29 / 04 / 2024

Türkiye'nin ham çelik üretimi yüzde 8,4 artarak 2,9 milyon tona yaklaştı

Türkiye'nin ham çelik üretimi yüzde 8,4 artarak 2,9 milyon tona yaklaştı

Küresel ham çelik üretimi eylül ayında geçen senenin aynı ayına göre yüzde 1,5 azalarak 149,3 milyon ton olarak gerçekleşti. İşte haberin ayrıntıları...



Merkezi Brüksel'de bulunan Dünya Çelik Birliği (Worldsteel), eylül ayı ham çelik üretim verilerini kaydetti. Açıklamaya göre, küresel ham çelik üretimi, geçen ay 2022 yılının aynı dönemine oranla yüzde 1,5 düşerek 149,3 milyon tona geriledi.

Bu bağlamda söz konusu dönemde dünyanın en büyük çelik üreticisi Çin'in üretiminin yüzde 5,6 düşerek 82,1 milyon tona azaldığı tahmin edildi. Japonya'nın üretimi yüzde bir virgül yediye düşerek 7 milyon tona gerilerken, ABD'nin üretimi ise yüzde 2,6 artışla 6,7 milyon tona çıktı.

Almanya'nın üretimi yüzde 2,1 artışla 2,9 milyon tona ulaştı. Türkiye'nin ham çelik üretimi, eylül ayında geçen yılın aynı zamanına göre yüzde 8,4 artarak 2,9 milyon tona çıktı. Yine söz konusu dönemde çelik üretiminin Rusya'da yüzde 9,8 artarak 6,2 milyon tona yükseldiği ve İran'da ise yüzde 12,7 düşüşle 2,4 milyon tona indiği tahmin edildi. Küresel ham çelik üretimi, Ocak-Eylül 2023'te geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,1 artarak 1 milyar 406 milyon tona çıktı.

 Türkiye nin ham çelik üretimi yüzde 8,4 artarak 2,9 milyon tona yaklaştı

HAM ÇELİK NE DEMEK?

Ham demirden çelik üretmek için gerekli olan en önemli şart demirin ve karbonun birlikte karışımının olmasıdır. Buna göre hamdemir entegre tesislerdeki çok büyük fırın ve kazanlarda yaklaşık 1600 derece sıcaklıkta erimiş hale getirilir. Bu eriyen ham demir karbon ile karıştırılır ve bu karışımın homojen hale gelmesi için maddeye oksijen yüklenir.

HAM ÇELİK NASIL ÜRETİLİR?

Demirdeki safsızlığın yok edilmesi için, entegre bir çelik tesislerindeki yüksek alevli fırınlar kullanılmaktadır. Buna göre demirde yüksek oranda bulunan ve demiri kırılgan hâle getiren karbon ve bazı diğer başka bileşikler, safsızlaştırma işlemleri sırasında uzaklaştırılır. Safsızlaştırma işlemi fazla oranda sağlandığında, ham demir çeliğe dönüşür. Bu en basit haliyle çelik, karbon ve demirin çok yüksek sıcaklıklarda (2600 ° F'nin üzerinde) karıştırılmasıyla yapılır.

Küresel ham çelik üretimi 152,6 milyon tona ulaştı!

Türkiye'nin ham çelik üretimi 14 ay sonra ilk kez arttı!

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön