23 / 11 / 2024
fuzul

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kapıcılara çöp eğitimi verecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kapıcılara çöp eğitimi verecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, evsel atıklar ile plastik, cam, karton gibi ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanmasını sağlamak amacıyla apartman görevlilerine bir haftalık çevre eğitimi verecek...





Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kapıcılara, evsel atıklar ile plastik, cam, karton gibi ambalaj atıklarının kaynağında nasıl ayrı toplanacağını öğretecek.


Bir haftalık çevre eğitiminin ardından sertifika alacak kapıcılar, öğrendiklerini görev yaptıkları apartmandaki ev kadınlarıyla paylaşacak. 


Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, apartman sakinlerinden gelen "çöpleri ayrı topluyoruz ama kapıcılar alırken hepsini karıştırıyor" şeklindeki şikayetler üzerine harekete geçti.


Kapıcılara çevre eğitimi vermeye hazırlanan Bakanlık, plastik, cam, karton gibi ambalaj atıkları veya atık bitkisel yağların, diğer evsel atıklara karıştırılmadan, kaynağında nasıl ayrı toplanması gerektiği konusunda kapıcıları bilgilendirecek.


-Kapıcılar da ev kadınlarına anlatacak


Bakanlık yetkilileri ve belediye personelinin vereceği eğitimlerde, atıkların geri dönüşümünün nasıl sağlandığı, bunun ekonomiye yılda ne kadar katma değer kazandırdığı da anlatılacak.


Eğitimde ayrıca atıkların, aranması durumunda belediyelerce toplandığı, toplanmadığı bölgelerde ise geri dönüşüm konteynerlerine atılması gerektiği belirtilecek.


Bir haftalık eğitim programının ardından, kapıcılara sertifika verilecek. Sertifikalarını alan kapıcılar da öğrendiklerini görevli oldukları apartmanlarda, başta ev kadınları olmak üzere tüm bina sakinleriyle paylaşacak. Bu sayede Bakanlık, atıkların geri dönüşümünü önce apartmanlardan başlatmış olacak.


-İlk uygulama İstanbul'da


Projeye teknik altyapısı hazır belediyelerden başlanacak.


Bu kapsamda ilk uygulama İstanbul'da gerçekleştirilecek. İstanbul'daki ilçe belediyelerinden bölgelerindeki apartman görevlilerini tespit etmeleri istenecek. Bu uygulamayla tüm kapıcılar da kayıt altına alınmış olacak. Proje, başarılı olması durumunda Ankara, İzmir, Trabzon, Samsun gibi belediyelerde de uygulanacak.


Türkiye'de yıllık 25 milyon 277 bin ton evsel atık çıkıyor. Bu atıkların 5 milyonu ambalaj atıkları ve bitkisel yağlardan oluşuyor. 60 bin kişinin istihdam edildiği atık sektöründe, ambalaj atıkların geri dönüşümünden ise ekonomiye yaklaşık 1 milyar lira katma değer sağlanıyor.


Geri Dön