27 / 04 / 2024

Çelik sektörünün 11 aylık ihracatı 12 milyar dolar!

Çelik sektörünün 11 aylık ihracatı 12 milyar dolar!

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) tarafından açıklanan verilere göre, çelik sektörünün 2014 yılı ocak-kasım dönemindeki ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,6 azalarak değer bazında 12 milyar 49 milyon dolar oldu.




Türk çelik sektörünün 11 aylık ihracatı 12 milyar 49 milyon dolar oldu.  Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) tarafından açıklanan verilere göre, çelik sektörünün 2014 yılı ocak-kasım dönemindeki ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,6 azalarak değer bazında 12 milyar 49 milyon dolar oldu. Aynı dönemde, sektörün miktar bazında ihracatı da yıllık yüzde 5,8'lik düşüşle 15 milyon 831 bin tona geriledi. 


Çelik sektörünün ihracatına diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde, Türkiye'nin 11 aylık toplam çelik ihracatı miktar bazında 16,6 milyon ton, değer bazında ise 14,3 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.  


Bu dönemde Ortadoğu Bölgesi, yüzde 22,6'lık düşüşe karşın 5,5 milyon ton ihracatla ilk sırada yer alırken, bu bölgeyi 2,6 milyon tonla AB ülkeleri, 2,3 milyon tonla Kuzey Amerika ülkeleri ve 1,7 milyon tonla Kuzey Afrika ülkeleri izledi. 


Bu yılın 11 ayında en çok ihraç edilen ürünler, 6,9 milyon tonla inşaat çeliği, 1,7 milyon tonla boru, 1,6 milyon tonla profil ve 1,5 milyon tonla yassı sıcak şeklinde sıralandı.  


Türk çelik sektörünün kasım ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre değer bazında yüzde 19,9 azalışla 906 milyon dolar, miktar bazında da yüzde 21,7 düşüşle 1 milyon 175 bin ton seviyelerinde gerçekleşti. 


"Türk çelik sektörü çeşitli olumsuzluklarla karşı karşıya kaldı"


ÇİB Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, 2014 yılının son ayına girerken geçen 11 aylık dönemde Türk çelik sektörü olarak çeşitli olumsuzluklarla karşı karşıya kalındığını dile getirdi. 


Bunun nedenlerini sektörün önemli ihracat pazarlarındaki siyasi dalgalanmalar, ülkelerin yerli sanayilerine karşı korumacı tutumları dolayısıyla karşılaştıkları antidamping davaları, birçok ihracat pazarında ülkelerin ithal ikamesine karşı kendi sanayilerini kurma yönündeki çalışmaları şeklinde sıralayan Ekinci, şunları kaydetti: 


"Ayrıca, Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı ticaretleriyle ihracatımızda önemli bir tehdit oluşturan Çin faktörü de bu nedenler arasında yer alıyor. Dünya çelik üretiminin yüzde 50'den fazlasını, 800 milyon ton üzerinde gerçekleştiren Çin, üretimini sürekli olarak artırıyor. Tüketimi aynı oranda artmayan ve üretiminde devlet desteği alarak dampingli üretim yapan Çin, Türk çelik sektörü açısından önemli bir tehdit oluşturuyor. Özellikle ABD ve Avrupa pazarına giremeyen ya da girmekte zorlanan Çin, bir yanda sektörümüzün ihracat pazarlarında rakibimiz olarak karşımıza çıkarken diğer yandan iç pazarımıza girerek yerli üreticilerimizi zor duruma sokuyor." 





Dünya


Geri Dön