29 / 04 / 2024

Cercle d'Orient'in binası restore edilecek

Cercle d'Orient'in binası restore edilecek

Tarihi Cercle d'Orient (Türkçe'de Serkldoryan) binasının komple restorasyonunu ile ilgili ortalıkta bilgiler dolaşıyor



 Büyük Kulüp'ün ilk faaliyet gösterdiği ve İstanbul'un en eski gece kulüplerinden olan binanın alışveriş merkezine dönüştürüleceği biliniyor. Ama restorasyonun nasıl ve kimler tarafından yapılacağı soru işareti. 2007'de satışa çıkan Serkldoryan, adı açıklanmayan üç şahsa ait bir şirketin.

Proje ortada yok
Serkldoryan'la ilgili rivayetlerin arasında en çok ilgi ve tepki göreni, Emek sinemasının tamamen yıkılarak yeniden inşa edileceği... Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan "Ha bodrumda, ha ikinci katta, önemli olan korunması" deyince haliyle kıyamet koptu.
Milliyet Pazar'da Mehmet Tez, haklı olarak Emek sinemasıyla ilgili bilgi alamadığından şikayet etti. Doğruya doğru, Serkldoryan'ı alışveriş merkezine dönüştüreceği söylenen Multi Turkmall'dan ses yok. Telefonla ulaştığım Turkmall'cılar, Serkldoryan'la ilgili herhangi bir projelerinin olmadığını açıkladı.
Bu arada Emek sinemasının kapıları, 2009'daki Filmekimi festivalinden sonra kapandı. Tarihinde ilk kez İstanbul Film Festivali'ne ev sahipliği yapamayan Emek'teki tadilatın nasıl yapılacağı da halen belirsiz...
Tarihi sinemayla ve Serkldoryan'la- ilgili elimizdeki en net bilgi, Mars Entertainment Group'un işleteceği. Mars'ın yöneticisi ve ortağı Muzaffer Yıldırım'ı aradım, sinemanın aynı konseptte yeniden inşa edileceğini doğruladı.
Binanın boşaltılmadan önce analiz edildiğini, aslında tarihi eser konumunda olmayan tavanının da teker teker kodlandığını söyledi. Depremlerden hasar gören binanın elektrik tesisatının bitik olduğunu, havalandırma ve ısınmasının da bulunmadığını anlatan Yıldırım, Emek'i baştan aşağıya yenilemekten başka çare olmadığını da sözlerine ekledi.
Mehveş Evin / Milliyet Cadde


Geri Dön