22 / 11 / 2024
fuzul

Çelik kralı Erdemir'in yüzde 25'ini sessiz sedasız aldı

Çelik kralı Erdemir'in yüzde 25'ini sessiz sedasız aldı

Arcelor-Mittal, Erdemir'deki hisse payını yüzde 24.9'a çıkardı.




Şirketin patronu Oyak yüzde 49 ile hâkimiyetini korurken çelik devinden "Fırsat çıkarsa tamamı için istekliyiz" açıklaması geldi..

Dünya çelik piyasasının en büyük üreticisi Arcelor-Mittal, Erdemir'deki payını yüzde 13.68'den yüzde 24.9'a çakırdı. Arcelor Mittal'in payının artması bir anlamda Erdemir kontrol hisselerinin almak için atılan önemli bir adım olarak yorumlandı. Üstelik bu Mittal'e Erdemir yönetimine 2 üye sokabilme imkânı da tanıyan bir hamle oldu.

Çağrı şartı çıksın istenmedi

Arcelor-Mittal'in Kurumsal İletişim Departmanı'ndan yapılan açıklamada "Erdemir'i satın alma yönünde bir ortam şu an yok. Ancak imkân doğarsa istekliyiz" denildi. Mittal, 2006'da en büyük rakibi olan çelik devi Arcelor'u de satın alırken borsadan hisselerini toplayarak çoğunluğu ele geçirmişti. Arcelor-Mittal'in yetkilileri yönetime üye sokma niyetlerinin olmadığını ifade ederken, satın almada yüzde 25'in altında kalma sebeplerini ise çağrı gibi zorunluluklarla karşılaşmama isteği ile açıkladılar. Arcelor Mittal yetkilileri Erdemir hisselerine yatırım yapmanın ana sebebini Erdemir'in bölgedeki gücü ve Türkiye'nin potansiyeline olan inanç olarak özetledi. Arcelor-Mittal'in söz konusu açıklamaları uzun vadede çelik devinin Erdemir'in peşini bırakmayacağını gösterdi. Mittal dün Reuters'e yaptığı açıklamada Erdemir satın almasında maliyetinin hisse başına 8.4 YTL (6.69 dolar) ve toplam satın alma değerinin ise yüzde 12'lik pay için 869.25 milyon dolar olduğu belirtti.

Borsada yüzde 12 kârlı çıktı

Oyak, Erdemir'in yüzde 46.12'lik hissesinin yanı sıra, Türkiye Kalkınma Bankası'nın sahip olduğu yüzde 3.17 oranındaki hisseyi de satın almıştı. Böylece Oyak'ın Erdemir'in yüzde 49.29 hissesi için yaptığı toplam ödeme 2 milyar 960 milyon dolar olmuştu. İhalede Mittal, yüzde 46.12'lik pay için fiyat 2 milyar 400 milyon dolara çıktığında çekilmişti. Bu fiyat ile Erdemir'in toplam şirket değeri 5.2 milyar dolar oluyordu. Oysa şimdi yüzde 12'lik hisse için ödenen 869 milyon dolarla şirketin piyasa değerini 7 milyar 678 milyon dolara çıkıyor. Yine de şirketin İMKB'deki piyasa değeri olan 8.5 milyar dolar göz önüne alındığında Mittal yüzde 12'lik hisseyi yüzde 12 daha ucuza toplamış oldu.

'Köpekbalığı' zorla satın almayı seviyor

Oyak artık ortak almayı istemiyor ARCELOR'U satın aldıktan sonra 135 milyar dolarlık piyasa değerine sahip olan Hintli Mittal dünyanın en büyük demir çelik şirketi durumunda. Agresif satın almaları nedeniyle 'köpekbalığı' lakabı yakıştırılan Mittal 60 ülkede faaliyet gösteriyor ve toplam 64 demir ve çelik tesisi bulunuyor. Arcelor-Mittal'in yıllık çelik kapasitesi ise 138 milyon ton. Toplam 312 bin kişinin çalıştığı Hintli şirket 2006 yılında Mittal adını taşırken, sektördeki en büyük rakibi Lüksemburglu Arcelor'u 39 milyar dolara satın alarak büyük bir sükse yaptı. Ancak satın almanın hisse toplama yoluyla gerçekleşmesi (düşmanca satın alma) Arcelor tarafından büyük tepkiyle karşılandı.

Rahim AK - Mahmut SANCAK / Sabah


Geri Dön