27 / 04 / 2024

CHP Milletvekili Kayıhan Pala: Şehir hastaneleri neden satılıyor?

CHP Milletvekili Kayıhan Pala: Şehir hastaneleri neden satılıyor?

Şehir hastaneleri gündemden düşmezken CHP'li Kayıhan Pala konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada "Kamu-özel ortaklığı yöntemiyle işletilen hastanelerin kamuya ait devlet hastanesi olmadığını, şehir hastanelerinden birinin satışının açıklanması gözler önüne serdi" dedi.



Kamu-özel iş birliği ile inşa edilen şehir hastaneleri yabancı sermayeye satışla yeniden gündeme geldi. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu’nun şehir hastanelerinden bir tanesi için Körfez’deki bir yatırımcı ile görüşmelerin sürdüğünü söylediğini dile getiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Kayıhan Pala “Şehir hastaneleri neden satılıyor?” diye sordu.  

CHP’li Kayıhan Pala, kamu-özel ortaklığı yöntemiyle işletilen hastanelerin kamuya ait devlet hastanesi olmadığının şehir hastanelerinden birinin satışının duyurulmasıyla gözler önüne serildiğini belirterek, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. 

"KÜRESEL SERMAYEYE KAYNAK AKTARILACAK"

Köklü devlet hastanelerinin kapatılıp, yerine hasta garantili bir şekilde şehirlerin dışına yapılan ve kamu-özel ortaklığıyla işletilen şehir hastaneleri modeliyle kamu kaynaklarının küresel sermayeye aktarıldığını kaydeden CHP’li Kayıhan Pala “Şehir hastanelerinin kamuya olan yüksek maliyetlerini her fırsatta vurguluyoruz, bahsedildiği gibi bu hastaneler küresel sermayeye satılırsa kamu kaynakları doğrudan ülke dışına aktarılacak” diye konuştu.

CHP Milletvekili Kayıhan Pala: Şehir hastaneleri neden satılıyor?

Cumhurbaşkanlığı yatırım programına göre 2017-2024 dönemi içerisinde şehir hastaneleri için toplam 130 milyar 767 milyon 346 bin lira kira harcaması yapıldığına ve yapılacağına değinen Kayıhan Pala “Ayrıca şehir hastaneleri 2024 yılı içerisinde Sağlık Bakanlığı Bütçesinin yüzde 11.4’ünü harcayacaktır. Bütçeden ayrılmış olan payla şehir hastaneleri Sağlık Bakanlığı bütçesini rehin almış durumdadır, şimdi de bu hastanelerden bir tanesinin Körfezli bir yatırımcıya satılacağı iddiası gündeme getirilmiş, kamu kaynaklarının küresel sermayeye aktarılacağı Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından da doğrulanmıştır” diye konuştu.

‘KAÇ ŞEHİR HASTANESİ SATILACAK?’

CHP’li Pala, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın cevaplaması istemiyle şu soruları yöneltti:

Körfez ülkelerinden bir yatırımcıyla satış görüşmeleri yapılan şehir hastanesi hangisidir?

Sözü edilen bu hastanenin satış bedeli, sözleşmesi ve satış süreçlerinin detayları nedir?

İlgili hastanenin mevzuatta belirlenmiş olan koşullar çerçevesinde Sağlık Bakanlığının kullanım bedeli ödediği ve hastane taşınmazının sözleşme süresi boyunca sahibi olan özel amaçlı şirketin hisselerinin devri yoluyla mı satışı yapılacaktır?

Satışı yapılacak olan hastanenin ISS firmasına devredilen tesis işletme sözleşmelerinin devri ya da benzeri bir anlaşma mı söz konusudur? Devre Rekabet Kurumu ve Sağlık Bakanlığı onay vermiş midir?

2024 yılı içerisinde kaç şehir hastanesinin satışıyla ilgili görüşme yapılması planlanmaktadır?

Ünlü profesörden 9 il için çarpıcı uyarı: '7.5 şiddetinde deprem olabilir'

Prof. Dr. Naci Görür, yine o bölgeyi işaret etti: 6 Şubat'ta buralara önemli miktarda enerji transfer edildi!

Bankada parası olanlara kötü haber! Mevduat faizleri yüzde 50'nin altına düştü!


Geri Dön