22 / 12 / 2024

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tabelalara düzenleme getirdi!

 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tabelalara düzenleme getirdi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, cadde ve sokaklarda oluşan tabelaların görüntü kirliliğini engellemek için çalışma başlattı




Yıl sonuna kadar her cadde ve semtte, oraya ait dükkânların kullanacağı bir tabela kriteri getirilecek, 2014 yılı itibariyle tüm dükkânlar bulunduğu cadde ve semtin standartlarına göre tabela kullanacak. Görüntü kirliliğine engel Metal ve plastik tabelaların yerini mümkün olduğunca ahşap tabelalar alacak.

Şehirlerdeki görüntü kirliliğinin önüne geçmek için çalışmalarını aralıksız sürdüren Bakanlık, çanak antenlerden sonra, reklam tabelalarının oluşturduğu kirliliğe de el attı.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, sokak ve caddelere girildiğinde tabela kargaşasından ve kirliliğinden insanların aradığı şeyi bulamadığını söyledi.


Şehirlerdeki görüntü kirliliğinin önlenmesiyle ilgili çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Bakan Bayraktar “Cadde ve sokaklarda esasında belediyenin bünyesinde olan, belediyenin düzenlenmesini yaptığı ve izinlerini belediyenin verdiği, ruhsatlarını belediyenin verdiği bu tabelalar konusunda hakikaten çok ciddi bir görüntü kirliliği oluştu.” şeklinde konuştu.


-Tabelalar Daha Düzgün Ve Daha Anlaşılır Olacak-

Bakanlık olarak görüntü kirliliğini giderici düzenlemeler yaptıklarını belirten Bakan Bayraktar “Yani belediyeler de bu işin üzerinde esasında hassasiyetle duruyor, ama Bakanlık olarak biz görüntü kirliliğinin giderilmesi yönünde daha önce bu çanak antenler konusundaki çalışmamızı biraz daha genişleterek tabelaları da düzenleyici mahiyette çalışma yürütüyoruz. O çalışmalarımızı belediyelerimizle paylaşacağız, belediyelerimiz gerçekten görüntü kirliliğini giderici ve çevre açısından hoş görüntü oluşturan yerlerde bizden destek isteyebilir, maddi destek, yani biz şartlı nakdi yardım yapacağız onlara ve o düzenlemeler de belki onlar da oradaki işletme sahiplerine bu düzenlemeyi yapmaları için destek olabilirler diye düşünüyoruz” dedi.

 

Bakan Bayraktar şunları söyledi:

“Görüntü kirliliği ve gürültü kirliliğinden dolayı Bakanlığımız ceza yazma yetkisine sahip. Biz bunu işletmeyi çok arzu etmiyoruz, ama mecbur kaldığımız noktada da işleteceğiz. Biz istiyoruz ki halkımız biraz bunu bilerek yapsın, isteyerek yapsın, zorlamayla olmasın. Çevresel açıdan görüntü kirliliğine sebebiyet veren tabelaları daha düzgün, daha anlaşılır ve daha ülkenin şartlarına da uygun hale getirerek. Mesela öyle yerler var ki, kimi ışıklı tabela, kimi ışıksız, kimi büyük, kimi küçük, kimi tahtadan, kimi plastikten, kimi işte demirden veya alüminyumdan, bunların daha derli toplu, daha düzenli, daha anlaşılır ve çevre açısından görüntü kirliliğine sebebiyet vermeyecek şekilde düzenlenmesini sağlayacağız.”


-Belediyelere Hem Maddi Hem Teknik Destek-

Bu düzenlemenin boyut noktasında olacağını belirten Bakan Bayraktar “Mesela İstanbul’da İstiklal Caddesi’ni biliyorsunuz, şimdi İstiklal Caddesi’ne girdiğiniz zaman ahşaptan tabelalar yapılmış ve böyle baktığınız zaman hakikaten bir ahenk içerisinde. Yani biri böyle çok büyük, biri çok küçük, biri böyle okunmayacak şekilde, biri farklı yazı, öyle değil, daha derli toplu, daha anlaşılır ve insanların da gözüne hoş gelen bir görüntü var, bunu arzu ediyoruz. Birçok belediyemiz bunu uyguluyor zaten. Biz bu noktada var olan şeyin hızlandırılması ve Bakanlığımız tarafından da maddi olarak belediyelerin desteklenmesi şeklinde güçlendirilip hızlandırılmasını arzu ediyoruz” dedi.

 

Yıl içerisinde çalışmaların ana hatlarıyla bitirileceğini söyleyen Bakan Bayraktar “2013 ve 2014 yılı itibarıyla bunun altyapısı oluşmuş bir şekilde uygulamanın gerçekleşmesi için de denetimlerimize başlarız. Nasıl yapılabileceğiyle ilgili, belediyelere hem maddi destek veriyoruz, hem de teknik destek veriyoruz.” dedi.

 


Geri Dön