26 / 12 / 2024

Çevre vergisini kim öder?

Çevre vergisini kim öder?

Belediye Gelirleri Kanunu kapsamında düzenlenen çevre vergisini kim öder? Çevre temizlik vergileri, nasıl tahsil ediliyor? Vergilerin ne zaman ödenmesi gerekiyor. İşte Belediye Gelirleri kanunu hükümleri...



Çevre vergisini kim öder?

Belediye Gelirleri Kanunu kapsamında yer alan çevre vergisi, çöp vergisi olarak da biliniyor. Çevre temizliği için verilen hizmetlerin karşılığında; bu hizmetten faydalanan işyeri ve konutların vergi ödemeleri gerekiyor. Peki çevre vergisini kim öder?


Çevre vergisini, belediyenin verdiği çevre temizlik hizmetlerinden faydalanan işyeri, konut ve diğer şekillerde kullanılan yapılar ödüyor. Boş daire ve dükkanlar için vergi ödenmiyor.


Çevre vergisi konut:

Konutların çevre temizlik vergileri, su faturalarına yansıtılıyor. Konutlarda çöp vergisi, su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına belirlenen fiyat tarifesi ile hesaplanıyor.


Çevre vergisi işyeri:

İşyerlerinin çevre temizlik vergileri için böyle bir uygulama söz konusu değil. İşyeri çevre vergileri belediyelere ödeniyor. Vergiler, iki eşit taksit halinde ödenebiliyor.


Çevre vergisine tabi olmayan binalar:

Maddenin ikinci fıkrasında, çevre temizlik vergisine tabi olmayan binalara yer verilmiştir. Buna göre; genel ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler, köyler, bunların kuracakları birlikler, darülaceze ve benzeri kuruluşlar ve üniversiteler tarafından münhasıran hizmetlerinde kullanılan binalar, Kızılay Genel Merkezi ile şubeleri ve kampları, kredi ve yurtlar kurumuna ait öğrenci yurtları ile umuma açık ibadet yerleri, karşılıklı olmak şartıyla elçilik ve konsolosluk hizmetlerinde kullanılanlarla elçilerin ikametine mahsus olan binalar, milletlerarası kuruluşlar ve bunların temsilcilikleri tarafından kullanılan binalar ile bunların müştemilatı çevre temizlik vergisine tabi olmayacaktır.


Darülaceze ve benzeri kuruluşlar kapsamına, düşkünler evi, yetimhaneler, huzurevleri, Çocuk Esirgeme Kurumu ve korunmaya muhtaç çocukları koruma birliklerine ait çocuk yurtları gibi sosyal yardım kuruluşları girmektedir.


Yukarıda belirtilenlere ait olup da başkaları tarafından kullanılan binalar vergiye tabi olacaktır.


Örneğin, (A) İl Özel İdaresinin sahibi bulunduğu işyerini her hangi bir şahsa veya kuruma kiraya vermesi, katma bütçeli bir idare olan Karayolları Genel Müdürlüğünün sahibi bulunduğu lojman binalarını mensuplarına tahsis etmesi halinde, kiraya verilen iş yeri ile lojman olarak tahsis edilen bu binalar, çevre temizlik vergisine tabi tutulacaktır.



Çevre temizlik vergisi mevzuatı!
Çevre temizlik vergisi işyerleri için ne kadar?



Geri Dön