15 / 05 / 2024

Cem Nazif Yalçın: Müteahhitler evlere ucuz cihaz takıyor

Cem Nazif Yalçın: Müteahhitler evlere ucuz cihaz takıyor

Tasarrufu teşvik için iki yıl önce başlatılan Enerji Verimliliği Projesi konusunda uygulamada aksaklıklar yaşanıyor



Radyatör üreticisi Termoteknik'in genel müdürü Cem N. Yılmaz, ürettikleri yüzde 25 enerji tasarruflu radyatörleri müteahhitlere teklif ettiklerini, ancak 'Kullanılan enerjinin parasını ben vermiyorum' diyerek, evlere ucuz cihazları taktıklarını belirtiyor. 
 
Her yıl ithal ettiği enerji için yurtdışına milyarlarca dolar ödeyen Türkiye, bu faturayı azaltmak için iki yıl önce Enerji Verimliliği (EnVer) Projesi'ni başlattı. Proje kapsamında yeni yapılacak binalara yalıtım yapılması, 1.000 metrekareden büyük yapılarda ise merkezî ısıtma sistemi getirildi. Ancak sektör temsilcileri, bu konuda yapılacak daha çok iş olduğu görüşünde. Türkiye'nin en büyük radyatör üreticisi olduklarını belirten Termoteknik Genel Müdürü Cem Nazif Yalçın, Avrupa'da binalarda kullanılan radyatör, kombi, klima, kazan gibi ısıtma-soğutma cihazlarının enerji verimli olması şartına dikkat çekti. Ürettikleri yüzde 25-30 enerji tasarruflu radyatörlerin yüzde 85'ini Avrupa'ya ihraç ettiklerini ifade eden Yalçın, "Aynı ürünleri yerli müteahhitlere de teklif ediyoruz. Onlar ise, 'Kullanılan enerjinin parasını ne de olsa ben vermiyorum.' deyip yaptıkları evlere ucuz ürünler takıyor. Olan ev sahibine oluyor." dedi.

Yalçın, Türkiye'de enerji verimliliğiyle ilgili yapılanların daha temel aşamada olduğunu söyledi. Türkiye'nin, Avrupa'nın radyatör imalat merkezine dönüştüğünü vurgulayan Genel Müdür, Avrupa'nın yıllık radyatör tüketiminin 28 milyon olduğunu, bunun 4 milyonunu Türkiye'nin karşıladığını kaydetti. Olumsuz ekonomik şartlara rağmen Türkiye'nin ihracatını son yılda artırdığını ifade eden Cem Nazif Yalçın, işadamlarının uluslararası ticaretin kurallarını öğrendiğini söyledi. Türkiye'nin 2023'teki 500 milyar dolar ihracat hedefini de değerlendiren Yalçın, "Yıllar önce 100 milyar dolar ihracat yapacağız dendiğinde 'hadi canım' diyenler vardı. Ama başardık. Şimdi 500 milyar hedef koyduk. Yine ağız büzenler olacak. Ama Türkiye bunu başaracak." şeklinde konuştu.

Radyatör ve kombi üreticisi Termoteknik, Merrill Lynch'in Türkiye'deki ilk risk sermayeli yatırımı. Kayserili Gazioğlu ailesi tarafından 1967 yılında kurulan ve 1999'da İngiliz şirketi Ideal Stelrad Group'a (ISG) satılan şirket, bugün geldiği noktada bir KOBİ'nin dünya devleri arasında yer alabileceğini gösterdi. 45 yılda 100 bin metrekarelik alana yayılan şirket, 1990 yılında Çorlu'da panel radyatör tesisinin kurulmasıyla birlikte tüm üretimini buraya taşıdı. Uluslararası yatırım bankası Merrill Lynch, 1997'de şirketin yüzde 40'ını Gazioğlu ailesinden satın alarak, 'Türkiye'nin ilk risk sermayesi yatırımı'na da imza atmış oldu.
Zaman/Kenan Mehmetzade


Geri Dön