30 / 04 / 2024

Çevre danışmanlık yeterlik belgesi nasıl alınır?

Çevre danışmanlık yeterlik belgesi nasıl alınır?

Çevre danışmanlık yeterlik belgesi, Çevre danışmanlık firmasına Bakanlık tarafından veriliyor. Şahıs şirketlerine Çevre Danışmanlık Yeterlik Belgesi verilmiyor. Peki, Bakanlıktan çevre danışmanlık yeterlik belgesi nasıl alınır?



Çevre danışmanlık yeterlik belgesi nasıl alınır?

Çevre danışmanlık yeterlik belgesi, Çevre danışmanlık firmasına Bakanlık tarafından veriliyor. Şahıs şirketlerine Çevre Danışmanlık Yeterlik Belgesi verilmiyor.


Çevre danışmanlık yeterlik belgesi almak için Bakanlık tarafından aranan koşullara sahip olunması gerekiyor. Söz konusu koşullar, 21 Kasım 2013 tarihinde 28828 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Çevre görevlisi, çevre yönetim birimi ve çevre danışmanlık firmaları hakkında yönetmelik kapsamında açıklanıyor:


Çevre danışmanlık firmasının nitelikleri

MADDE 9 – (1) Çevre danışmanlık firmasında en az 5 (beş) çevre görevlisinin sürekli istihdam edilmesi ve bunlardan;


a) Birinin, kamu veya özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az 5 (beş) yıllık mesleki tecrübeye sahip veya 7 nci maddenin ikinci fıkrası kapsamında belge almış koordinatör çevre görevlisi olması,


b) En az birinin kamu veya özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az 3 (üç) yıllık mesleki tecrübeye sahip çevre mühendisi veya çevre mühendisliği, çevre bilimleri veya çevre teknolojileri konularında yüksek lisans veya üzeri eğitim almış veya 7 nci maddenin ikinci fıkrası kapsamında belge almış çevre görevlisi olması,


c) En az birinin kamu veya özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az 2 (iki) yıllık mesleki tecrübeye sahip çevre görevlisi olması,


zorunludur.


(2) Çevre danışmanlık firmasında verilen hizmetin niteliğine, personel sayısına ve çalışma şartlarına uygun olacak şekilde çalışma mekânları, toplantı salonu, arşiv odası ve hizmet aracı bulunmak zorundadır.  Hizmet aracının üzerinde dışarıdan görünecek şekilde firma ismi ve logosu, Bakanlık Logosu ile birlikte yer alır.


(3) Çevre danışmanlık ve çevresel etki değerlendirmesi hizmetleri dışında, laboratuvar hizmeti veren kurum ve kuruluşlar, danışmanlık hizmeti ile ilgili personeli ayrı tanımlamak zorundadır. Bunlar, üstlendikleri danışmanlık işlerine ait izin ve denetime esas teşkil edecek ölçüm ve analizleri yapamazlar.


(4) Şahıs şirketlerine Çevre Danışmanlık Yeterlik Belgesi verilmez.



Çevre görevlisi yönetmeliği 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön