06 / 05 / 2024

Çelik üretimi ve ihracatı Ekim ayında sert düştü

Çelik üretimi ve ihracatı Ekim ayında sert düştü

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği'nden yapılan açıklamada yüksek enerji maliyetleri ve resesyondaki Avrupa pazarı nedeniyle çelik ihracatında daralmanın devam ettiği belirtilirken Hindistan'ın ise hem iç pazarda hem de yurtdışı pazarlarda etkinliğini artırdığı ifade edildi.



Ekim ayında Türkiye’nin ham çelik üretimi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17,8 azalarak 2,9 milyon tona geriledi. Ham çelik üretimi, 2022 yılının 10 ayında ise yüzde 10,1 düşüşle 30,2 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Nihai üründe çelik tüketimi ise ekim ayında yıllık bazda yüzde 11,5 artarak 2,8 milyon tona ulaştı. Nihai ürün tüketimi ocak-ekim döneminde yüzde 2,5 geriledi ve 27,1 milyon ton oldu.

Ekim ayında çelik ürünleri ihracatı, miktar olarak yıllık bazda yüzde 42,3 azalarak 1,1 milyon ton, değer olarak ise yüzde 51,3 düşüşle 853,5 milyon dolar oldu. Ocak-ekim döneminde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla ihracat miktar olarak yüzde 18 düşerek 13,6 milyon ton, değer olarak ise yüzde 6,5 düşerek 12,6 milyar dolar oldu.

AB’YE YÖNELİK ÇELİK İHRACATINDA YÜZDE 25 DÜŞÜŞ

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın etkileriyle resesyon yaşayan Avrupa Birliği (AB) pazarında çelik tüketimi düşerken, çelik sektörü açısından en büyük pazar olan AB'ye yönelik çelik ürünleri ihracatı da Ekim ayında yüzde 25 geriledi. Açıklamada; Körfez ülkelerinin Güneydoğu Asya pazarına yöneldikleri belirtilirken pazarda görülen yüzde 78’lik gerilemenin, ilk 10 ayda Türkiye’nin çelik ürünleri ihracatının yüzde 18 daralmasına yol açtığı vurgulandı. Açıklamada ihracattaki gerilemenin enerji zamları nedeniyle rekabet gücünün düşmesinden kaynaklandığı ifade edildi.

Açıklamada ayrıca üretim ve ihracat gerilerken Rusya, Hindistan ve Çin’den gerçekleştirilen ithalattaki artışın ise devam ettiği belirtildi. Bununla birlikte Hindistan'ın çelik ihracatındaki vergiyi kaldırmasının, Hint menşeli ürünlerin Türkiye pazarına daha ucuz fiyatlarla girişinde artıya neden olduğu ifade edilirken Hindistan'ın Türkiye'nin ihracat pazarlarındaki gücünün de artabileceğine işaret etti. Yapılan açıklamada ayrıca, konut sektörü ve imalat sanayinde çelik tüketimini artıracak tedbirlerin alınması, enerji fiyatlarının makul seviyelere indirilmesi, kalitesiz ve dampingli ürünlerin ithalatın engellenmesinin 2023 yılının ilk çeyreğinde iyileşme sürecine girilebileceği kaydedildi.

Sanayiciler uyardı! Çelik üretimi ve ihracatı geriliyor

Demir ve çelik sektöründe ana gündem yeşil mutabakat!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön