29 / 04 / 2024

Çevre temizlik vergisi ne zaman ödenir?

Çevre temizlik vergisi ne zaman ödenir?

Bağlı olunan belediyelere ödenmesi gereken vergiler arasında yer alan çevre temizlik vergisi iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Buna göre çevre temizlik vergisi ne zaman ödenir?



Çevre temizlik vergisi ne zaman ödenir?

2013 yılı konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 24 Kuruş, diğer belediyelerde 19 Kuruş olarak hesaplanıyor.


Belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacını belediyece veya büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerince tesis edilmiş su şebekesi haricinden karşılayan konutlara ilişkin çevre temizlik vergisi, ilgili tarifelerin yedinci grubunun belediye meclislerince en son intibak ettirilen derecelere ait tutarlar üzerinden tahakkuk ettirilecek.


Çevre temizlik vergisi taşınmazı kullanan tarafından ilgili belediyeye iki eşit taksitle ödeniyor. 2013 yılı Taksit dönemleri ise aşağıda sıralanıyor:


Çevre temizlik vergisi ödeme zamanı:

1. taksit dönemi:  Mart, Nisan ve Mayıs ayları.

2. taksit dönemi:  Kasım ayı


İndirimli Çevre Temizlik Vergisi Uygulaması

2005/9817 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının(3) 7 nci maddesine göre; konut, işyeri ve diğer şekilde kullanılan binalar için belirtilen tutarlar, büyükşehir belediye sınırları içinde bulunanlar hariç olmak üzere kalkınmada öncelikli yörelerdeki belediyeler ile nüfusu 5000’den az olan belediyelerde yüzde 50 indirimli olarak uygulanıyor.


Buna göre, kalkınmada öncelikli yörelerdeki belediyeler ile nüfusu 5000'den az olan belediyelerde bulunan konutlara ait çevre temizlik vergisi su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına 9 Kuruş olarak hesaplanıyor.



Çevre ve temizlik vergisi ne kadar?
Çevre ve temizlik vergisini kim öder?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön