04 / 05 / 2024

Cevat Geray: Köylerimiz atık kentleşiyor!

Cevat Geray: Köylerimiz atık kentleşiyor!

Amasya Üniversitesi öğrenci kulüplerinden Şehir Planlama Kulübünün organize etiği şehirciliğin duayenlerinden Prof. Dr. Cevat Geray'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Geray yaptığı konuşmada ' Köylerimiz atık kentleşiyor' dedi.



Amasya Üniversitesi öğrenci kulüplerinden Şehir Planlama Kulübünün organize etiği şehirciliğin duayenlerinden Prof. Dr. Cevat Geray'ın katılımıyla "Türkiye'de Şehirciliğimizin Dünü, Bugünü. Yarını" başlıklı konferas Teknoloji Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirdi. 


Türkiye'de şehircilik olgusunun masaya yatırıldığı konferansta Prof. Dr. Cevat Geray ülkemizde şehirciliğin sanayi devrimi sonrası göç olgusu ile 1900'lü yılların başında başlamış olduğunu ve bu olgunun etkisinin ise 1950'li yıllardan itibaren kentlerimizde etkisini göstermeye başladığını ifade etti. Göç hareketlerinin planlı bir kentleşme sonucu ortaya çıkmadığını gecekondulaşma olarak kendini var ettiğinin altını çizen Prof. Dr. Geray; "Çarpık kentleşme sonucu ortaya çıkan gecekondulaşma sorunu. Gecekondu Kanunu ve Islah İmar Kanunu gibi mevzuatlarla çözülmeye çalışılmıştır. Ancak plansız oluşan gecekondu olgusu ve planlamalarda uygulanan yöntemler, kamu yararı ilkesindeki toplumsal yararlanmaları kişisel rantlara dönüştürerek günümüze kadar kentlerimizdeki yapılaşmayı toplumumuzun, sosyal ve kültürel yapısına uygun olmayan bir kent yapısı olgusuna dönüştürdü." dedi. 


Şehirlerimizin geleceğinin bugünden bilinen bir sorunsal olarak önümüzde durduğunu belirten ve Büyükşehir yasaları ve uygulamalarıyla kırsal alanların hızla yok olduğunun altını çizen Geray, "Büyükşehir mevzuatı ve uygulamaları şehirin planlama alan sınırını tüm il düzeyinde ele aldığı için, bundan böyle köylerimizde kentsel alan mevzuatına göre kentleşmeye doğru hızla sürüklenmektedir. 


Yakın gelecekte kırsal alan özellikleri kaybolacağı gibi doğaya yapılan müdahalelerin geriye dönüşleri de olamayacağından, gelecekte olumsuz iklimsel değişimler kaçınılmaz olacaktır." ifadelerini kullandı.


Anayurt


Geri Dön