29 / 04 / 2024

Cem Oğuz: Antalya'daki binalar yalıtımda sınıfta kaldı!

Cem Oğuz: Antalya'daki binalar yalıtımda sınıfta kaldı!

Antalya'daki binalar genellikle güvenli olup olmadıkları ile gündeme gelirken İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, en az güvenlik kadar önemli bir noktaya dikkat çekti...




Antalya'daki binalar genellikle güvenli olup olmadıkları ile gündeme gelirken İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, en az güvenlik kadar önemli bir noktaya dikkat çekti. Antalya'nın bol yağış alan ve sıcaklık farklılıklarının üst seviyelere ulaştığı bir kent olduğunu hatırlatan Oğuz, binaların su ve ısı yalıtımı konusunda sınıfta kaldığını belirtti. 


DENETLENMELİ 


Yeni yapılan binaların sadece yapı güvenliği açısından kontrol edildiğini aktaran Oğuz, "Bu bizim eksikliğimiz. Yalıtım konusunda da daha yapım aşamasındayken gerekli kontrollerin yapılması gerekiyor. Binalarımızda ısı ve su en büyük problem. Yapı denetim kuruluşları bu konuya büyük önem göstermeli" 

dedi. 


DEĞERLER ÖNEMLİ 


Özellikle son katlarda oturan vatandaşların en çok sorun yaşayan kesim olduğunu söyleyen Oğuz, izolasyon yapan firmaların da derme çatma iş yaptıklarını anlattı. Su ve ısı yalıtımını yapan firmalar hakkında odaya sayısız şikayet geldiğini ifade eden Oğuz, "Antalya yağışları ile ünlü bir kent. Sıcaklık değerleri ise kışın eksi 2, yazın ise 50 derecelere ulaşıyor. Yani 52 derecelik bir sıcaklık farkı yaşıyoruz. Yalıtımda kullanılan malzemelerin de bu sıcaklık farklarındaki etkileşimi de çok farklı. Hesaplar yapılırken yağmur, rüzgar, sıcaklık değişimi ve dolu faktörü göz önüne alınmalı, fakat alınmıyor" dedi. 


UZMANLARA DANIŞIN 

Binalarına izolasyon tadilatı yaptıracak olanların sağlıklı sonuç için izlemesi gereken yol hakkında bilgi veren Oğuz, "Öncelikle makine ya da inşaat mühendisinin bina ile ilgili ölçümleri yapması gerekiyor. İzolasyonu yapan firma yetkilisinden noter onaylı 5 yıllık garanti alınmalı" diye konuştu. 


Sabah Akdeniz


Geri Dön