28 / 04 / 2024

Çekmeköy sakinlerinden imar tepkisi!

Çekmeköy sakinlerinden imar tepkisi!

İstanbul'un Çekmeköy Merkez Mahallesi sınırlarında yer alan Serindere'de İSKİ tarafından gerçekleştirilen ıslah çalışmasının ardından vatandaşlar bazı mağduriyetler yaşadı. Çekmeköylülerden konuya ilişkin altı talep geldi. 



İstanbul'un Çekmeköy Merkez Mahallesi sınırlarında yer alan Serindere'de İSKİ tarafından gerçekleştirilen ıslah çalışmasının ardından vatandaşlar bazı mağduriyetler yaşadı. Gazete Duvar'da yer alan habere göre; mağdur vatandaşlar İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) binası önünde toplandı. Çekmeköylülerden konuya ilişkin altı talep geldi. 

Çekmeköy sakinlerinden imar tepkisi!

'SOKAĞIMIZ İMARA AÇILARAK YOK EDİLDİ'

Çekmeköylüler, İBB önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. O açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İstanbul’da sayıları gün geçtikçe azalan doğal derelerden biri olan Serindere’nin iki kilometrelik kısmında İSKİ canlı hayatını yok etti. Ve dereyi dev bir beton kanala dönüştürdü. İhtiyaç olup olmadığı çok tartışmalı bu korsan dere ıslahına Ağustos 2020’de başlandı. Bir yıl sonra, Haziran 2021’de tamamlandı. İSKİ yürüttüğü bu ıslahta ilgili mevzuat ve evrensel hukuk kuralları askıya aldı. Sürece doğa ve insan için adalet arayışı değil; rant avcılığı, kumpaslar ve ayrımcılıklar damgasını vurdu. Farabi Sokak sakinleri olarak barınma haklarımız gasp edildi, sokağa atıldık. Sokağımızın kendisi de imara açılarak yok edildi. Şimdi üzerinde apartman-kondular yükseliyor."

Çekmeköy sakinlerinden imar tepkisi!

ALTI EV YIKILDI

Farabi sokaktaki ıslah çalışmalarının ardından 6 konut yıkıldı. Çünkü İSKİ'ye göre bu konutlar 10 metrelik dere koruma bandında yer alıyordu. Mahalleliler bu karar itirazda bulundu ve şunları söyledi:

"Oysa yıkılan evlerin hiçbiri dere koruma bandında değildi. Tam tersine, dere kenarından, koruma bandından metrelerce uzaktaydı. Örneğin, yıkılmış altı evden biri, komşumuz Fikret Duman’ın eviyle dere arasındaki mesafe 26.5 metreydi. Bugün bile Farabi Sokağa gidip yıkılmış evlerin temel kalıntılarıyla dere arasındaki mesafeler hesaplanabilir. Her ne kadar derenin yatağı bu evlere doğru kaydırılmış olsa bile. Şunu da not edelim: Resmi başvuru ve görüşmelerde talep etmemize rağmen İBB, İSKİ yetkilileri dere ve evlerimiz arasındaki mesafeyi ölçmeye kesinlikle yanaşmadılar. Evlerimizin yıkılmasından tam iki yıl sonra iş makineleri Ağustos 2020’de dereye sokuldu. Ve dere ıslahının fiili kısmı başladı. Buradaki en tuhaf şeyse, sahadaki bu inşaatın bir planı, projesi, hatta inşaat sahasında inşaat hakkında bilgi veren bir tabelasının bile olmamasıydı. Bu durumu yargıya taşıyıp olup biteni araştırılmasını istedik. İSKİ’den onaylı tatbikat projesini mahkemeye sunmasını istedik, ama henüz, hala; yani Ağustos 2021 itibarıyla İSKİ mahkemeye gerçek, onaylı bir proje sunmadı. Yapılan işe korsan dememizin en büyük sebebi budur. Dahası, İSKİ’nin bu projeyi hangi imar planlarına göre yaptığı da sorunludur. Çünkü dere ıslahını da kapsayan Çekmeköy Merkez Mahallesi 1/5000’lik ve 1/1000’lik uygulama imar planları Aralık 2020’de idari mahkemece iptal edilmiş ve bu iptal kararı taraflara Ocak 2021’de tebliğ edilmişti. Ne yazık ki mahkemeye sunulamayan proje, imar planlarının iptali bile bu korsan dere ıslahını bırakın durdurmayı, ara bile verdirememiştir."

ALTI TALEP

Çekmeköylüler tarafından İBB önünde gerçekleştirilen açıklamada altı talep açıklandı. İşte o talepler...

Yıktığınız evlerimizi yapın: İSKİ, Çekmeköy Belediyesi ve İBB, evlerimizi neden yıktınız?

Bizim de içinde yer alacağımız bir araştırma komisyonu kurulsun: Sahada oynanan imar oyunları, ıslahtan önce arsaların nasıl el değiştirdiği, dere yatağının kimler için kaydırıldığı, Farabi Sokakta evleri yıkılanların arsalarına nasıl çöküldüğü ortaya çıkarılsın. Sorumlular, görevini kötüye kullananlar, ihmal edenler hakkında suç duyurusunda bulunulsun.

Muhalif üyeler neden desteklediği açıklansın: Çekmeköy Belediyesi Meclisindeki muhalif partilerin meclis üyeleri Serindere korsan ıslahını neden cansiperane desteklemiş ve bu konuda AKP’yle su sızdırmaz bir işbirliğine gitmişlerdir?

Sahada geçen hafta hızlanan korsan peyzaj bir an önce durdurulsun. İSKİ’nin yıktığı evlerimizin dere koruma bandında kalmadığını gösteren delillerin yok edilmemesi için bu çok önemlidir.

Dereye beton dökmek ıslah değildir. Doğa, toplum kaybediyor, beton lobisi kazanıyor: Bu tezgahı durduralım. 


Geri Dön