27 / 04 / 2024

Küresel ham çelik üretimi ekim ayında yıllık yüzde 0,6 oranında yükseldi

Küresel ham çelik üretimi ekim ayında yıllık yüzde 0,6 oranında yükseldi

Küresel ham çelik üretimi, ekim ayında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 0,6 yükselerek 150 milyon tona kadar çıktı. Merkezi Brüksel'de bulunan Dünya Çelik Birliği (Worldsteel), ekim ayı ham çelik üretim verilerini kaydetti. İşte haberin ayrıntıları..



Küresel ham çelik üretimi, geçen ay 2022'nin aynı dönemine kıyas ile yüzde 0,6 yükselerek 150 milyon tona kadar çıktı. Söz konusu dönemde Çin'in üretimi yüzde 1,8 düşerek 79,1 milyon tona inerken, Japonya'nın üretimi yüzde 2,6 yükselerek 7,5 milyon tona kadar ulaştı.

Yine aynı dönemde Almanya'nın üretimi yüzde 8,8 azalma göstererek 2,9 milyona tona geriledi. ABD'nin üretimi ise yüzde 3,4 artarak 6,8 milyon tona kadar yükseldi. Birliğin açıklağığı verilerine göre, Türkiye'nin ham çelik üretimi ise ekimde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,2 artarak 3 milyon tona yükseldi. Ekim ayında Brezilya'nın ham çelik üretimi yüzde 10,2 düşerek 2,6 milyon tona düşerken, Rusya'da üretimin yüzde 9,5 artışla 6,3 milyon tona yükseldiği tahmin edildi. Söz konusu dönemde, Hindistan'ın üretimi yüzde 15,1 artarak 12,1 milyon tona, İran'ın üretimi ise yüzde 3,5 artarak 3,1 milyon tona kadar geldi. Küresel ham çelik üretimi bu yılın ocak-ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,2 artarak 1 milyar 567,3 milyon tona yükseldi. 

 Küresel ham çelik üretimi ekim ayında yıllık yüzde 0,6 oranında yükseldi

KALİTELİ ÇELİK NEREDE ÜRETİLİR? 

En kaliteli çelik, Dünya'da en büyük on çelik üreticisi firma arasında iki tanesi Japonya'ya aittir. Bu da Japonya'yı dünyada çelik üretimi bakımından ilk sıralara kadar taşımaktadır. TÜRKİYE'DE KAÇ TANE ÇELİK FABRİKASI VAR? Türk Demir-Çelik Sektörü OLARAK, Ülkemizde Demir-Çelik sektöründe üretim, yüksek fırına dayalı üretim yapan 3 adet entegre tesis (Erdemir, İsdemir, Kardemir) ve 29 adet elektrik ark ocaklı tesis olmak üzere toplam 31 tesis tarafından gerçekleştirilmektedir. Çelik bazlı elektrik ark ocaklarında (EAO) yapılmaktadır.

TÜRKİYE'DE ÇELİK ÜRETİMİ NE KADAR?

Yapılan değerlendirmeler kapsamında, 2023 senesinin Temmuz ayında Türkiye'nin ham çelik üretimi geçen yılın yine aynı ayına oranla ise yüzde 7,7 oranında yükselişle 2,9 milyon ton olduğu kaydedildi. Ocak-Temmuz döneminde ise üretim yüzde 13,3 oranında dişişle 18,8 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Veri 14 ay sonra üretimde ilk yükseliş olarak kayıtlara geçti.

Türkiye'de ham çelik üretimi 9 ayda 24,5 milyon ton azaldı

Türkiye'nin ham çelik üretimi yüzde 8,4 artarak 2,9 milyon tona yaklaştı

Küresel ham çelik üretimi 152,6 milyon tona ulaştı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön