29 / 04 / 2024

Türkiye'nin ham çelik üretimi yüzde 17 arttı!

Türkiye'nin ham çelik üretimi yüzde 17 arttı!

Türkiye'nin ham çelik üretimi, Ocak'ta geçen senenin aynı ayına göre yüzde 17,3 artışla 3 milyon ton seviyesinde gerçekleşti



Türkiye'nin ham çelik üretimi, Ocak'ta yıllık bazda yüzde 17,3 artışla 3 milyon ton seviyesine çıktı. Türkiye Çelik Üreticileri Derneğinin yaptığı açıklamaya göre, 2019'un son aylarında yurt içi çelik tüketiminde başlayan toparlanma hız kazanarak devam etti.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Ocak ayında nihai mamul çelik tüketimi, geçen senenin aynı ayına kıyasla yüzde 58,2 artışla, 2,7 milyon ton oldu. Türkiye'nin ham çelik üretimi de bu dönemde yüzde 17,3 artışla 3 milyon tona yükseldi.

Çelik ürünleri ihracatı ocakta, miktar bazında yüzde 0,6 artarak 1,9 milyon ton, değer bazında da yüzde 5,5 azaldı ve 1,3 milyar dolar oldu. Bu ayda ithalat, geçen senenin aynı ayına göre, miktar yönünden yüzde 48,6 artışla 1,4 milyon ton, değerde yüzde 17,7 yükselişle 950 milyon dolar seviyesine yükseldi.

Geçen senenin ocak ayında yüzde 172 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın aynı döneminde ithalattaki yüksek oranlı artış nedeni ile yüzde 138 seviyesine geriledi.

- Çin ve İran'daki üretim dikkati çekti

Yapılan açıklamada, sektöre ilişkin küresel gelişmelere ve Dünya Çelik Derneğinin verileri de yer aldı.

Buna göre, dünya ham çelik üretimi ocakta geçen senenin aynı ayına kıyasla yüzde 2,1 artışla 154 milyon ton seviyesinde oldu. Çin, Ocak ayında yüzde 7,2 artışla 84 milyon ton çelik üretiminde bulundu.

Dünyanın en büyük ham çelik üreticisi olan Çin, beklentilerin aksine yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından olumsuz etkilenmeyerek çelik üretimini de artırdı. Büyük çelik üreticisi ülkeler üretim kayıpları yaşarken, İran üretimini yüzde 47 oranında artırarak 8. sıraya çıktı.

Türkiye, Ocak'ta en büyük ilk 30 çelik üreticisi ülke arasında, İran'dan sonra üretimini en fazla artıran ülke oldu. Türkiye, Aralık'ta olduğu gibi ocak ayında da Almanya'yı geride bırakarak 7. sırada yer aldı.


Geri Dön