28 / 04 / 2024

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı denetim görevini yerine getirmeyen 85 firmanın yetkisini iptal etti!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı denetim görevini yerine getirmeyen 85 firmanın yetkisini iptal etti!

Çok sayıda yapı denetim şirketinin, inşaatları denetlemeyip vatandaşı müteahhitlerin insafına bıraktığı ortaya çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, son bir yılda denetim görevini yerine getirmeyen 85 firmanın yetkisini iptal etti...



Çok sayıda yapı denetim şirketinin, inşaatları denetlemeyip vatandaşı müteahhitlerin insafına bıraktığı ortaya çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, son bir yılda denetim görevini yerine getirmeyen 85 firmanın yetkisini iptal etti.


İnşaatların başta deprem olmak üzere her türlü risklere karşı sağlam yapıldığım denetlemekle görevlendirilen çok sayıda yapı denetim şirketinin denetim görevini yerine getirmediği ortaya çıktı. 


45 durdurma 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, denetim görevlerini yerine getirmeyen yapı denetim firmalarının son listesini dünkü Resmi Gazete'de yayınladı. Bakanlık, ülke genelindeki çok sayıdaki inşaatın kurallara uygun olarak sağlam yapılıp yapılmadığım denetlemediği ya da eksik denetlediğini tespit ettiği 45 yapı denetim firmasının denetim yetkisini 6 ay ila 1 yıl süreyle geçici olarak durdurdu. Bakanlık ayrıca 5 yapı denetim şirketinin de yapı denetim yetkisini iptal etti. 


Bakanlığın verilerine göre son bir yıl içerisinde denetim yetkisi iptal edilen firma sayısı dünkü iptallerle birlikte 85 e ulaştı. Kayıtlara göre iptal edilen yetkilerin dışında, yaklaşık 600 inşaatta denetim yapmayan ya da eksik denetim yapan 300 u aşkın yapı denetim firmasının da denetim faaliyeti geçici olarak durduruldu. 


İnşaatların denetlenmediği ortaya çıkan iller arasında Sakarya ve Yalova gibi büyük deprem yaşamış iller de yer alıyor. 

İsim değiştiriyorlar Denetim görevini yerine getirmeyen ya da son üç yıl içerisinde üç defa olumsuz sicil alan denetim firmasının faaliyeti bir yıla kadar süreyle durduruluyor ve belgesi geçici olarak geri almıyor. Faaliyeti üç defa durdurulan firmaların ise izin belgesi iptal ediliyor. Bakanlık, faaliyetleri durdurulan bazı yapı denetim firmalarının isim değiştirdiğini, birçoğunun da birden fazla sayıda inşaatta görevini aksattığını belirledi. 

NE ZEMİNE NE DE BİNAYA BAKMIŞLAR 


Denetim yetkileri iptal edilen ya da geçici süreyle askıya alınan firmaların inşaatın yapılacağı arsa ve zemini inceletmedikleri, zemin, malzeme ve imalata ilişkin deneyleri, şartname ve standartlara uygun olarak yaptırmadıkları; inşaatların ruhsata ve mevzuata uygun olarak yapımını sağlamadıkları; mevzuata aykırı inşaat yapımını 3 gün içerisinde idareye bildirmedikleri öğrenildi. 


Erdoğan Süzer/ Bugün Gazetesi 


Geri Dön