinin vergisi istenecek. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan (BTK) liste isteyen Gelir İdaresi Başkanlığı, apartman yöneticileri ve işyeri sahiplerini denetimden geçirecek.
Vergiyi tabana yaymayı hedeflediklerini belirten üst düzey bir yetkili, 81 ilde ev veya apartmanlarına baz istasyonu taktıranların bu kazançlarına ilişkin vergilerini ödeyip ödemediklerinin kontrolünü yapacaklarını aktardı. Türkiye genelinde yaklaşık 40 bin baz istasyonu bulunuyor. GSM şirketleri bunun için bina ve arsa sahiplerine yıllık 5 bin ile 10 bin lira arasında kira ödüyor. Ortalama rakam ise 8 bin lira civarında. Ancak baz istasyonunun büyüklüğü ve yerine göre rakam 50 bin dolara kadar da çıkabiliyor. Vatandaşın bu kapsamda cebine yılda yaklaşık 320 milyon lira para giriyor. Gelir Vergisi dört dilimden oluşuyor. Halen 8 bin 700 liraya kadar olan gelirlerden yüzde 15, 8 bin 701-22 bin lira arasındaki gelirlerden yüzde 20, 22 bin 1-50 bin lira arasındaki gelirlerden yüzde 27, 50 bin 1 lira ve üstü gelirlerden de yüzde 35 oranında vergi kesiliyor. Öte yandan dün basın mensuplarıyla bir sohbet toplantısı düzenleyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Anayasa Mahkemesi'nin farklı stopaj uygulamasını iptal etmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Şimşek, dar mükelleflerin menkul kıymet gelirleri ile ilgili stopaj uygulaması konusunda Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararını beklediklerini söyledi. Yerli ve yabancı yatırımcılara uygulanan farklı stopaja ilişkin soruları cevaplayan Maliye Bakanı, "Gerekçeli karar yayınlandıktan sonra uygulanabilir seçenekleri değerlendireceğiz. Mali disiplini dikkate alan ve ciddi gelir kayıplarına yol açmayan yeni bir düzenleme hazırlayacağız." dedi.
'Selde kayboldu' denilen defterler Maliye'de çıktı
İstanbul'da Ramazan ayında meydana gelen ve büyük hasara yol açan sel felaketini bazı işadamlarının vergi ödememek için fırsat olarak kullandığı ortaya çıktı. Felaketin ardından mahkemeden 'Defterlerim selde kayboldu' diye karar çıkartan bir şirketin evraklarının vergi dairesinde olduğu öğrenildi. Üst düzey bir maliye yetkilisi, olayla ilgili şu bilgiyi verdi: "Türkiye'nin ilk 700 şirketi arasında yer alan bir firma, 'Selde bütün defterlerim kayboldu' diye karar çıkartmış. Mahkemenin bu kararı da bize gönderilmiş. Ancak bir baktık ki o defterler vergi incelemesi sebebiyle bizde." Konuya ilişkin savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını aktaran aynı yetkili, bu durumun hapis cezası gerektirebileceğini kaydetti. Maliye'den alınan bilgilere göre normalde muhasebe defterlerini iyi tutmayan mükelleflerin başvurdukları yöntemlerin başında zayi belgesi alınması geliyor.
Ercan BAYSAL/Zaman
Baz istasyonlarına yakın takip
Maliye, yüklü kira bedeli karşılığı bina ya da arsalarına baz istasyonu kurulmasına izin veren mülk sahiplerini mercek altına aldı.Mükelleflerin bu gelirle ilgili beyanname verip vermedikleri incelenecek...
Baz istasyonları için mülk sahiplerine yılda 8 bin ile 50 bin dolar arasında kira ödemesi yapıldığı bilgisi üzerine harekete geçen Maliye Bakanlığı, baz istasyonu bulunan gayrimenkullerin listesini Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan (BTK) istedi.
1 MİLYARLIK KAZANÇ
Liste üzerinde çalışacak olan Gelir İdaresi Başkanlığı, bu yolla kira geliri elde eden kişi ve kuruluşların yıllık gayrimenkul sermaye iradı beyannamesi verip vermediğini tespit edecek. Kazancını beyan etmeyen mükelleflere vergi ve ceza yağacak.
BUGÜN'ün edindiği bilgilere göre Türkiye genelinde toplam 36 bin adet baz istasyonu bulunuyor. Bu istasyonlar için yılda elde edilen ortalama kira geliri ise 30 bin TL'yi buluyor. Dolayısıyla GSM operatörleri her yıl yaklaşık 1 milyar TL'yi bina sahiplerine aktarıyor. Ancak mükelleflerin büyük bölümü elde ettikleri bu kazanç üzerinden vergi ödemesi gerektiğini dahi bilmiyor.
5 YILLIK İNCELEME
Normal şartlarda Maliye'nin sadece baz istasyonu kira vergisi olarak yılda ortalama 150 milyon TL civarında tahsilat yapması gerekiyor. Gelir beyan edilmediği için Maliye buradan bugüne kadar düzenli gelir elde edemedi. Yetkililer, incelemenin mülk sahiplerinin geriye dönük 5 yıllık kazançlarına kadar uzanabileceğini belirttiler. Buna göre, gelirini beyan etmemiş olan mülk sahipleri ödemeleri gereken verginin üç katına varan oranlarda ceza ve vergiyle karşı karşıya kalacak. Maliye de bu yolla yüz milyonlarca lira kaynak toplama imkanı bulacak.
Erdoğan SÜZER/Bugün
Çatıdaki bazın vergisini ödemeyen yandı!
Maliye, apartmanların çatılarındaki 40 bin baz istasyonundan vergi almaya hazırlanıyor.
Maliye apartmanların çatılarına kurulan 40 bin baz istasyonunu mercek altına aldı. Baz istasyonlarından elde edilen gelirlerin beyan edilip edilmedikleri tespit edilecek. Beyanname vermeyenlere de ceza kesilecek. Maliye Bakanlığı, baz istasyonları için mülk sahiplerine 8-50 bin dolar arasında ödeme yapıldığı duyumları üzerine inceleme başlattı. Maliye, Gelir İdaresi Başkanlığı'na, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan (BTK), "Türkiye'de nerede baz istasyonu var öğrenin" talimatı verdi. Bakanlık, gelecek veriler ışığında baz istasyonları için vergi incelemesi başlatacak.
Takvim
Baz istasyonu taktırana vergi takibatı
Ev ve işyerlerinin çatılarına, camilerin minarelerine takılan baz istasyonlarına vergi denetimi geliyor. Türkiye'de Haziran 2009 tarihi itibariyle yaklaşık 40 bin baz istasyonu bulunuyor. Maliye baz istasyonları kurulurken; kişiler veya o yerin yönetimlerine para ödendiğinden hareket ederek, elde edilen kazançların beyan edilip edilmediğini denetlemeye hazırlanıyor.
Maliye Bakanlığı, Türkiye'deki bütün baz istasyonları için vergi takibatına geçme kararı aldı.
Baz istasyonları için mülk sahiplerine, yılda 8 bin ile 50 bin dolar arasında ödeme yapıldığı duyumları üzerine harekete geçen Maliye, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan (BTK), Türkiye'de nerede, kaç baz istasyonu bulunduğunu kendilerine bildirmesini istedi. Gelen sonuçlara göre baz istasyonu kurulurken para ödenip ödenmediği, ödendiyse bu kazancın beyan edilip edilmediği araştırılacak. Baz istasyonları genelde apartmanların çatılarına ya da camilerin minarilerine takılıyor. Cep telefonu şirketleri de genellikle ödemeyi apartman yöneticilerine yapıyor.
Camilerde ise kurulan dernek ya da vakıflara ödeme yapılıyor. Maliye eğer para alındığını tespit ederse vergisinin ödenmesini isteyecek. Ödenmediyse de vergiyi tahakkuk ettirip cezasıyla birlikte ödenmesini gündeme getirebilecek. Bu durumda alınan paranın büyüklüğüne göre gelir vergisinde hangi dilime giriliyorsa o kadar vergi ödenmesi gerekecek. 3G teklonojisi ile baz istasyonu sayısının daha da artması bekleniyor.
'Selde kayboldu' denilen defterler Maliye'de çıktı
Öte yandan İstanbul'daki son sel felaketinin ardından "defterlerim selde kayboldu" diye mahkemeden karar çıkartan büyük bir şirketin defterleri de Maliye'de bulundu. Maliye Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre, İstanbul'da Eylül ayı başında meydana gelen ve çok sayıda can ve mal kaybına yolaçan sel felaketi, bazı suistimallere neden oldu. Felaketin hemen ardından vergi borçluları için 1 aylık bir ödeme kolaylığını uygulamaya koyan Maliye Bakanlığı, bu süreyi bir süre daha uzatmayı planlarken, Bakanlığa ulaşan bir mahkeme kararı, yetkilileri şaşkına çevirdi. Üst düzey bir Maliye yetkilisi, sel felaketinden sonra yaşanan bu olayı şöyle anlattı:
"Sel felaketiyle ilgili mükelleflere tanıdığımız kolaylığı uzatmayı düşünürken, mahkemeden bir karar geldi. İstanbul'da faaliyet gösteren ve Türkiye'nin ilk 700 şirketi arasında yer alan bir firma, mahkemeden 'Selde bütün defterlerim kayboldu' diye karar çıkartmış. Mahkemenin bu kararı da bize gönderilmiş. Söz konusu şirket, mahkemeye sadece bu yıl değil, geçmiş yıllara ilişkin defterlerin de selde kaybolduğunu beyan etmiş. Mahkeme de bu beyana göre 'defterler selde kayboldu' şeklinde karar vermiş. Ancak o defterler bizde. Çünkü bu şirket, daha önce vergi incelemesine alınmış ve o çerçevede defterleri de selden önce alınmış. Biz de, bu durumla ilgili Savcılığa başvuruda bulunduk. Bu olay son derece ciddi bir suç. Hapis cezası bile gerektirebilecek bir suç."
Şimşek: Stopaj için gerekçeli kararı bekliyoruz
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yabancı mükelleflerin menkul kıymet gelirleri ile ilgili stopaj uygulaması konusunda Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararını beklediklerini söyledi. Basın mensuplarıyla bir sohbet toplantısı düzenleyen Şimşek, Anayasa Mahkemesi'nin gelir vergisiyle ilgili iptal kararına ilişkin bir soru üzerine, yeni düzenleme yapmak için Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararını beklediklerini belirtti. Şimşek, "gerek stopaj düzenlemesi, gerekse gelir vergisi dilimleri için gerekçeli karar çıktıktan sonra gerekli düzenlemeleri yapacağız" dedi.
Referans
Baz istasyonu kirasına vergi incelemesi geliyor
Maliye Bakanlığı, özellikle 3G uygulamasının başlamasıyla sayıları her geçen gün artan baz istasyonları için vergi takibatına geçme kararı aldı.
Gelir İdaresi Başkanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan (BTK) elde edeceği bilgiler doğrultusunda, ev veya arsasına baz istasyonu kurduran kişi, kuruluşlar ve apartman yönetimlerinin buradan elde ettikleri gelirleri beyan edip etmediklerini tespit edecek.
Gelir İdaresi'ne talimat
Maliye kaynaklarından edinilen bilgiye göre, baz istasyonlarının kurulması için mülk sahiplerine yılda 8 bin ila 50 bin dolar arasında ödeme yapıldığı duyumları üzerine Maliye Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık, Gelir İdaresi Başkanlığı'na talimat vererek, "Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan (BTK) Türkiye'de nerede, kaç baz istasyonu bulunduğunu öğrenin" dedi. GSM operatörleri baz istasyonları ile 8-10 bin dolar arasında fiyat biçerken, bazı zorlu yerlerde pazarlığa bağlı olarak bu rakam katlanıyor.
37 bin istasyon
BTK'nın en son ikinci çeyrek raporuna göre Türkiye'de 37 bin baz istasyonu bulunuyor. Her geçen gün artan bu sayının şu anda 40 binlere ulaştığı düşünülüyor. Sektör temsilcileri böyle bir verginin alınması durumunda GSM'e ek bir maliyet geleceğini söyledi.
`Belediye izni' var
Geçtiğimiz günlerde Anayasa Mahkemesi'nin verdiği bir kararın ardından bugüne kadar BTK'dan izin alarak kurulan baz istasyonları imara kapalı yerlerde Belediyeden izin alınarak kurulabiliyor. Bu kararın ardından, GSM operatörleri belediyeden izin almalarının kendilerine artı maliyet ve bürokratik engel getireceğini söyleyerek, bu karara tepki göstermişti.
BTK: Ücretleri biz bilemeyiz
BTK Başkanı Tayfun Acarer, kendilerine bu konuya ilişkin resmi bir yazı ulaşmadığını belirtti. Acarer, baz istasyonlarıyla ilgili BTK'nın elinde yalnızca yer konusunda veriler olduğunu söyledi. Acarer, baz istasyonlarının kurulma aşamasında operatörlerin kurulacak yerdeki kişilerle ne tür bir ücretle anlaştıklarını bilmediklerini, bu kayıtların operatör firmalarda bulunduğunu söyledi. Acarer, böyle bir verginin alınmasıyla ilgili yorum yapmak istemediğini belirtti.
Merve ERDİL-Çilem KAYA/Hürriyet