Çeşme Turizm Projesi'nde son durum ne? Mimarlar Odası: Çeşme'deki planlamalar yapı yapmak için olmamalı!
TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Uğur Yıldırım, Çeşme'deki planlamalar ile Çeşme Turizm Projesi'ne değinerek önemli açıklamalarda bulundu. Yıldırım, Çeşme'deki planlamaların yapı yapmak için olmaması gerektiğini vurguladı.
TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Uğur Yıldırım, Çeşme Turizm projesi ile ilgili son dakika açıklamalarında bulundu.
Uğur Yıldırım, İzmir 7. İdare Mahkemesi’nin, tarım dışı amaçla kullanım kararını iptal etmesinin son derece doğru bir karar olduğunun altını çizdi.
TARIM DIŞI KULLANIM DURDURULMUŞ DURUMDA
Ege'de Sonsöz'de yer alan habere göre; Uğur Yıldırım, Çeşme Turizm Projesi kapsamında verilen 'tarım dışı kullanım yapılabilir' kararının zaten yanlış olduğuna dikkat çekti ve "Ziraat Mühendisleri Odası ve TMMOB bileşenlerinin desteğiyle, yargı eliyle de kararın yanlış olduğu tescillenmiş oldu. Yargı, buranın tarım arazisi olduğunu kayıtlarına geçirmiş halde" ifadelerine yer verdi.
Yıldırım, sürecin başından beri projeye karşı olduklarının altını çizdi ve "Ne olursa olsun bir projeyi neden
yapmaya başladığımızı düşünerek işe başlanması gerekiyor. Dava raporunda da Orman Bakanlığı’nın verdiği görüşte de ‘çalılık’ şeklinde ifade ediliyor. Akdeniz ikliminin makilik bir bitki örtüsü normal ormanlardan çok daha fazla canlı barındıran bir bitki örtüsüdür. Şehrin bütünüyle beraber bakmamız gerekiyor" diye konuştu.
1/100 binlik planlarının gelişim yönü haricinde ekstra bir yük getiriyorsanız bunun neden yapıldığının sorgulanması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, "Çeşme bir rant aracı olmamalı şeklinde karşı çıktı. Planlama yapılabilir ancak, yapı yapmak için yapılmamalı. Bir kültür, doğayı korumak amacıyla da planlama yapabilirsiniz. İnşaatın olmadığı planlar da yapılabilir Ziraat Mühendisleri Odası’nın da davası 7. İdare Mahkemesi’nde bilirkişi raporuyla beraber tarım dışı kullanım şu an için durdurulmuş durumda" açıklamasında bulundu.
Yıldırım, eğer Çeşme’de turizm cenneti oluşturma niyeti varsa bu karara istinaden yeniden gözden geçirilmesi gerektiğinin ve Çeşme mücadelesinin uzun zaman sürecek gibi göründüğünün altını çizdi.
ÇEŞME’NİN GENİŞLEMESİNE GERÇEKTEN İHTİYAÇ BULUNUYOR MU?
TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Uğur Yıldırım, Çeşme Turizm Projesi’ne bir bütün olarak bakmak gerektiğine dikkat çeti ve "Bizim odalar şekilde bakanlığa, şöyle bir proje olmalı diye öneriyle gitmek gibi durumuz bulunmuyor. Olanı değerlendirmekle irade koymamız gerekli. Pek tabii ki tavsiyelerimiz olacaktır ama bunlar meslektaşlarımızın alanı. Kamu faydası dediğimiz zaman gerçekten ne olduğunu tartışmak gerekiyor ifadelerine yer verdi.
Çeşme'nin 45 bin nüfusu olan, turizm gelirleri de yüksek olan bir ilçe olduğunu dile getiren Yıldırım, Çeşme’nin gerçekten genişlemesine, kamu kaynaklarının bu şekilde kullanılmasına öncelik olarak ihtiyaç olup olmadığını gündeme getirdi.
Yıldırım, açıklamasında "Yaz aylarında nüfusu milyonların üstüne çıkan küçük ilçelerin altyapı sorunları bulunuyor. Şehrinin tamamına yayılacak bir yatırım yapılması mı, mevcuttaki alt yapının düzeltilmesi mi gerekiyor? Ne yaparsak yapalım, değersizleştirmemek gerekiyor. Mahkeme kararında Akdeniz foklarının yaşam alanlarının olumsuz etkileneceğine dair görüş bulunuyor" bilgilerini verdi.
Yıldırım, söz konusu açıklamasını eko o turizm, tarım turizmi gibi kavramlarında gündemde olduğuna değinerek, Çeşme’de uber projenin yapılmasına ihtiyaç olduğunu düşünmediklerini belirterek tamamladı.
KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt: Kentsel dönüşüm planlanırken İBB'yi masadan uzak tutmak yanlıştır!
Çekmeköy'de 7 bin metrekarelik arazi satılıyor! Resmi Gazete'de yayımlandı!
Çeşme ve Güzelbahçe'deki imar planı askıda! Çiğli'deki Büyük Gül Parkı'nı da ilgilendiriyor...