15 / 05 / 2024

CHP'li milletvekili Asu Kaya'dan rezerv alan tepkisi: 10 bin TL emekli maaşıyla yeni yapılacak evler nasıl alınacak?

CHP'li milletvekili Asu Kaya'dan rezerv alan tepkisi: 10 bin TL emekli maaşıyla yeni yapılacak evler nasıl alınacak?

CHP Osmaniye Milletvekili Asu Kaya, Osmaniye'de yaşayan depremzedelerin kentsel dönüşüm ile ilgili tedirginliklerini Meclis gündemine taşıdı. Rezerv alan kararına tepki gösteren Asu Kaya, Bakan Özhaseki'ye de çağrıda bulundu. İşte o açıklama...



Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Osmaniye Milletvekili Asu Kaya, Meclis'te deprem bölgesinin yeniden inşası ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Asu Kaya, Meclis'te gerçekleştirdiği konuşmasına "Osmaniye'nin sorunları üzerine söz aldım. Genel Kurulu ve ekranları başında bizi izleyen halkımızı saygıyla selamlıyorum. Ama buradan deprem bölgesinin milletvekili olarak da deprem bölgesindeki kayıp çocuklar hakkındaki izahatınızı da merak ediyorum. Torunlarını arayan büyükbabalara ne cevap veriyorsunuz, onu da burada duymak isteriz" ifadelerini kullanarak başladı. 

Kaya, depremin ikinci yılında olunduğunun altını çizdi ve vatandaşların yıkılan evlerini beklerken, Meclis'ten altı ay önce afet riski altındaki alanların dönüştürülmesine dair bir kanunun geçtiğine ve bu teklifle dönüşümde “riskli alan” ibaresinin kaldırıldığına vurgu yaptı. 

CHP li milletvekili Asu Kaya dan rezerv alan tepkisi: 10 bin TL emekli maaşıyla yeni yapılacak evler nasıl alınacak?

CHP Osmaniye Milletvekili Asu Kaya, bu kanunla beraber  Kentsel Dönüşüm Başkanlığının rezerv alan ilan etme yetkilerinin genişletildiğinin, kentsel dönüşüm yerine rantsal dönüşümün önünün açıldığının altını çizdi ve "Kentlerin merkezlerindeki rantı yüksek alanları rezerv alan ilan edip kamulaştırıyorsunuz. Bireysel mülkiyet hakkını, metrekare hakkını da ellerinden alarak aleni ihlal ediyorsunuz" diye konuştu. 

Depremzedelerin, 5'li çete şeklinde gündem olan müteahhitlerin haklarını gaspetmesinden korktuğunu dile getiren Asu Kaya, "Soruyorum: Nasıl oluyor da vatandaşın boş arsaları, az hasarlı binalar, Bakanlıkça orta hasarlı ilan edilen ve tüm izinleri alınarak yapılan evler rezerv alana dâhil edilebiliyor? Deprem bölgesinin rezerv alan planlamasını hangi nesnel ve teknik veriye göre yapıyorsunuz? Ayrıca, depremden beş ay sonra mücbir hâlin dışına çıkardığınız Osmaniye nasıl oluyor da konu rezerv alan olunca hatırlanıyor? Halk değil rant sevdası aklımıza geliyor tabii. Bütün bu yapılanlardan ne kamu ne de halkın yararı var; peki, bunun kime yararı var?" açıklamasında bulundu. 

Kaya, aylardır depremzedelerin gözlerinin yaşlı olduğunu belirtti ve Osmaniye'deki emeklilerin '“Dişimden tırnağımdan artırıp ev yaptım, güçlendirdim, şimdi ‘Evimi yıkacağınızı.’ söylüyorsunuz. Peki, ben 10 bin TL aylıkla nasıl alacağım?' sorusunu sorduğunu, yetim maaşıyla geçinenlerin bu evleri nasıl alacağını sordu. 

CHP li milletvekili Asu Kaya dan rezerv alan tepkisi: 10 bin TL emekli maaşıyla yeni yapılacak evler nasıl alınacak?

Asu Kaya, söz konusu açıklamasında devletin görevinin, vatandaşı bu soruyla baş başa bırakmak değil vatandaşın malının garantörü olmak olduğuna vurgu yaptı. 

"Hâlihazırda deprem bölgesinde bir barınma krizi var, siz yeni krizler yaratma derdindesiniz, milletin uykularını
kaçırdınız, huzur bırakmadınız. Osmaniye'de ekonominin can damarı olan ve deprem sonrası kentin girişindeki konteynerlere mahkûm ettiğiniz depremzede çarşı esnafı henüz tek bir somut cümle duymadı" diye konuşan Kaya, "Biz, Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Sayın Genel Başkanımızın da belirttiği üzere tüm deprem bölgesinin rezerv alanlarının takipçisi olacağız, vatandaşlarımızın mülkiyet hakkına zarar gelmemesi için sonuna kadar mücadele edeceğiz, halkı huzursuz eden, halkını değil rantını gözeten bu anlayışı biz bitireceğiz. Sayın Bakan Özhaseki sesleniyorum: Sizi önce vatandaşlarımıza resmî, bilgilendirici açıklama yapmaya, sonra da bilimin ışığında kentlerin yüzyıllık ihtiyaçlarını karşılayacak kentsel dönüşüm planlarını ortaya koymaya davet ediyorum" ifadelerini kullanarak açıklamasını tamamladı. 

Şehir plancıları odasından imar kanunu değişikliğine büyük tepki! İmar barışı öldürür!

A101'de yarın indirim fırsatı sizleri bekliyor! A101'de yarın TV'den yatağa, çadırdan karavana seçili ürünlerde kampanya

Emeklilere kira yardımı Meclis'e geldi! Kiralar büyükşehirlerde asgari ücrete yaklaştı! 


Geri Dön