23 / 12 / 2024

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı doğa dostu binaları destekleyecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı doğa dostu binaları destekleyecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın desteğiyle düzenlenen zirvede bakan Erdoğan Bayraktar'ın yeşil binaların yapımı ve doğa dostu malzemelerin kullanılmasının destekleneceğini kaydetti



Geçtiğimiz hafta İstanbul Swissotel'de düzenlenen Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi, çevreye ve doğaya zarar vermeyen inşaatçıların, 21. yüzyılın enerji sorununa çözüm üreten binalar yaratırken, kazanacaklarını bir kez daha kanıtladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın desteğiyle düzenlenen zirvede bakan Erdoğan Bayraktar'ın yeşil binaların yapımı ve doğa dostu malzemelerin kullanılması konusunda, vergi ve kredi teşvikleri sağlanacağı açıklaması, bu binaların sayısının artacağının da işareti. Bugüne kadar 10 bin binaya çevre dostu sertifikası verildiğini açıklayan bakan Bayraktar'ın verdiği rakamlara bakınca, bu konuda yeni yeni duyarlık kazandığımızı anlamak güç değil.

ÇEVRE SERTİFİKASYONU VERİYOR
Türkiye'de yeşil binalar konusunun öncülerinden olan, Turkeco İnşaat firmasının kurucusu inşaat mühendisi Duygu Erten de geçtiğimiz hafta zirveyi izleyenler arasındaydı. Erten, 'yeşil bina' kavramından ne anlamamız gerektiğini şöyle özetliyor: "Arazi seçiminden başlayarak, binanın tasarımına, operasyon, bakım, renovasyon ve yıkımına kadar çevreye en az zarar verecek şekilde planlanan, tasarımında ve inşaatında doğal kaynakları sorumlu kullanmaya özen gösteren, standart bir konuta göre daha az enerji ve su harcayan, dolayısıyla daha az CO2 salan binalara 'yeşil bina' diyoruz. Bunlara ayrıca yüksek performanslı bina, ekolojik bina ve daha da kapsamlı bir tanımı olan 'sürdürülebilir binalar' da denebilir." Duygu Erten'in inşaat firması, geçtiğimiz yıl AB 7. Çerçeve programından Türkiye'nin iki yeşil binasını değerlendirme projesi kazandı. Erten hangi özelliklerinden dolayı bu değerlendirme hakkını aldıklarını anlattı: "Proje, fonu o ülkede yeşil olarak tasarlanan ve yapılan iki binanın AB sertifika sistemi tarafından değerlendirilmesi için açtı. Biz de firma olarak başvurduk ve firmamızda LEED, DGNB ve BREEAM sertifikalı akredite uzmanlar olduğundan, bu fonu aldık. Bu fonu duyan işverenler, kendileri AB'ye başvurdu ve bize işveren talepleri FP7 Open House programı tarafından yollandı. Yeşil kriterlere göre tasarlanan ve yapılan Ankara'daki Eser binası ve Çerkezköy'deki BSH Ofis binası, bizim tarafımızdan değerlendirilecek."

FİGEN YANIK/Sabah


Geri Dön