28 / 04 / 2024

Cevizli Mahallesi'ndeki arazi Maltepe'nin kaybı oldu!

Cevizli Mahallesi'ndeki arazi Maltepe'nin kaybı oldu!

Günlerdir Maltepe'nin gündeminde olan Cevizli Mahallesi'ndeki Kurban Satış Alanı arazisi ile ilgili dönemin Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Zengin, 'Maltepenin kaybettiği' vurgulandı.



3 yıl önce İBB'den geçen 5 binlik planlar neticesinde Maltepe Belediyesi'ninde uygundur dediği binlik planlar neticesinde uygunluk verilmesine rağmen arsayı Giray İnşaat ve Tadım Gıdaya satan  TOKİ  plana itiraz etmişti. Bunun üzerine konuyu mahkemeye taşıyan dönemin Maltepe Belediye Başkanı Mustafa Zengin'in başkan seçilmemesinin ardından mevcut Belediye Başkanı Ali Kılıç, 22 Nisan tarihinde davadan feragat ederek TOKİ'nin planlarına bir nevi "Evet" dedi. 


Ali Kılıç'ın Ferağat ettiği dava sürecine ilişkin Mustafa Zengin önemli açıklamalarda bulundu. Süreci anlatan Zengin, "Benim belediye başkanı olduğum dönemde TOKİ'nin beş binlik planları İBB'de yapıldıktan sonra bize geldi. Biz de binlik planlar uygundur diyerek karar verdik, gönderdik. Sonra planlara TOKİ itiraz etti ve İBB'ye, 'Maltepe Belediyesi gerekçe göstermemiştir plana' diyerek itiraz etti. Biz de belediye olarak 'Mevcut planlar uygundur uygulanması gerekir' diye mahkemeye gittik. Bilirkişi raporuda '5 binlik ve binlik planlar uygun yapılmıştır artırım olursa sosyal donatı alanı azalır. 

Mevcut planlarda sosyal donatı alanı, park alanı, yeşil alan, okul ve ibadet alanı uygundur' diyerek ayrıca bir artırıma gerek yoktur, artırıma gidildiği zaman nüfus burayı kaldırmayabilir. Bunu değerlendirerek TOKİ'nin planını uygun görmüyoruz diyerek rapor sunuluyor mahkemeye. Bilirkişi raporunda diyor ki, "Plan uygun, sen neyi artırıyorsun, burada kamuya zarar veriyorsun"; hem arttırarak hemde sosyal donatı alanını azaltarak zarar var. Dolayısı ile burada olması gereken şey mahkeme kararına uyacaksın, hem kazanıyorsun hemde kamuya kazandır" dedi. 


Maltepe'ye yazık edildiğini belirten Zengin, "Sonuç olarak TOKİ'nin istediği artış uygun değildir. Bu mahkeme ve bilirkişi raporu Maltepe Belediyesine ödül gibi bir şeydi, üstüne gidip kamu yararına hareket etmek gerekirdi. Eğer ki feragat ediliyorsa kötü niyet aramak lazım. Mevcut belediye başkanı birkaç yıl sonra orda olmayacak ama Maltepe'ye yazık" dedi. 


Daha önceki planlarda 14 bin 650 m2 olan ticaret alanı, yeni planlar ile 32 bin 800 m2 oldu. Dere koruma bandı da sosyal donatı alanına katıldı. 





Yurt Gazetesi


Geri Dön