28 / 04 / 2024

Türkiye'nin ham çelik üretimi 14 ay sonra ilk kez arttı!

Türkiye'nin ham çelik üretimi 14 ay sonra ilk kez arttı!

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği’den ham çelik üretimine ilişkin açıklama geldi. Buna göre, Türkiye'nin ham çelik üretiminde 14 ay sonra ilk defa artış olduğu öğrenildi.



Türkiye'nin ham çelik üretimi, temmuz ayında 2022’nin aynı ayına göre yüzde 7,7 oranında artarak 2,9 milyon ton olarak kayıtlara geçti. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), Türkiye'nin temmuza yönelik ham çelik üretim, tüketim ve dış ticaret verilerini paylaştı.

Bu doğrultuda, ham çelik üretimi, temmuz ayında 2022’nin aynı ayına göre yüzde 7,7 oranındaki artışla 2,9 milyon ton oldu. Söz konusu üretim, ocak-temmuz aylarında ise yüzde 13,3 oranındaki azalışla 18,8 milyon ton olmuştu.

Türkiye nin ham çelik üretimi 14 ay sonra ilk kez arttı!

Nihai mamul tüketimi temmuz ayında 2022’nin aynı ayına nazaran yüzde 26,9 oranındaki artışla 3,4 milyon ton, ocak-temmuz sürecinde ise yüzde 17,1 oranındaki artışla 23,3 milyon ton olarak kayıtlara geçti. Temmuz ayında çelik ürünleri ihracatı, 2022’nin aynı ayına göre miktar yönünden yüzde 27,4 oranındaki azalışla 851,7 bin tona, değer yönünden ise yüzde 40,2 oranındaki azalışla 675,5 milyon dolara düştü.

İhracat, ocak-temmuz sürecinde 2022’nin aynı dönemine nazaran miktar yönünden yüzde 44,2 oranındaki azalışla 5,3 milyon ton, değer yönünden ise yüzde 51,1 oranındaki düşüşle 4,6 milyar dolar oldu. Çelik ürünleri ithalatı temmuz ayında yıllık bazda miktar yönünden yüzde 16,1 oranındaki artışla 1,5 milyon ton, değer yönünden ise yüzde 7,1 oranındaki azalışla 1,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye nin ham çelik üretimi 14 ay sonra ilk kez arttı!

TÜRK ÇELİK SEKTÖRÜ ALMANYA'NIN ARDINDAN 8'İNCİLİĞE YÜKSELDİ

İthalat, ocak-temmuz sürecinde ise 2022’nin aynı dönemine göre miktar yönünden yüzde 22 oranındaki artışla 11 milyon ton, değer yönünden yüzde 4,7 oranındaki azalışla 9,5 milyar dolar oldu. 2022’nin ocak-temmuz döneminde yüzde 93,4 oranında gerçekleşen ihracatın ithalatı karşılama oranı, 2023’ün aynı döneminde yüzde 48’e geriledi. Temmuzda yaşanan artış ile beraber Türkiye'nin ham çelik üretiminde 14 ay sonra ilk defa artış meydana geldi. Türk çelik sektörü bu üretimiyle Almanya'dan sonra 8'inci sıraya tırmandı. Açıklamaya göre, Türkiye'nin Çin'den gerçekleşen çelik ürünleri ithalatı yılın 7 ayında yüzde 84 oranında yükselirken sektörce Çin'in üretim fazlasını Türkiye'ye göndermesinin önüne geçilmesi talep ediliyor.

SSK ve Bağ-Kur’lulara son dakika ek ödeme müjdesi! Hemen hesaplara yatacak paraya bakın!

6 bin TL ve üstü maaş alanlara sürpriz zam kararı! Yeni zamlı maaşlar kalem kalem hesaplandı! İşte yeni maaşlar...

Eylül ayında maaş alacaklar dikkat! Emekli maaşları için son dakika açıklaması geldi!

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön