07 / 05 / 2024

Çeşme TOKİ Evleri tartışması sürüyor!

Çeşme TOKİ Evleri tartışması sürüyor!

İnsanların ev sahibi olmalarına karşı gelmediklerini belirten CHP'li Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç '' Bölgesel yapı 2 katlı…TOKİ evleri ise 4 katlı. Halk bundan rahatsız ''dedi.




Çeşme'de yapılacak 2 etaplı  TOKİ  evleri için ilk etap için onay çıkmasının ardından Çeşme Belediyesi tarafından konu mahkemeye taşındı. İnsanların ev sahibi olmalarına karşı gelmediklerini belirten CHP'li Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç ''Bölgesel yapı 2 katlı…TOKİ evleri ise 4 katlı. Halk bundan rahatsız''dedi.


AK Parti Milletvekili Rıfat Sait ise, yapılacak alanın eğimli olduğunu, 450 bin metrekarelik alanın yüzde 80'inin yeşil alan, yüzde 20'sinin ise konuta ayrıldığını ifade etti. Sait, CHP'li Belediye Başkanı’na seslenerek'' Madem bölgesel yapının imarı konusunda samimiler eski belediye başkanın evi 4 katlı önce onu yıksınlar'' diye konuştu.


Toplam 1584 adet konut yapılacak


Sait’in yaptığı bilgilendirmeye göre, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi tarafından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda Çeşme mimarisiyle uyumlu, örnek bir toplu konut projesi, Çeşmeli dar gelirli vatandaşlara kazandırılacak. Sait, projede iddia edilenin aksine 450 bin metrekarenin sadece yüzde 20 kadarına bina inşaatı yapılacağını belirterek, “Diğer alanlar ise park bahçe,sağlık, tesisi, yol, kamusal ve sosyal alan, kreş, ilköğretim okulu, orta öğretim okulu, lise, cami, spor, tesisleri, pazaryeri ve site içi otopark gibi ortak kullanım alanlarını kapsamakta. Bugün için bir tane dikili ağaç olmayan araziye çoğu zeytin ağacı olmak üzere 30 bin ağaç fidanı da dikilecek. Ağaç boyunu geçmeyen yapıların, zemin + 3 kat olarak, 3+1 ve 2+1 tipinde olmak üzere toplam 1584 adet konut yapılacak. Tüm alt yapı ve kamusal, sosyal tesisler aynı zamanda bitirilmiş olarak noter huzurunda yapılacak kura ile hak sahiplerine teslim edilecek” diye konuştu.


Gazete yazarlarına sert eleştiri


Bazı köşe yazarlarının eleştirilerini de değerlendiren Sait ''Çeşme'yi bilmiyorlar. Bazı köşe yazarları birilerinin avukatı olarak çalışıyorlar'' dedi.


Çeşme TOKİ evlerine karşı çıkan mevcut Belediye Başkanı'nı da eleştiren Sait şu şekilde konuştu: “Kendisinin de yönetim kurulu başkanı olduğu, Alaçatı Fort evleri var. Bu evler sit alanlarının üzerine yapıldı. Bunların araştırılmasını istiyorum. Bunlar denize sıfır yapıldı. Oysa yasak... Bu evlerin ruhsatları var mı? Bu evleri yapan zihniyetin TOKİ evlerine karşı çıkmalarını anlamıyorum. Zenginlere yapıldığı zaman ses yok. Ama fakir fukaraya yapıldığı zaman herkes karşı çıkıyor. Bu nasıl bir çelişki?... TOKİ evleri 12 metreyi geçmeyen evler. Dört katlı olmasında da sıkıntıları varsa, bir önceki belediye başkanı Faik Tütüncüoğlu'nun evine baksınlar 4 katlı bir ev onu yıksın o zaman...”


TOKİ’den ev sahibi olabilmek için gerekli şartlar hakkında bilgi veren Sait şunları söyledi: "Söylenenlerin aksine, aranan temel şartlar, TC vatandaşı olmak, Çeşme nüfusuna kayıtlı olmak veya son 5 yıldır Çeşme'de ikamet ediyor olmak. Çocuklu dul bayanlar hariç 25 yaş üzeri olmak, tüm aile fertlerinin gelirinin 2 bin 600 lirayı aşmamak, üzerine tapulu malı olmamak gibi koşullarla sadece Çeşmeli ve Çeşme'de yaşamı paylaşan dar gelirli vatandaşlarımız gözetilmiştir.


TOKİ evleri muazzam bir proje bu evler, Çeşme'de zannediyorlar ki sadece zenginler oturuyor. Oysaki hizmet sektöründe çalışan şezlongların üzerinde uyuyan insanlar var. Bu insanlar ne olacak? Çeşme halkı durumdan oldukça memnun. Bin yüz insan başvuru yaptı'' diye konuştu


Aydın Şengül: Kiralık ev yok


Çeşme İzmir'in arka bahçesi olduğunu ifade eden AK Parti  İzmir  Milletvekili Aydın Şengül ise, ''Turizm sektörünün hızla geliştiği, yatak kapasitesinin her gün arttığı yer burası.. Çeşme'de hizmet sektöründe çalışan insanların kalacak yerlere ihtiyaçları var. Burada villalarda özel yazlıklarda kalamaz. Onların da kalacak yerlere ihtiyaçları var. Çeşme'nin yerlisinin yaşayacağı ucuz konutlara ihtiyaçları var. Çünkü kiralık ev yok. Ya da çok pahalı. Bu nedenle acil anlamda turizm yerlerinde ucuz konutlara ihtiyaç var. TOKİ de bu ihtiyacı yerine getirmeye çalışmak için bir çalışma yaptı. Çok vakit geçirmeden hayata geçirilmesi gerekir. Başta Belediye'nin Çeşme'nin çalışması gerekir'' diye konuştu.


“Halk iki katlı evlerde yaşıyor”


Konuyu mahkemeye taşıyan Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç ise


'Konut edinmek insanların en doğal hakkı. Baştan beri söylediğimiz bölge mimarisine aykırı yapılaşma ile ilgilidir'' dedi. Yapılacak alanın 220 dönümlük kısmının Belediye’ye ait olduğunu belirten Dalgıç, ''TOKİ Başkanı’ndan bir randevu talep edeceğiz. Düşündüklerimizi anlatacağız. Mutlaka bir ortak çözüm bulunacaktır. Bununla ilgili idari mahkememizde hukuksal mücadelemiz devam ediyor. Sonucu bekliyoruz. Adli tatile girdik. Eylül'den sonra netleşecektir diye düşünüyorum. Bölgenin genel yaşam biçimi olan iki katlı konutlar. Bölgenin yerel mimarisine uygun olan konutların bir şekle gelmesini düşünüyor ve planlıyoruz'' diye konuştu


Belediye ile beraber yapılmalı


TOKİ konutlarının Çeşme'nin mimari yapısına uygun olmadığını belirten CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven ise “Çeşme'nin özelliğini bozar. Tabi ki de bu konutların yapılması ihtiyaç olabilir fakat Çeşme'nin mimari yapısına uygun olarak gerekli yerlerde yapılabilir'' diye konuştu.


İşin Belediye ile beraber yapılması gerektiğini vurgulayan Güven son olarak “TOKİ çirkin görüntülerde binalar yapıyor. Yani bütün il ve ilçelerin özelliğini bozuyorlar. Ortak akılla yapılması gerekir'' diye konuştu.



Gazete Yenigün




Geri Dön