Kent Haberleri

Çiftçilere son dakika müjdesi! Hayvan başına 1.000 TL'ye varan destek ödemesi verilecek! 

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla 2024-2026 döneminde yapılacak hayvancılık desteklemelerinin tutarları tek tek açıklandı. İşte o rakamlar...

2024-2026 döneminde yapılacak hayvancılık desteklemeleri tek tek açıklandı. Konu ile ilgili Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Karara göre, büyükbaş hayvancılık destekleri çerçevesinde programlı aşıları tamamlanmış, 4 ay ve üzeri yaşta buzağı ve malaklar için hastalıktan ari işletmeler hariç 500 baş ile sınırlı olmak üzere 1000 TL temel destek ödemesi yapılacak. 

Küçükbaşta Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğine (TÜDKİYEB) üye yetiştiricilere, (Birlik olmayan illerde bu şart aranmayacak) sene içinde doğan ve doğduğu işletmede en az 4 ay kalan oğlak ve kuzular için 200 TL temel destek ödenecek. 

Ayrıca, atık desteği kapsamında Bakanlıkça programlanan aşı uygulamalarının ardından oluşan atıklar için hayvan sahiplerine, büyükbaş hayvan atıkları için hayvan başına 5 bin lira, küçükbaş hayvan atıkları için 1000 destek verilecek. 

Arıcılık desteği çerçevesinde, Arıcılık Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üretici/yetiştirici örgütlere üye üreticilere arılı kovan başına 100 lira, üye olmayanlara ise 80 lira destek sağlanacak. 

İpek böceği desteği kapsamında,  ürettiği yaş kozayı Kozabirlik kooperatifleri veya faaliyet alanı kozadan flatürle ipek çekimi ve işleme olan tüzel kişilik vasıflarına haiz işletmelere satan üreticilere kilogram başına 1000 TL temel destek ödemesi yapılacak. 

Ürettiği çiğ sütü 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren süt işleme tesislerine satan ve bir tarımsal amaçlı örgüte üye veya ortak olan üreticilere, manda, koyun, keçi ve niteliğine, pazarlama şekline göre inek sütü için Bakanlığın belirleyeceği dönemler ve kriterler ile üretim maliyeti  göz önüne alınarak belirlenen birim tutarlar üzerinden temel destek ödemesi verilecek. 

Besilik erkek sığır (karkas) desteği kapsamında, Hayvancılık Bilgi Sistemi'ne kayıtlı, yurt içinde doğmuş, en az 200 kilogram karkas ağırlığa ulaşan erkek sığırlarını (manda dahil) mevzuata uygun kesimhanelerde kestiren yetiştiricilere, en fazla 200 baş ile sınırlı olacak şekilde hayvan başına 500 lira temel destek ödenecek. 

Ürettiği tiftiğin, Tiftik ve Yapağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliğine (Tiftikbirlik), Tiftikbirlik'e bağlı kooperatiflere, TÜDKİYEB'e bağlı birliklere veya Bakanlığa kayıtlı yün işleme tesislerine satışını yapan üreticilere, kilogram başına 80 lira destek  verilecek. 

Su ürünleri alanında alabalık ve sazanda 350 tona kadar kilogram başına 1,2 lira, yeni türler için kilogram başına 3 lira ve midye için kilogram başına 1 lira temel destek ödemesi gerçekleştirilecek. 

Ayrıca, temel destek şartlarını sağlayan kadın veya son takvim gününde 41 yaşından gün almamış ve birinci derece tarımsal amaçlı örgütlere üye olan yetiştiricilere ek destekler sunulacak.  Ari işletmelerde doğan dişi hayvanlar için de yetiştiricilere ilave destek ödemesi yapılacak. 

Söz konusu Desteklerden, çiğ süt piyasasının düzenlenmesi uygulaması hariç kamu kurum ve kuruluşları faydalanamayacak. 

Çiğ süt desteğiyle küçük ölçekli balıkçılık desteğine ilişkin hükümler 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe alınacak. Diğer hükümler 1 Ocak 2024'ten geçerli olmak üzere yürürlüğe alındı. 

Kalamış Yat Limanı'nda en yüksek teklifi veren Vahit Karaarslan özelleştirme idaresinden bir ihale daha aldı!

Turizm amaçlı kiralık evlerde denetim yapılmıyor iddiası! Kayıtdışı konaklamaya turizmcilerden tepki geldi!

Şarj edilebilir hibrit araçlara ÖTV indirimi bugün resmen başlıyor