ÇED raporunun iptali davası!
Herhangi bir projenin çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği sürece Çevresel Etki Değerlendirme süreci deniyor. Peki, ÇED raporunun iptali davası açılabilir mi? İşte, ÇED raporunun iptali davası!
ÇED raporunun iptali davası!
ÇED’in hangi faaliyet ve projeler için gerekli olduğu ve çevre üzerinde belli bir etkisi olabilecek bütün projelerin ÇED kapsamı içinde olması gerekip gerekmediği sorunu her dönemde tartışma konusu olarak karşımıza çıkıyor.
ÇED, çimento fabrikaları, otoyollar, demiryolları, atık su arıtım tesisleri, havaalanları gibi pek çok faaliyet ve proje için gerekli sayılıyor. Çevre üzerinde olabilecek etkiler, bütün tarafların hak ve menfaatleri çerçevesinde ve bölgenin olumlu yanları da dahil olmak üzere, mülkiyet durumu ve kültürel değerlerini içeren çevrenin doğal dengesi göz önünde tutularak incelenmesi gerekiyror. Bu çerçevede ÇED’in ne olması ve nasıl uygulanması gerektiği üzerinde durarak kapsamını belirlemek, tüm tarafların hak ve menfaatleri açısından önem teşkil ediyor.
Komisyon tarafından incelenerek son şekli verilen ÇED Raporu halkın görüş ve önerilerini almak üzere uygun araçlarla on gün görüşe açılıyor. Bakanlıkça projeyle ilgili karar alma sürecinde bu görüşler de değerlendiriliyor. Bakanlık halktan gelen görüşler doğrultusunda rapor içeriğinde gerekli eksikliklerin tamamlanmasını, ek çalışmalar yapılmasını ya da Komisyonunun yeniden toplanmasını isteyebiliyor. Gerekli çalışmaların yapılmasını müteakip Bakanlıkça nihai ÇED Raporunun Bakanlığa sunulması isteniyor. Nihai ÇED Raporu, Nihai ÇED Raporu ve eklerinin taahhüdü altında olduğunu belirten taahhüt yazısı ve noter onaylı imza sirküleri beş iş günü içerisinde Bakanlığa sunulması gerekiyor.
Birinci fıkrada belirtilen belgeler öngörülen süre içinde gerekçesi belirtilmeden sunulmaz ise nihai ÇED Raporu ve başvuru geçersiz sayılıyor.
"ÇED Olumlu" kararı verilen proje için yedi yıl içinde mücbir bir sebep bulunmaksızın yatırıma başlanmaması durumunda "ÇED Olumlu" kararı geçersiz sayılıyor.
"ÇED Olumsuz" kararı verilen projeler için "ÇED Olumsuz" kararı verilmesine neden olan şartlarda değişiklik olması durumunda yeniden başvuruda bulunulabiliyor. Halk tarafında ÇED raporu iptali istenebiliyor. ÇED raporunun iptali için Danıştaya dava açılabiliyor.
ÇED raporu düzenlemesi gereken tesisler!
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com