01 / 05 / 2024

Cebri icra satışında tapu harcı 2014!

Cebri icra satışında tapu harcı 2014!

Cebri icra tapu harcı yazılı satış bedeli üzerinden, her iki taraftan ayrı ayrı tahsil ediliyor. Peki, cebri icra satışında tapu harcı ne kadar? İşte, cebri icra satışında tapu harcı 2014!



Cebri icra satışında tapu harcı 2014!

İcra hukukunda, borçlunun karşısında bir veya birkaç alacaklısı vardır ve borçlunun malvarlığında ki şeylerden bir veya birkaçı cebri icranın konusunu oluşturuyor.  Bu mallar icra dairesi tarafından haczedilebiliyor, daha sonra satılır ve elde edilen para ile alacaklının alacağı ödeniyor.


İcra emrinde; alacaklı ve borçlunun ve varsa mümesillerinin adları ve soyad­ları ile şöhret ve yerleşim yerleri, hükmü veren mahkemenin ismi ve hükmolunun şeyin neden ibaret olduğu, ilâmın tarih ve numarası ve icra mahkemesinden veya temyiz yahut iadei muhakeme yoliyle ait olduğu mahkemeden icranın geri bırakılması hakkında bir karar getirilmedikçe cebri icra işlemi ile devam ediliyor.


Borçlunun haczedilebilen bütün malvarlığı cebri icranın konusunu teşkil ediyor.  Cüzi icra üçe ayrılıyor. Cüzi icra çeşitleri aşağıda yer alıyor. 


1-İlamlı icra

2-İlamsız icra

3-Rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takip


Cebri icra satışında taşınmazın tapuya tescili için bazı belgeler gerekiyor.  Cebri icra yoluyla satılan taşınmazın tapuya tescil işleminde istenen belgeler şöyle sıralanıyor;

1) İcra Müdürlüğünün satış müzekkeresi,

2) Bu müzekkerede; ihalenin kesinleşmiş olduğunun belirtilmesi, ihale alıcısının nüfus bilgilerinin ve üzeri mühürlenmiş fotoğrafının bulunması, ihale bedelinin gösterilmiş olması gerekir.

3) Taraf/Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği ile vesikalık fotoğrafları, T.C. Kimlik ve vergi numarası,

4) İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge.


Cebri icra satışında tapu harcı 2014!

Cebri icra tapu harcı yazılı satış bedeli üzerinden, her iki taraftan ayrı ayrı binde 20 oranında tahsil ediliyor. Cebri icra tapu harcı, yapılan cebri icra müzekkerelerinin tapuya tescil edilmesinden dolayı alınan bir harç olarak nitelendiriliyor.


Cebri icra yoluyla satış nasıl olur?



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com 



Geri Dön