22 / 11 / 2024
fuzul

Cazibe Merkezleri Programı’na 82 milyar liralık yatırım başvurusu!

Cazibe Merkezleri Programı’na 82 milyar liralık yatırım başvurusu!

23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri Programı'na yerli ve yabancı 8 binden fazla yatırım başvurusu geldi. Başvuruların yatırım bedeli 82 milyar TL'ye ulaştı.




Ekonomik yatırımlara hız katmak amacıyla başlatılan ve 23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri Programı iş dünyasında heyecan yarattı. Son düzenlemeyle yerli ve yabancı 8 binden fazla yatırım başvurusu geldi. Yabancı başvurularda İran merkezli firmaların ağırlığı göze çarparken, İran'ı sırasıyla Alman ve Fransız şirketler takip etti. Konuyla ilgili son verileri açıklayan Kalkınma Bakanlığı yetkilileri, cazibe merkezlerine şu ana kadar 82 milyar liralık yatırım başvurusu olduğunu, toplam istihdamın 357 bin 182 olarak öngörüldüğünü söyledi. Ağırlıklı olarak Erzurum, Malatya, Elazığ, Şanlıurfa, Diyarbakır'a talep olduğunun altını çizen yetkililer, "Gıda sektöründe çok yoğun bir talep var. 1 milyar lira üstü yatırım yapmak isteyen 5, 500 milyon lira ile 1 milyar arası yatırım yapmak isteyen 9, 100-500 milyon lira arasında da 108 firmanın başvurusu var. Bunlar da 17 milyar liralık yatırım, 49 bin de istihdam öngörüyorlar" dedi.


ASLAN PAYI VAN'A GİTTİ

Destek hamlesi çerçevesinde Van'a ilgi ise büyük oldu. Çok kapsamlı bir teşvik paketi olan program kapsamında Van'da yatırım yapmak isteyen 100 firma, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'na (DAKA) başvurularını yaptı. DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci "100 proje için başvuru aldık. Bunların da 30'a yakın olduğunu tahmin ediyoruz. Ajansa yapılan kesin başvurularla yatırım tutarı 1 milyar liraya ulaştı. Kalkınma Bankası'na yapılan başvurularla bu rakam 1.6 milyara çıkacak" dedi.


ÇİN'DEN YOĞUN İLGİ VAR

Çinli firmaların Türkiye'ye olan yatırım iştahı Cazibe Merkezleri Projesi ile daha da artmış durumda. Bir ay içerisinde 53 Çinli firma bakanlığın kapısını çaldı. Buna göre Çinli Umitomo plastik enjektör fabrikası için Yozgat'a, güneş enerji panelleri üreticilerinden Blue Carbon Aydın'a, tekstil devi Jely Siirt ve Niğde'ye yatırım yapacak. Çinli firmaların Türkiye ilgisinin altında Çin bankası ICBC'nin Türkiye'ye gelmesinin önemli olduğunu ifade eden Türk-Çin İpekyolu Derneği Başkan Yardımcısı Demokan Eren, "Türkiye'nin yeni dönemdeki en büyük ekonomik kozlarından birisi Çin olacak. Birçok yerde sıfırdan OSB kurmak istiyorlar. Bu yıl yatırımlar daha da artacak" dedi.


YENİ PROJELERE ÖNCELİK

Yatırım projelerinin yanı sıra yarım kalmış veya işletme sermayesi yetersizliği nedeniyle faaliyete geçememiş tesisler Cazibe Merkezleri Programı kapsamına girecek. Üretimini bu illere taşımak isteyene nakdi taşıma desteği verilecek. Bu kapsamda her yıl 30 fabrika inşa edilmesi bekleniyor. Çağrı merkezleri ve veri merkezleri, bölgenin teşviklerinden asgari yatırım tutarı şartı olan 500 bin TL aranmaksızın yararlanabilecek. Çağrı merkezlerinde 20 bin kişinin istihdam edilecek. Özel sektörün yılda 328 firmada 1.64 milyar lira yatırım yapması ve 43 bin kişiye iş yaratması için yılda 536 milyon lira kamu desteği sağlanması öngörülüyor.


PROGRAMDAKİ İLLER

Program, 5 ayrı merkezi kapsıyor.

 Elazığ merkezinde Elazığ, Malatya, Tunceli ve Bingöl.

 Erzurum merkezinde Erzurum, Erzincan, Gümüşhane ve Bayburt.

 Van merkezinde Van, Hakkari, Muş ve Bitlis.

 Kars merkezinde Kars, Ardahan ve Iğdır.

 Diyarbakır merkezinde Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak.




Sabah 


Geri Dön