27 / 04 / 2024

Cem Oğuz: Antalya'daki 120 bin binanın yüzde 70'i çürük!

Cem Oğuz: Antalya'daki 120 bin binanın yüzde 70'i çürük!

Antalya'nın l'inci dereceden başlayıp 4'üncü dereceye kadar giden deprem kuşağı içerisinde yer aldığına vurgu yapan Cem Oğuz, kent merkezindeki 120 bin binanın yüzde 70'inin çürük olduğunu söyledi




İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cem Oğuz, kent merkezindeki 120 bin binanın yüzde 70'inin çürük olduğunu söyledi. Antalya'nın l'inci dereceden başlayıp 4'üncü dereceye kadar giden deprem kuşağı içerisinde yer aldığına vurgu yapan Cem Oğuz, kentteki depremlerin Döşemealtı, Aksu ve Körfez'den geçen fay hatlarının hareketlerinden meydana geldiğini anlattı. 1998 yılında Deprem Risk Haritası'nın güncellenmesinin ardından Antalya kent merkezinin 2'nci derece deprem bölgesinde yer aldığına dikkati çeken Oğuz, yönetmeliğin değişmesinin ardından özellikle 1998 ve öncesinde inşa edilen yaklaşık 85 bin binanın deprem riskiyle karşı karşıya olduğunun altını çizdi. 


KONTROL EDİN 

Son yaşanan 5.0 büyüklüğündeki deprem sonrası herhangi bir can ya da mal kaybı oluşmadığını aktaran Cem Oğuz, buna rağmen herkesin oturduğu binayı kontrol etmesi gerektiğini ifade etti. Oğuz, "Herkes binasının içini tüm odalardaki kolon, kiriş ve duvarları kontrol etmeli. Duvarlarda büyük çatlaklar ya da sıva düşmesi gibi bir şey olup olmadığını kontrol etmeli. Aynı inceleme bina dışında da yapılmalı. 

Böyle bir durum söz konusu ise mutlaka bir uzmandan yardım talep edilmeli" dedi. 1MO Şube Başkanı Oğuz, "Antalya'da inşaat sektöründe hizmet veren müteahhitler kontrolsüz durumda. Başıboşluktan dolayı her önüne gelen müteahhit oluyor. Yapı denetim sistemi var ancak bu sistemde de binalardaki ince işçiliklerde yeterli denetim sağlanmıyor" diye konuştu.


 RİSK SEVİYESİ ARTTI

 Türkiye deprem riski haritasının 1998 yılındaki yenilenmesinde Antalya'nın 4'üncü seviyeden 2'inci seviyeye çıkartıldığını da hatırlatan Oğuz, "Yani 1998 yılı öncesine kadar binalar 4'üncü seviyede olduğumuz dikkate alınarak üretildi. 1998 ile yapı denetimin başlatıldığı 2001 yılları arasında yapılmış binalar da çok riskli" diye konuştu.



Antalya Gazete Bir




Geri Dön