27 / 04 / 2024

Cem Oğuz: Antalya'daki birçok inşaatın ruhsatı iptal edilebilir!

Cem Oğuz: Antalya'daki birçok inşaatın ruhsatı iptal edilebilir!

Antalya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cem Oğuz ilçe belediyelerinin inşaat ruhsatı verirken bazı ayrıntıları gözden kaçırdığını ve bu nedenle birçok inşaat ruhsatının iptal edilmesinin söz konusu olduğunu söyledi.




Antalya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cem Oğuz, ilçe belediyelerinin inşaat ruhsatı verirken bazı ayrıntıları gözden kaçırdığını ve bu nedenle birçok inşaat ruhsatının iptal edilmesinin söz konusu olduğunu söyledi. İnşaat ruhsatı verilirken meslek odalarının denetim yetkisinin kalkmasının ardından bu tür sorunların gündeme geldiğini belirten Oğuz, 400'e yakın inşaat ruhsatında çok ciddi sorunların olduğunu aktardı. 


İPTALLER YOLDA 

Söz konusu sorunların ruhsat iptallerine ve tazminat davalarına yol açacağını söyleyen Oğuz, konuyu şu şekilde özetledi: "Mesleki denetim 2 Ağustos 2013 tarihli torba yasa ile birlikte meslek odalarından alındı. Meslek odaları bir üyesinin yaptığı projeleri daha önceki yasa gereği denetime tabi tutup, en ince ayrıntısına kadar inceliyordu. Üyemizin proje yapma yeterliliği olup olmadığı sorgulanıyordu. Şimdi bunlar kalktı. Yeni sisteme göre mühendis olduğunu söyleyen bir kişi belediyeye giderek bir taahhütname imzalıyor. Belediyeler de bunları yılda bir kez kontrol etmek zorunda. Aslında bu süre her ay olması gerekiyor ya da eski sisteme dönülmesi gerekiyor. Çünkü bu taahhütname ile belediye ruhsat veriyor. Ancak bu taahhütnameyi veren sahte diploma ile mühendislik yapan bir kişi ise proje yapabilir belgesi olmayan biri ya da mesleki ceza alarak bir süreliğine meslekten uzaklaştırılan kişiler ise bu kişilere verilen ruhsatlar geçersiz. Alınan bu ruhsatların iptal edilmesi gerekecek. İptallerde müteahhit, yapı denetim, belediye ve arsa sahipleri arasında bir çok tazminat davalarına yol açacak." 


400 RUHSAT İNCELENİYOR 

Odaların yetkilerinin kaldırılmasının ardından Antalya'da bin 300'e yakın inşaat ruhsatı verildiğini vurgulayan Oğuz, 400 kadar inşaat ruhsatının ilk etapta oda tarafından incelenmediğini daha sonra yapılan tetkiklerde çok ciddi sorunlar ile karşılaştıklarını anlattı. Konunun detayları hakkında bilgi veren Cem Oğuz, "Bir teknik adam en fazla 5 tane şantiye şefliği alabilir. 25-30 taneye varan şantiye şefliği alan meslektaşlarımız söz konusu oldu. 5'in üzerinde iş alan teknik adamların da aldıkları ruhsatların iptal edilmesi gerekiyor. Bakanlık ve ilgili belediyeler bununla ilgili çalışma yaptı. Bir süreç başladı. Antalya'da da bunun takibini yapmaktayız. Belediyeler ile bu ruhsatları incelemekteyiz. Antalya'da Ağustos ayından şu ana kadar Muratpaşa, Kepez, Döşemealtı ve Konyaalatı belediyeleri tarafından yaklaşık bin 300'e yakın ruhsat verilmiş. Bu ruhsatlardan yaklaşık 400 tanesi odalara gelmemiş. Bu 400 ruhsat içerisinde çok ciddi sıkıntı yaratacak durumlar söz konusu, ruhsat iptali gerektirecek durumlar söz konusu. Bununla ilgili çalışmalarımız devam etmekte. Bu 400 ruhsatın ne kadarının iptal olacağı yapılacak çalışmalardan sonra ortaya çıkacak. Fakat Antalya'yı bu anlamda bir kaos bekliyor" şeklinde konuştu. 


ODALARA BAŞVURULMALI

Vatandaşın mağdur olmaması için projelerini ilgili odalara inceletmesinde fayda olacağını belirten Oğuz, sözlerine şu şekilde devam etti: "Belediyeler burada birinci derecede sorumlu. Belediyeler mecburen ruhsat iptallerine başlayacak ve bu durum vatandaşı mağdur edecek. Bu karmaşanın yaşanmaması için odamızdan alınacak 50 lira değerindeki bir yapı durum belgesi sıkıntının daha ruhsat alınmadan ortaya çıkmasını sağlayacak. Tüm belediyeleri ve vatandaşları bu anlamda uyarıyorum. Odalardan sicil durum belgesi alınması halinde ruhsat iptali gibi bir durumla karşı karşıya kalınmasını engellenmiş olacak." 


Sabah Akdeniz



Geri Dön