28 / 04 / 2024

Türkiye'de ham çelik üretimi 9 ayda 24,5 milyon ton azaldı

Türkiye'de ham çelik üretimi 9 ayda 24,5 milyon ton azaldı

Türkiye'nin ham çelik üretimi ocak-eylül döneminde, geçen senenin aynı dönemine oranla yüzde 10,1 azalarak 24,5 milyon ton olarak gerçekleşti. İşte haberin ayrıntıları...



Türkiye Çelik Üreticileri Derneği'nin yaptığı açıklamaya göre (TÇÜD), Türk çelik sektörü senenin dokuz ayını üretimde azalma, tüketimde ise artış ile tamamladı. Türkiye'nin ham çelik üretimi eylülde geçen senenin aynı ayına oranla yüzde 8,4 yükselerek 2,9 milyon tona yükselsi. Buna göre yılın 9 ayında ise üretim yüzde 10,1 azalarak 24,5 milyon ton seviyesinde oldu. Nihai mamul tüketimi ise eylülde geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 30,3 yükselişle 2,8 milyon tona, ocak-eylül döneminde de yüzde 18,5 artarak 28,9 milyon ton olarak gerçekleşti.

Çelik ürünleri ihracatı eylülde, geçen senein aynı ayına kıyasla miktar yönünden yüzde 23,3 azalışla 1,1 milyon tona, değer yönünden de yüzde 31,1 azalma ile 780,1 milyon dolara geldi. Nua göre ihracat, ocak-eylül döneminde de 2022'nin aynı dönemine oranla miktar itibarı ile yüzde 39,7 azalışla 7,5 milyon ton, değer itibarıyla da yüzde 47,4 azalarak 6,1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye de ham çelik üretimi 9 ayda 24,5 milyon ton azaldı

Çelik ürünleri ithalatı ise eylülde geçen yılın aynı ayına göre, miktar yönünden yüzde 10,9 yükselişle 1,2 milyon tona çıktı. İthalat, değer yönünden ise yüzde 5,8 azalışla 1,1 milyar dolar azaldı. İthalat, ocak-eylül döneminde de 2022'nin aynı dönemine oranla ise miktar itibarıyla yüzde 20,4 artışla 13,6 milyon tona geldi. Değer itibarı ile ise ithalat yüzde 5,2 azalışla 11,7 milyar dolara düştü. Öte yanda ise geçen yılın 9 ayında yüzde 93,8 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın aynı döneminde yüzde 52,1 olarak kayıtlara geçti.

Ayrıca piyasadaki daralma sebebi ile Türkiye'nin toplam çelik ürünleri ithalatının 13,6 milyon tona yükselmesinde etkili olduğu kaydedildi. Türkiye'nin en çok ihracat gerçekleştirdiği Avrupa Birliği (AB) pazarında enerji krizi, yüksek enflasyon, sıkılaşan ekonomik koşullar nedeniyle çelik talebinde durgunluk yaşandığındığı ve bunun bölgeye ihracatının azalmasına da yol açtığını kaydedildi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön