11 / 05 / 2024

Çiftçiler hemen bu rakamlara bakın! Mazot ve gübrede 2022 destekleri açıklandı! Çiftçilere dekar başına kaç TL ödenecek?

Çiftçiler hemen bu rakamlara bakın! Mazot ve gübrede 2022 destekleri açıklandı! Çiftçilere dekar başına kaç TL ödenecek?

Milyonlarca çiftçinin merakla beklediği mazot ve gübre destekleri belli oldu. Peki Çiftçilere dekar başına kaç TL ödenecek? İşte o rakamlar...



"2022 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar” Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Resmi Gazete'de yer alan konuya ilişkin Cumhurbaşkanı kararıyla bitkisel üretimin haricinde ayrıca hayvansal üretim, su ürünleri üretimi ve tarımsal Ar-Ge'ye yönelik destek miktarları da belirlendi. 

Buna göre, Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) dahil üreticilere 2022 üretim yılında mazot ve gübre destekleri dahil olacak şekilde, dekar başına toplam; arpa, buğday, çavdar, tritikale ve yulaf için 121 lira, aspir için 97 lira, kolza (kanola) için 109 lira, kuru fasulye, nohut ve mercimek için 96 lira, kuru soğan, yaş çay ve zeytin için 84 lira, kütlü pamuk ve çeltik için 271 lira, patates ve soya için 146 lira, yağlık ayçiçeği için 109 lira yem bitkileri için 115 lira, dane mısır, fındık ve diğer ürünler için 83 lira ve nadasa bırakılan üretim alanları için gübre desteği hariç olmak üzere 38 lira ödeme yapılacak.

Geçtiğimiz sene arpa, buğday, çavdar, tritikale ve yulaf için mazot ve gübre desteği dahil 42 lira ödeme yapılıyordu. Bu sene, rakam 3 katına çıktı, yani yüzde 188 oranında arttı. 

Kararnameye göre; fark ödemesi yapılan 18 üründen yalnızca yaş çay destekleme primi kiloda 13 kuruştan 30 kuruşa çıkarıldı. Diğer ürünlerde ise herhangi bir yükseliş yapılmadı. 

Çiftçiler hemen bu rakamlara bakın! Mazot ve gübrede 2022 destekleri açıklandı! Çiftçilere dekar başına kaç TL ödenecek? 

Karar çerçevesinde bu sene organik tarım ve iyi tarım uygulamalarına verilecek destek tutarları da açıklandı. 

Organik tarım desteği kategorilerine göre dekar başına 10 lira ile 100 lira arasında değişen oranlarda, iyi tarım destekleri ise kategorilerine göre değişen oranlarda 10 lira ile 150 lira arasında değişen tutarlarda gerçekleştirilecek. 

Bu sene dekar başına küçük aile işletmesi desteği 200 lira, fındık alan bazlı gelir desteği 170 lira, katı organik- argomineral gübre desteği 20 lira, zeytin bahçeleri rehabilitasyon desteği ise 100 lira şeklinde uygulanacak. 

Karar çerçevesinde  2023 üretim yılında sertifikalı tohum desteği ürün gruplarına göre dekar başına 8 lira ile 200 lira arasında değişen tutarlarda oldu. 

Çiftçiler hemen bu rakamlara bakın! Mazot ve gübrede 2022 destekleri açıklandı! Çiftçilere dekar başına kaç TL ödenecek? 

Hayvansal üretimin desteklenmesi kapsamında yem bitkileri yetiştiricilerine senelik olarak dekar başına 40 lira ile 150 lira değişen tutarlarda destek verilecek.

Kararla ayrıca, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık destekleri ile su ürünleri üretimine ilişkin destekler de açıklandı. 

Çiftlik muhasebe veri ağı sistemine katılım desteği kapsamında 2021'de kayıt altına alınan 6 bin işletme için işletme başına 600 Türk Lirası ödeme yapılması öngörülüyor. Destekleme ödemeleri için gerekli finansman 2022 ve 2023 yılı tarımsal destekleme bütçesi aracılığıyla karşılanacak ve bu yılbaşından itibaren geçerli olacak. 

Satıcıya e-ticarette koruma kalkanı! 5 gün içinde ödeyecek!

Herkes tek tek konuşuyor! Peki 2023 asgari ücret ne kadar olacak? İşte tüm detaylar…

Emekli maaşı hesaplamalarında büyük deprem! Bağ-Kur, SSK, Emekli Sandığı emeklilerinin 3 aylık zammı peş peşe hesaplandı

Memur maaş zammı ne kadar olacak? Ocak 2023 memur ve memur emeklisi maaşı hesaplandı! Hemen bakın! 

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön