01 / 05 / 2024

Ceren Kumbasar: Nisan ayında inşaat sektöründe telaş başlar!

Ceren Kumbasar: Nisan ayında inşaat sektöründe telaş başlar!

Ceren Kumbasar'ın Vatan Gazetesi'ndeki yazısına göre; Projelerin en sevdiği ay Mayıs ayı. Nisan ayına girildiğinde hem uygulamacılarda hem satış pazarlama departmanlarında bir görücü telaşı başlar.



Aylardır yaşadığımız kaos, durgunluk dönemi artık son buldu. Hep beraber bir karar verdik. Bu coğrafyada doğan, büyüyen emeğini, yüreğini bu coğrafyaya adamış tüm Türkiyeliler olarak belediye başkanlarımızı seçtik. Çok sancılı, çok tartışmalı ve yine orantısız mizahlı bir süreçten geçtik. Tarafların çok net çizgilerle belirlendiği bu seçimlerde, bu netliğin sandıkta kaldığını ve birbirimize daha çok bağlandığımızı düşünmek istiyorum. Zira ben bir yabancıya nasıl anlatabilirim Manyas’ta olanları? Üç partinin güçlü olduğu bir bölgede sandıktan bir parti çıkar. Bir diğer parti sonuçlara itiraz eder ve sayım tekrar yapılır. Sayım sonucunda memleketi kurtarma iddiasında olan ama bir türlü organize olamayan ne ilk sandıktan çıkan ne de itiraz eden üçüncü bir parti seçimi kazanır. Bunu bir yabancı fıkra olarak bile dinlemez. O yüzden zaman kenetlenme zamanı. Zaman çalışma, proje üretmek zamanı. Bizi çalışmak kurtarır.


Projeler Mayıs’ı seviyor 

Projelerin en sevdiği ay Mayıs ayıdır. Nisan ayına girildiğinde hem uygulamacılarda hem satış pazarlama departmanlarında bir görücü telaşı başlar. Aralık ayından bu yana nerdeyse hiç yeni projenin lansman yapmadığını düşünecek olursak, kapımızda ne çok seçeneğin bizi beklediğini hayal edebiliriz. Konut projeleri Nisan ayından Mayıs sonuna kadar birbiri ardına lansmanlar yapacak, değişik ödeme planlarıyla müşterilerine kucak açacak. 


Ödeme planına dikkat

Bu yıl her inşaat firmasının üzerinde önemle durduğu şey, ödeme planı. İçinde bulunduğumuz oynak ekonomik zemin dolayısıyla, kredi çekmek istemeyenler için firmaların en güçlü kozu ödeme tabloları olacak. Hatta size şimdiden çok sürprizli ödeme planlarıyla karşılaşacağınızı söyleyebilirim. Bu noktada dikkat edilmesi gereken çok önemli bir konu var. Yıllardır konut sektöründe satışın aslında bir excel tabloda bittiğini, bir projedeki en önemli unsurun ödeme tablosu olduğunu söylerim. Ama bu kez konjonktür farklı. Eskiden olsa henüz satın alırken avantajlı olan bir ödeme planının her durumda kazandıracağını düşünürdük. Toplam ödenecek tutarın hesap ettiğiniz bütçeden yüzde 15 oranında fazla olması göze alınabilecek bir risk olabilirdi. Ama şimdi durum ancak toplam bütçeniz oranında bir ödeme planına, ancak kiracı garantili ve/veya iyi bir firma garantisiyle bir yatırımın akılcı olacağına işaret ediyor. Siz siz olun bütçenizi yüzde 1 oranında bile olsa aşmayın. Size sunulan avantajlı ödeme planları sizin kolaylıkla ödeme yapmanıza sebep olsun, bir oda fazla almanıza değil. 


Güneşin alışveriş butonumuza bastığı, seçimleri atlattığımız şu dönemde gayrimenkul sektöründe hem ikinci el yatırımlarda hem de yeni projelerde bizi çok hareketli günler bekliyor olacak. Bu hareketli günlerin rüzgarına -bütçenizi aşmadan ve kendinizi sağlama alarak- bırakın kendinizi. Sorularınız olursa da sorun, cevaplayalım.



Vatan/Ceren Kumbasar


Geri Dön