23 / 12 / 2024

Çerkezköy'de kaçak yapılar yıkılıyor!

Çerkezköy'de kaçak yapılar yıkılıyor!

Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde belediye, dere yataklarında yeşil alan üzerinde bulunan gecekonduların yıkımına geniş güvenlik önlemleri altında başladı. Olaylı başlayan yıkımda bir vatandaş çatıya çıkıp kendini yakmakla tehdit etti.



Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde belediye, dere yataklarında yeşil alan üzerinde bulunan gecekonduların yıkımına geniş güvenlik önlemleri altında başladı. Olaylı başlayan yıkımda bir vatandaş çatıya çıkıp kendini yakmakla tehdit etti. Çerkezköy Belediyesi ekiplerinin yıkıma başlayacağı sırada gecekondu sahiplerinden tepki geldi. Bir vatandaş yıkım emri olan boş bir evin çatısına çıkarak görevlileri, kendini yakmakla tehdit etti. Öfkeli vatandaş, zabıta görevlilerinin müdahalesi ile sakinleştirildi. Başka bir vatandaş ise yıkım için ilerleyen kepçenin önüne oturarak yıkımı engellemeye çalıştı. “Bize neden ikinci sınıf muamelesi yapıyorsunuz. Siz burayı yıkarsanız biz zaten çadırda yaşayacağız. Roman açılımı dediniz ama 5 sene oldu. Nasıl bir Roman açılımıdır bu. Bir saat müsaade edin. Biz sivil toplum örgütüyüz. Türkiye Cumhuriyeti’nde biz de varız. Çadırdan geldik çadıra da gideriz” diyen vatandaşı yine zabıta ekipleri sakinleştirdi.


Yıkım bölgesine gelen CHP Tekirdağ İl Yöneticisi ve Roman vatandaş Serkan Kara ile Romanlar için Diyalog Ağı (RODA) Genel Sekreteri Bahattin Turnalı, Zabıta Müdürü Kenan Erez’in yanına gelerek yıkım ile ilgili görüştü. Görüşme sırasında açıklama yapan Serkan Kara, “Bizlere üç tane evin yıkılacağı söylendi. Diğer evlerle ilgili geçici değil de, kalıcı çözüm odaklı barınma konusunda bir şeyler yapılmalı. Belediyemizle birlikte karşılıklı mağdur olan vatandaşlarımızla ilgili kalıcı odaklı çözümler üretmeliyiz. Bu insanlar 30-40 yıldan beri burada ikamet ediyor. Bu yüzden gerekli görüşmeleri yaparak vatandaşlarımızı mağdur etmemeliyiz. Dere ıslah çalışması gerekiyor lakin burada da yaşayan insanlar var. Buranın kanalizasyon hattı çekilerek suyu verilmiş. Bu insanları geçici çözümle alıp sokağa atmak doğru değil. Belediye başkanlarımızla bir araya gelerek mağdur olan Roman vatandaşlarımızla alakalı bir çalışma yapalım. Sonrasında da proje bazlı ortak bir karar alınarak mutabık kalınır ve belediyemiz de ıslah çalışmalarına devam eder. Öncelikle insan odaklı çalışma yapılmalıdır” dedi.


Serkan Kara, daha sonra gecekondu sahibi Roman vatandaşlara hitap ederek, “Öncelikle Vahap başkanımızın burada yapmak istediği ıslah çalışması, Çerkezköy’ün kanayan yarasına merhem olacak bir çalışmadır. Bu evler bugün olmazsa yarın zaten yıkılacak. Fakat biz sadece insanların mağdur edilmeden bu işlemlerin yapılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı. Zabıta Müdürü Kenan Erez ise, alanın 775’inci maddeden işlem gören bir yer olduğunu ifade ederek, “Alan halka ait olan bir alan. İşgal olarak görülüyor. Bir de ıslah çalışması var. Anlattıklarınız hepsi idarecilerle görüşülerek çözüm üretilecek konulardır, benimle değil. Ben şu anda verilen emri uygulamakla mükellefim. Başkanın emrini uyguluyorum ve boş olanları yıkacağız. Sonrası için de hukuki ve idari görüşmeler yapılsın” diye konuştu.


“Rengimiz esmer diye mi bize yardımcı olunmuyor?”

Belediyenin Yıldırım Beyazıt Mahallesi Ceylan Sokak’ta verdiği yıkım kararına karşı vatandaşlara destek olmak için gelen 59 Tekirdağ Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Salih Pirbudak da, “Rengimiz esmer diye mi bize yardımcı olunmuyor? Suriyelilere, Türkmenistanlılara kucak açtınız. Bize kim kucak açtı, sadece seçimden seçime oy isteyerek yağ makarna dağıtma devri bitti. Biz devlete, bayrağa, millete ve vatana karşı saygısızlık yapmadığımız için bu kadar eziyet görüyoruz. Biz de insan evladı değil miyiz? Türkiye Cumhuriyeti bu topraklarda kurulmadan önce başkentimiz Sulukule olmak üzere biz buradayız. 1934 yılında çıkan iskan kanunu 2009 yılına kadar Recep Tayyip Erdoğan tarafından Roman açılımıyla birlikte önümüzden kalktı. ’Çingeneler’ diye geçiyordu ve askeriye ile memuriyette yer alamazlar. 2009 yılında önümüz açıldı neden bize yardımcı olmuyorlar” diyerek tepki gösterdi.


Konuşmaların ardından Ceylan Sokak’ta boşaltılan 3 gecekondunun yıkımı gerçekleştirildi. Üzerine başka bir yerde mülkiyet bulunan kişilere ait 5 gecekondunun ne zaman yıkılacağına ise yapılacak görüşmelerin ardından karar verilecek. Bir diğer yıkım da Bağlık Mahallesi Yaldız Sokak’ta yaşandı. Burada da içinde kiracı olarak yaşayan vatandaşın yaşadığı gecekondu kontrollerin ve eşyaların taşınmasının ardından yıkıldı. Bölgede yıkılması gereken diğer gecekondu sahibine ise Cuma gününe kadar ek süre tanındı.


Milliyet 



Geri Dön