02 / 05 / 2024

Çiftçilerin yüzünü güldürecek model! Yeni destek geliyor: 'Mazot gübrenin yarısı karşılansın' talebi

Çiftçilerin yüzünü güldürecek model! Yeni destek geliyor: 'Mazot gübrenin yarısı karşılansın' talebi

Çiftçiye verilen 64 alt destek ve 5 ana programda sadeleştirilmeye gidiliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, yeni destekleme modelinin ardından akıllardaki soru işaretlerini ortadan kaldıracakken, çiftçilerin memnuniyetlerini de artırmış olacak. İşte ayrıntılar



Dünyayı ve Türkiye’yi etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, sonrasında 2021 yılında yaşanan kuraklık ve en son da Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle birlikte ülkeler tarımsal üretimin önemini anladı. Bundan dolayı birçok ülke de temel gıda ürünlerinde ya ihracatı durdurma kararı aldı ya da kısıtlamaya gitti. 

Dünyada patlak veren enerji krizi, gübre ve petrol fiyatlarını artırırken, tarımsal üretim maliyetlerinin de katlanmasına neden oldu. Durum böyleyken, çiftçiye verilen desteklerin artırılması yönünde görüş oluştu.

2022 yılında üretimi desteklemek adına 29 milyar Türk lirası bütçe ayıran Tarım ve Orman Bakanlığı, bu bütçenin neredeyse 15 milyar Türk lirasını bitkisel üretimi artırmaya ayırıyor.

Çiftçilerin yüzünü güldürecek model! Yeni destek geliyor: Mazot gübrenin yarısı karşılansın talebi

Desteklerin yarısını mazot ve gübre destekleri oluştururken, kalanları da tohum, fidan vs. gibi girdilere aktarılıyor. Fakat gübre ve mazot fiyatlarının yükselmesi, diğer alanlarda verilen desteklerin azalması ve ödemelerin parçalı yapılmasından dolayı, çiftçi bu desteklerden memnun kalamıyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön