10 / 05 / 2024

Çelik devi ArcelorMittal, 581 milyon avro zarar etti

Çelik devi ArcelorMittal, 581 milyon avro zarar etti

Dünyanın en büyük çelik şirketi ArcelorMittal, ikinci çeyrekte 581 milyon avro zarar etti



ArcelorMittal, geçen yıl ikinci çeyrekte 3,7 milyar avro kar etmesine rağmen, bu yıl aynı dönemde 581 milyon avro zarar ettiğini açıkladı. Şirket, böylece üç çeyrek arka arkaya zarar açıklamış oldu. Geçen yıl ikinci çeyrekte 24,2 milyar avro olan şirketin gelirleri ise bu yıl aynı dönemde 11,1 milyar avroya geriledi.

ArcelorMittal'ın üst yöneticisi Lakshmi Mitta, küresel çelik endüstrisinin düzelme işaretleri gösterdiğini, şirketin bazı fabrikalarda üretime yeniden başlayacağını söyledi. Mitta, düzelmenin yavaş olacağı uyarısında da
bulundu. Şirket, küresel çelik talebinin, 2008 yılıyla karşılaştırıldığında bu yıl yaklaşık yüzde 10 düşeceğini tahmin ediyor. Bu arada, Japon elektronik şirketi Toshiba da, Nisan-Haziran döneminde 614 milyon dolar zarar ettiğini açıkladı.

Dünyanın en büyük hafıza kartı üreticilerinden biri olan Toshiba, bu zararın elektronik ürünleri ve çip üretimine olan talebin düşmesinden kaynaklandığını, aynı dönemde gelirinin ise yüzde 17 azalarak, 17,1 milyar dolardan 14,1 milyar dolara indiğini belirti. Toshiba, Mart 2010'da sona erecek mali yılda 529 milyon dolar zarar
bekliyor.

Öte yandan Alman ilaç ve kimya şirketi Bayer'in ikinci çeyrekte karı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 azaldı. Şirket, Nisan-Haziran döneminde karının geçen yıl aynı döneme göre yüzde 7 azalarak 532 milyon avro olduğunu açıkladı. Şirket, geçen yıl ikinci çeyrekte 574 milyon avro kar etmişti. Şirketin aynı dönemde gelirleri ise bir yıl önceye göre yüzde 6 azalarak 8,5 milyar avrodan 8 milyar avroya geriledi. Bayer, küresel ekonomideki kriz sürmesine rağmen, umut ışığının bulunduğunu kaydetti.
A.A

Konuyla ilgili basında yer alan haberler

Arcelor, 800 milyon $ zarar etti

ArcelorMittal ikinci çeyrekte faiz, amortisman ve vergi öncesi kârının (FAVÖK) 1.2 milyar dolar olduğunu açıkladı. Şirketin net zararı ise beklentilerin üzerinde açıklandı ve 800 milyon dolar oldu. Talepteki iyileşmeye paralel olarak imalatta kademeli artış beklediğini belirten şirket, üçüncü çeyrekte 1.4- 1.8 milyar dolar FAVÖK beklediğini açıkladı. ArcelorMittal ham madde fiyatlarının üçüncü çeyrekte gerilemesiyle maliyetin azalmasını beklediğini, ortalama çelik fiyatlarının ise üçüncü çeyrekte yatay seyredeceğini veya bir miktar düşeceğini tahmin ettiğini belirtti.
Yenişafak

Çelik devi 800 milyon $ zarar yazdı

Dünyanın en büyük çelik üreticisi ArcelorMittal, ikinci çeyrekte 800 milyon dolarla beklentilerin üzerinde zarar açıkladı. Analistler şirketin 300 milyon dolar zarar edeceğini tahmin etmişti. ArcelorMittal ham madde fiyatlarının üçüncü çeyrekte gerilemesiyle maliyetin azalmasını beklediğini, ortalama çelik fiyatlarının ise üçüncü çeyrekte yatay seyredeceğini veya bir miktar düşeceğini tahmin ettiğini belirtti. ArcelorMittal'ın üst yöneticisi Lakshmi Mittal, küresel çelik endüstrisinin düzelme işaretleri gösterdiğini, şirketin bazı fabrikalarda üretime yeniden başlayacağını söyledi. Mittal, düzelmenin yavaş olacağı uyarısında da bulundu.
Sabah


Geri Dön