27 / 04 / 2024

ÇED raporu için nereye başvurulur?

ÇED raporu için nereye başvurulur?

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci dünyada bütüncül - önleyici çevresel planlama konusunda kullanılmakta olan en etkin çevre yönetimi aracı olarak tanımlanıyor. Peki, ÇED raporu için nereye başvurulur?




Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED)'nin yönetmelikte geçen tanımı “Gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin belirlenerek değerlendirilmesinde ve projelerin uygulanmasının izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek çalışmalar” olarak yer alıyor.


ÇED,  projelerle ilgili bütün ilgili tarafların bir araya geldiği ve görüş, kaygı ve önerilerini ortaya koyabildikleri  demokratik ve şeffaf bir süreç olarak işliyor. İlgili taraflar  bu süreç içerisinde ortaya koydukları teknik bilgi ve görüşlerle projenin en uygun şekilde gelişimine katkı sağlıyorlar.


ÇED raporu ekonomik ve sosyal gelişmeye engel olmaksızın, çevre değerlerini ekonomik politikalar karşısında korumak, planlanan bir faaliyetin yol açabileceği bütün olumsuz çevresel etkilerin önceden tespit edilip, gerekli tedbirlerin alınmasını amaçlanıyor.


ÇED raporu için nereye başvurulur?

ÇED raporu için  Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvurulması gerekiyor. Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlar: Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası, Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu, Proje Tanıtım Dosyası hazırlamalıyorlar Bakanlığa sunuyorlar.


Çevresel etki değerlendirmesi ve planlama genel müdürlüğünün görevleri

1. Çevresel etki değerlendirmesi ve stratejik çevresel değerlendirme çalışmalarını yapmak.

2. Çevre envanterini ve çevre durum raporlarını hazırlamak.

3. Dengeli ve sürekli kalkınma amacına uygun olarak ekonomik kararlarla ekolojik kararların bir arada düşünülmesine imkan veren rasyonel doğal kaynak kullanımını sağlamak üzere, kalkınma planları ve bölge planları temel alınarak çevre düzeni planlarını hazırlamak veya hazırlatmak, onaylamak, uygulanmasını sağlamak.

4. Ulusal çevre stratejisi ve eylem planlarını yürütmek ve koordine etmek.

5. Görev alanına giren faaliyetleri izlemek ve denetlemek, uluslararası çalışmaları izlemek ve ulusal düzeyde uygulanmasını sağlamak.

6. Avrupa Çevre Ajansı ile ilişkileri yürütmek, gerekli çalışmaları yapmak.

7. Bakanlık Makamınca verilen benzeri görevleri yapmak.


Çevresel etki değerlendirmesi süreci..

Çevresel etki değerlendirmesi süreci gerçekleştirilmesi planlanan projenin çevresel etki değerlendirmesinin yapılması için başvuru ile başlayan ve Bakanlık tarafından kararın verilmesi ile sona eriyor.



ÇED raporu nasıl alınır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön