14 / 05 / 2024

Çiftçiye erken emeklilik müjdesi! Yüzde 20 daha yüksek maaşla yeni emeklilik reformu kapıda!

Çiftçiye erken emeklilik müjdesi! Yüzde 20 daha yüksek maaşla yeni emeklilik reformu kapıda!

Milyonlarca vatandaşı sevindiren Emeklilikte Yaşa Takılan (EYT) yasasının ardından çiftçiler için de yüzde 20 daha yüksek maaşla yeni emeklilik reformu kapıda. Peki çiftçiler erken emekli olmak için neler yapmalı? İşte detaylar...



BAKAN BİLGİN DUYURDU!

Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre, Çiftçi ve esnafın prim yükünün en aza indirilmesine ilişkin teknik çalışmayı tamamladıklarını kaydeden Bakan Bilgin, çiftçi odalarıyla, esnaf ve tüccarlarla görüştüğünü belirtti.

Bakan Bilgin Anadolu'da tarım sigortalılarının da taleplerini de dinlediğini esnafın, çiftçinin prim gün sayıları çok yüksek, bu konuda teknik çalışmalarını tamamladıklarını kaydetti. 

 Çiftçiye erken emeklilik müjdesi! Yüzde 20 daha yüksek maaşla yeni emeklilik reformu kapıda!

Prim gün sayılarını emekçilerle aynı sayıya getirme hazırlığı yaptıklarına dikkat çeken Bakan Bilgin "Beş kişinin çalıştığı berberi, küçük bir dükkânı büyük işletme gibi değerlendirmek yanlış. Belli ölçeğin altında olanları, yanında beş ya da daha insan çalışanları ayrı kategoride ele alarak onların prim gün sayılarını emekçilerle aynı sayıya getirme hazırlığı yaptık" diye kaydetti.

4 FARKLI EMEKLİLİK TÜRÜ DİKKAT ÇEKİYOR!

Tarım Bağ-Kur emekliliği içinde başvuru yapılırken, malulen, yaştan, engelli ve normal emekli olmak üzere dört farklı emeklilik çeşidi yer alıyor. 

Tarımda süreksiz, sürekli, mevsimlik olmak üzere farklı çalışma şartları sebebiyle Bağ-Kur ve işçi ve tarım sigortalısı olmak üzere farklı statülere bağlı olarak emeklilik işlemleri de değişiyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun verileri tarım sigortalısı sayısı yaklaşık 550 bin civarında olup, tarım sigortalılığı daha az primle emeklilik imkânı sunduğunu gösteriyor. Tarım Bağ-Kur emeklilik şartına göre dokuz bin veya 5400 gün primin doldurulması gerekiyor. 1999 Eylül ayı ve 30 Nisan 2008 tarihleri arasında başvuru yapanların 9 bin gün.

Bu kapsamda kadınların 58, erkeklerin ise 60 yaşı doldurması gerekiyor. Nisan 2008 tarihinde başvuranlar erkek 5400 gün ve 63 yaş istenirken kadınlarda ise Nisan 2008 tarihinde başvuru yapanların 5400 gün ve 61 yaş veya 900 gün 58 yaşın doldurulması şartı bulunuyor.

7200 PRİM GÜNÜNE İNDİRİLECEK!

Hayata geçirilecek düzenlemeyle çiftçilerin emekliliği için gerekli prim gün sayısı SSK'lı çalışan kişiler ile eşitlenecek. Çiftçiler böylece 9 bin gün yerine 7 bin 200 günle emeklilik hakkına kavuşacak.

Bu sayede 5 yıl daha erken emeklilik imkânı doğacak. Prim uçurumunu kapatacak yasal düzenlemeyle emekliler arasında hem gelir hem de aylık bağlanma süresinde eşitlik sunulacak.

SGK'lı çalışanlar Bağ-Kur'lu çalışan arasında 1800 gün yani 5 senelik süre farkı kaldırılarak emeklilik için gerekli prim süresi eşit olacak. Prim düzenlemesi ile erken emeklilik imkânıelde edilirken yüzde 20 daha yüksek emekli aylığı almak mümkün hale gelecek.

GİRİŞ TARİHİNE GÖRE FARKLILIK GÖSTERECEK!

2008 yılında gerçekleştirilen sosyal güvenlik reformuyla işçi ve memurların emekliliği için gerekli ödeme gün sayısı 7 bin 200 (20 sene) olarak belirlendi. Fakat Bağ-Kur'lular için bu süre 9 bin gün (25 sene) olarak tespit edildi. Bu sebeple Bağ-Kur'lular daha uzun süre prim ödemek ve daha geç emekli olmak zorunda kalıyor. 

SSK'da 7200 prim günüyle kadınlar 58, erkekler 60 yaşını doldurduğunda emeklilik hakkına erişirken Bağ-Kur da ise kadınlar 58, erkekler 60 yaş ve 9 bin prim günü koşullarını birlikte sağlamaları durumunda emekli olabiliyor.

Normal şartlarda Bağ-Kur da fiilen prim ödenen güne göre emekli olunurken SGK'lılar için ise emeklilik tarihi hesaplanırken ilk işe giriş, sigorta tescil tarihi esas alınıyor. Emeklilik koşulları ve hak kazanma şartları standart hale gelecek. Yapılacak düzenlemeyle hem farklı mesleklerde çalışanlar arasında bir eşitleme sağlanmış olacak hem de SSK, Bağ-Kur arasındaki prim gün farkı sona erecek. Prim eşitleme işlemleri giriş tarihine göre faklı olacak.

BOTAŞ resmen açıkladı: Sanayide kullanılan doğal gaza indirim!

EYT'lilere vergi muafiyeti müjdesi! Resmen ödenmeyecek! EYT'lilerin vergi muafiyeti ne zaman başlıyor?

 


Geri Dön